ΑΠΟΨΗ

Πόσο % του ΑΕΠ τζογάρισαν οι Έλληνες το 2021

Πόσο % του ΑΕΠ τζογάρισαν οι Έλληνες το 2021, Μάκης Ανδρονόπουλος

Όταν τα lockdown με ξανακάθισαν στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση μετά από μία 15ετία τουλάχιστον, εκείνο που πρόσεξα ήταν η ποσότητα των διαφημίσεων των στοιχηματικών εταιριών που κινείται γύρω στο 50%+, αλλά και η κουλτούρα ζωής που υποδορίως υποβάλουν απευθυνόμενα στους νέους. Είχα εξοργιστεί με τη διαβρωτική λειτουργία τους, αλλά για τρεις λόγους δεν έγραψα κανένα άρθρο για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο πρώτος είχε να κάνει με την Επιτροπή Δεοντολογίας για τη Διαφήμιση, καθώς πριν μερικά χρόνια είχα υποβάλει σε αυτήν ένσταση για τρεις-τέσσερις διαφημίσεις ως κοινωνικά επικίνδυνες. Κλήθηκα στην Επιτροπή και διαπίστωσα πως πρόκειται για μια αστεία υπόθεση, που στηρίζεται σε ένα συμφωνημένο Κώδικα Δεοντολογίας στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης της διαφημιστικής αγοράς. Εννοείται ότι η Επιτροπή απέρριψε τις ενστάσεις μου.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την εκκωφαντική σιγή του λεγόμενου πνευματικού κόσμου, δηλαδή από τους κυρίους, ενίοτε –σπανίως– και κυρίες, που γράφουν τα περισπούδαστα άρθρα στο “Βήμα”, την “Καθημερινή” και τα “Νέα”. Ο τρίτος λόγος ήταν ο στρουθοκαμηλισμός της Εισαγγελίας και του νομικού κόσμου εν γένει. Γράφω σήμερα την οργή και τον πόνο μου γιατί υπέστην ένα νέο σοκ όταν διάβασα ένα ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτό το ρεπορτάζ: «Οι Έλληνες πόνταραν 18,7 δισ. ευρώ στο τζόγο το 2021», «Το ποσό ενισχύθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020 – Στα διαδικτυακά παίγνια η μερίδα του λέοντος», ήτοι 14,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,6% σε σχέση με το 2020.

Ο τζόγος και οι γραφικοί

Για όσους επιθυμούν να καταλάβουν το μέγεθος του ποσού ας μάθουν πως πρόκειται για το 10% του ΑΕΠ! Που σημαίνει ότι ο τζόγος και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός, αποτελούν βασικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα προκύπτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: Ποιοι είχαν τα 18,7 δισ. ευρώ για να τα παίξουν; Μήπως είναι μια διαδικασία πλυντηρίου παράνομου χρήματος;

Δηλώνει το ΑΦΜ του ο κάθε παίκτης που παίζει ηλεκτρονικό τζόγο με το κινητό του ή το λάπτοπ; Πώς φορολογείται αυτός ο τζίρος; Πώς το κράτος τον ελέγχει και πως τον φορολογεί; Μπαίνουν τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ; Πόσα λεφτά μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο; Είναι ελληνικές ή ξένες αυτές οι εταιρίες στοιχημάτων; Πόσα λεφτά από τα κέρδη εξάγονται; Οι ξένες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, ή “δουλεύουν” με ένα σέρβερ από τη Βουλγαρία;

Οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι ατέλειωτες. Αλλά αφού ο “πνευματικός κόσμος” ποιεί τη νήσσα, η εισαγγελία ίσως να μην διαθέτει καν νομικό έρεισμα και η κυβέρνηση προφανώς δεν βλέπει κανένα κοινωνικό και οικονομικό κίνδυνο και η αντιπολίτευση είναι με τους “δικαιωματιστές” του τζόγου, τι να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι; Να κάνουμε πως δεν βλέπουμε; Να φωνάξουμε; Σε ποιους; Για ποιους; Γιατί; Μόνο οι γραφικοί μένουμε να τρομάζουμε με τον “πολιτισμό του καζίνο” που έχει μπει στο application του κινητού μας… μόνο οι γραφικοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι