Πόσο «λευκός» θα είναι ο καπνός από το Eurogroup

Σε 356,695 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος το δ' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το τελικό βήμα για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τον ερχόμενο Αύγουστου, περιμένουν όλοι να γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ότι θα δούμε τελικά «λευκό καπνό» από την συνεδρίαση  και το ερώτημα πλέον είναι πόσο «λευκός» θα είναι.

Η συνεδρίαση του Eurogroup έχει οριστεί για τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσει το Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Πόσο θα κρατήσει η συνεδρίαση κανείς δεν το γνωρίζει, αν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση.

Στην συνεδρίαση του Euro Working Group, το πρωί της Πέμπτης, αναφέρεται και η Handelblatt, σημειώνοντας ότι αν τα στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται μακρά. Στις 7.30 το απόγευμα πάντως είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθούν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωζώνη.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Η ατζέντα για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

  1. Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θεωρείται δεδομένη
  2. Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, για την οποία ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει πει ότι κυμαίνεται από 10 έως 12 δισ. ευρώ, αν και μπορεί να αποφασισθεί μεγαλύτερο ποσό, για να είναι και πιο «άνετο» το «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα
  3. Την μεταμνημονιακή παρακολούθηση, η οποία θα είναι ενισχυμένη σε σχέση με αυτήν που ίσχυσε για άλλες χώρες που είχαν μπει σε προγράμματα, αλλά δεν θα είναι νέο μνημόνιο, και θα και την υλοποίηση χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων
  4. Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF (πρόκειται για τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου), την σταδιακή επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων και την αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ, το οποίο είναι και το ακριβότερο.

Αισιοδοξία και ενισχυμένη εποπτεία

Στην Αθήνα η κυβέρνηση συμμερίζεται την αισιοδοξία των Βρυξελλών με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών».

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» διαμήνυσε και πάλι ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται πλέον είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και παράλληλα την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι με αυτήν την συνεδρίαση του Eurogroup κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης στην Ευρώπη, υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι την επομένη της 20ής Αυγούστου, ημέρας λήξης του προγράμματος, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να ενταχθεί σε «ενισχυμένη εποπτεία», η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του χρέους, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Αν και ο Μοσκοβισί είναι σαφέστατος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα και ότι πρόκειται για την διαδικασία που ακολουθήθηκε και με τις άλλες χώρες, τονίζοντας ότι ο «πολιτικός στόχος είναι η ρύθμιση να είναι πειστική στις αγορές χρήματος».

Εξήγησε επίσης ότι «η οποιαδήποτε ρύθμιση» θα πρέπει «να εξασφαλίζει ότι στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ». Πως θα γίνει αυτό; Με «συγκεκριμένες επιμηκύνσεις των ημερομηνιών ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων», οι οποίες ως προς το ύψος τους, εξαρτώνται από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Το μενού είναι γνωστό

Στην συνεδρίαση του Eurogroup και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι γνωρίζουμε ήδη, εδώ και δύο χρόνια, το «είδος των μέτρων».

«Γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Luxemburg Times. Πρόσθεσε τέλος ότι τα μέτρα αυτά σίγουρα δεν αφορούν «κούρεμα» χρέους, αλλά μπορούν να περιλαμβάνουν «πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Στην προετοιμασία της Ελλάδας για την έξοδό της από μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο αναφέρονται και οι New York Times, σημειώνοντας ότι, αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες σηματοδοτούν την φαινομενική επιτυχία της Αθήνας, εμφανίζονται νέα προβλήματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης, τα οποία αυξάνουν τις πιέσεις.

«Η Βρετανία προχωράει στην αποχώρησή της από την ΕΕ, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο, η εκλογή κυβέρνησης κατά της λιτότητας στην Ιταλία έχει αναβιώσει τους φόβους για το ευρώ και οι αγχωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν και πάλι να στοχεύουν στις πιο αδύναμες χώρες της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αυριανή ημέρα σηματοδοτεί εξελίξεις για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, η οποία καλείται, όπως εκτιμούν όλοι οι αναλυτές, να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις και δραστικά μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx