Πόσο αλήθεια είναι οι 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Πόσο αλήθεια είναι οι 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση  των οφειλών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, το γνωστό και ως νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Στην διαδικασία που ακολουθήθηκε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η πλειονότητα των κοινωνικών φορέων τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Εκφράστηκαν ωστόσο και ενστάσεις, κυρίως για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις φορολογικές οφειλές.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση εισηγήθηκε και πέρασε με κυβερνητική πλειοψηφία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου να γίνει με την διαδικασία του επείγοντος, παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Έτσι θα διατεθούν δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Ήδη, «υπέρ» του νομοσχεδίου, έχουν εκφραστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΣΥ και το  Ποτάμι. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών», ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχθεί να εκφράσουν την τελική τοποθέτησή τους, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι ενστάσεις των φορέων

Η γενική ομολογία των φορολογουμένων είναι ότι το νομοσχέδιο θα δώσει ανάσα σε εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες και για τον λόγο αυτό εκφράζονται αρχικά θετικά. Τα κριτήρια ωστόσο που θέτει το νομοσχέδιο δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αλήθεια είναι ότι πρόκειται όντως για 120 δόσεις.

Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως την ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, αλλά και άλλες ρυθμίσεις που δεν αφορούν οφειλές, αλλά μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Η ΓΣΕΒΕΕ για παράδειγμα (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, διατυπώνει επιφυλάξεις και αντίθεση στις ρυθμίσεις για τις φορολογικές οφειλές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για την ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και για τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, όπως και για άλλους κοινωνικούς φορείς, ο διαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα/νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισημαίνουν, ότι ο αριθμός των δόσεων και τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις θα αποκλείσουν μεγάλο μέρος οφειλετών. Ο ΕΣΑ απαιτεί μάλιστα να εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο σχέδιο τουλάχιστον 48 δόσεων και για τα νομικά πρόσωπα. Διαφορετικά, προειδοποιεί ότι θα μπουν λουκέτα και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Περιορισμοί και αδικίες

Την ίδια ώρα, φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι με το νομοσχέδιο οι 120 δόσεις στην πραγματικότητα είναι για λίγους. Διακρίνουν μάλιστα ότι στις λίγες δόσεις «πέφτουν» οι μικροοφειλέτες, ενώ οι πολλές είναι για τους μεγάλους.

Αναλύοντας τα κριτήρια  που θέτει το νομοσχέδιο  εκτιμούν ότι μόνον ένα ποσοστό 2% θα ωφεληθεί τελικά από το μάξιμουμ των 120 δόσεων. Πρόκειται για φορολογούμενους που ανήκουν στην κατηγορία των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 3.600 ευρώ. Αντιθέτως, περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με χρέη έως 1.500 ευρώ, θα κινηθούν ανάμεσα στις 18 και τις 50 δόσεις.

Οι δόσεις πολλών ταχυτήτων δεν είναι όμως το μοναδικό ζήτημα που επισημαίνουν φοροτεχνικοί και κοινωνικοί φορείς. Τα στενά χρονικά περιθώρια για την υπαγωγή στην ρύθμιση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή στους οφειλέτες μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Η πλειονότητα των φορολογουμένων ωστόσο, και ακόμη περισσότερο των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων, έχουν ήδη και αρκετές άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις που δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος με τον χρονικό περιορισμό του ενός λογιστικού μήνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx