Που και πως πρέπει να επενδύσει το κράτος – Εννέα συν μία ιδέες

Που και πως πρέπει να επενδύσει το κράτος – Εννέα συν μία ιδέες, Μάκης Ανδρονόπουλος

Πρέπει να ήταν πριν το 2010 στο Παρίσι που εντυπωσιάστηκα από μια πρακτική της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία σε κάθε δρόμο που άνοιγε μια τρύπα ή έκανε κάποια δουλειά, έβαζε μια ταμπέλα που έγραφε “Εδώ το κράτος επενδύει για σας”! Έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη του κράτους προς τον πολίτη.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πολίτες είναι καχύποπτοι και δύσπιστοι έναντι του κράτους, όχι μόνο γιατί δεν είναι ανταποδοτικό, αλλά γιατί κατάντησε ένας μηχανισμός αθέμιτου πλουτισμού των επιτήδειων με το δημόσιο χρήμα. Η τρέχουσα αναπτυξιακή ευκαιρία, όμως, είναι μεγάλη και ενδεχομένως μοναδική: 32 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ, συν το επόμενο ΕΣΠΑ και τα λοιπά κοινοτικά κονδύλια, ισούται περί τα 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Το κράτος έχει την ευκαιρία να ανακτήσει το κύρος του και να παίξει το ρόλο της αναπτυξιακής λοκομοτίβας.

Ένα λογικό χρηματοδοτικό σχήμα θα ήταν: 51% κράτος μαζί με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση ή Συνεταιρισμούς, Ασφαλιστικά Ταμεία ή άλλες μορφές οργάνωσης κοινωνικών συμφερόντων, 24% Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και 25% Χρηματιστήριο. Ανάλογα με το πρότζεκτ το μίγμα μπορεί να αλλάζει, αλλά ο έλεγχος να μένει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έστω με θεσμοθετημένη μια μειοψηφία 34% (blocking minority) που θα εγγυάται τους σκοπούς και το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Σε πρόσφατα άρθρα μας υποστηρίξαμε την ανάγκη για ένα κεντρικό ρόλο του χρηματιστηρίου στο νέο κύκλο ανάπτυξης, καθώς και την έμφαση στα δίκτυα εξωστρέφειας, αλλά και στην δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού που θα χρηματοδοτεί την ευρωπαϊκή και διεθνή κατοχύρωση ελληνικών πατεντών. Με αφορμή τον επικείμενο σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων, επαναφέρουμε εδώ εννέα συν μία ιδέες-προτάσεις που είχαμε πρωτοδημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2014. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων γύρω τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Ανάπτυξη σε νέα βάση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών με ενσωμάτωση του Ξενοδοχείου Ακροπόλ της Πατησίων που βρίσκεται απέναντι, όλο το συγκρότημα του Πολυτεχνείου και φυσικά, το κτίριο της Μπουμπουλίνας (διοίκηση και υπηρεσίες του μουσείου). Την ιδέα συμπεριέλαβε ο πρωθυπουργός στα πέντε εμβληματικά έργα που υιοθέτησε, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα με το κληροδότημα του Πολυτεχνείου, που βεβαίως μπορεί να ξεπεραστεί με ένα νόμο που θα αναδιαρθρώνει όλα τα κληροδοτήματα.

Η Πατησίων υπογειοποιείται (δημιουργείται μεγάλο υπόγειο γκαράζ-πάρκινγκ για πούλμαν) και ο όλος χώρος ενοποιείται με σήραγγες, ή με στεγασμένους διαδρόμους δημιουργώντας ένα μοναδικό χώρο πολιτιστικού τουρισμού. Το Μουσείο απλώνει όλες τις κορυφαίες συλλογές του (ελληνική, αιγυπτιακή, ισλαμική, ρωμαϊκή) βγάζοντάς τες από τα υπόγεια. Λανσάρεται έτσι ως ανταγωνιστικό των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης και προσελκύει νέα κύματα τουρισμού, με έμφαση τα short breaks στη low season.

Συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να είναι η ανάπτυξη “γνήσιων αριθμημένων” αντιγράφων αρχαίων εκθεμάτων, σε διάφορες διαστάσεις (με το απαραίτητο λανσάρισμα μέσω διαδικτύου στην παγκόσμια αγορά των αντιγράφων, εγχείρημα που θα δώσει δουλειά σε καλλιτέχνες, βιοτέχνες, μαρκετίερς κ.ά.). Επίσης, η παραγωγή αναμνηστικών υψηλής ποιότητας και αισθητικής από Έλληνες disigners, (μπλούζες, τσάντες, ποτήρια, με “γνήσιες” στάμπες εκθεμάτων).

Διεθνές Πανεπιστήμιο Κλασικών Σπουδών

Ίδρυση τέτοιου Πανεπιστημίου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιεράς Οδού-Βοτανικού που να περιλαμβάνει τα κτίρια της Γεωπονικής (που μετακομίζει στη Λάρισα) και τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος υψηλών συμβολισμών απέναντι από την Ακρόπολη και σε ένα περιβάλλον κλασικό.

Σε αυτό θα κληθούν να διδάξουν οι καλύτεροι ελληνιστές από όλο τον κόσμο και να συμμετάσχουν στην διοίκηση και στην εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών και ιδιαίτερα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα μαθήματα θα γίνονται στα αγγλικά ή και σε άλλες γλώσσες. Θα περιλαμβάνεται και τμήμα λατινικών και Ρωμαίων συγγραφέων.

Επιπλέον, θα δίνεται μεγάλη έμφαση στην ελληνική και ελληνιστική φιλοσοφία, θα περιλαμβάνει τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών, ειδικό μεταπτυχιακό Ανθρωπιστικής Ηγεσίας (που θα μπορούν να το κάνουν σπουδαστές με προσανατολισμό την διοίκηση, τη διπλωματία, το μάνατζμεντ). Σταδιακά, θα δημιουργηθεί και εκδοτικός οίκος (τύπου University Press) που θα κυκλοφορεί παγκοσμίως, βιβλία των καθηγητών και τα διδακτορικά.

Παγκόσμια προβολή του ελληνικού πολιτισμού

Η ΕΡΤ World μετατρέπεται σε αγγλόφωνο-ελληνόφωνο διεθνές δορυφορικό Κανάλι Ελληνικού Πολιτισμού με στόχο την προβολή της χώρας με ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής και νέων ιδεών (οικουμενικός ανθρωπισμός). Θα μεταφέρει τη μεγάλη πολιτισμική αλλαγή που θα συντελείται στη χώρα και θα την προβάλει ως κέντρο καινοτομίας και πρωτοπορίας. Το πρότζεκτ θα συνδεθεί με τα δύο προηγούμενα (Διεθνές Πανεπιστήμιο και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο), αλλά και άλλους φορείς.

Θα προβάλλει το ελληνικό τουριστικό προϊόν με άλλο τρόπο (μέρη, πολιτισμός, κρασί, κουζίνα κλπ), με μη γραφική αισθητική (γάιδαρος, γιαγιά, σουβλάκι, συρτάκι). Οι δραστηριότητες αυτές θα δώσουν δουλειά σε σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, παραγωγούς κ.ά. Το κανάλι θα περιλαμβάνει εκπομπές-μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς της ομογένειας (με παράλληλο ειδικό site), αλλά και για ξένους και φοιτητές. Θα δίνει και πιστοποίηση γλωσσομάθειας.

Το Greek Cultural Convoy είναι ένα κονβόι από νταλίκες και ανθρώπους του πολιτισμού, μια τέντα-αμφιθέατρο 1000-1500 ατόμων και λυόμενα περίπτερα που θα περιοδεύουν πέντε-έξι μήνες το χρόνο στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας μουσική, θέατρο, εικαστικά, video art, σινεμά, βιβλίο, λαϊκή τέχνη, κουζίνα, προϊόντα. Θα είναι σαν ένας περιοδεύων θίασος, ένα σούπερ μάρκετ του ελληνικού πολιτισμού, με συμμετοχή στα ξένα τοπικά φεστιβάλ.

Ελαιόλαδο και ελληνικές πατέντες

Ίδρυση Ελληνικού Οργανισμού Ελαιόλαδου, δηλαδή δημιουργία μεγάλης εταιρείας συγκέντρωσης, πιστοποίησης και τυποποίησης του ελληνικού ελαιόλαδου για τη διεθνή αγορά, με στόχο την υποκατάσταση των εξαγωγών-χύμα προς την ιταλική μαφία και την αύξηση της τιμής παραγωγού. Πρόκειται για εγχείρημα μείζονος σημασίας που θα αλλάξει τον χάρτη του αγροτικού τομέα και θα κατοχυρώσει με νέους όρους στη διεθνή αγορά, το σπουδαίο αυτό διατροφικό προϊόν.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα συνεργαστεί με τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς, με σκοπό την βελτίωση των τιμών και τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων που θα επιτρέπουν την κάλυψη της διεθνούς ζήτησης. Ο οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλα αγροτικά, αλιευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ μπορεί να γίνει ένας θυγατρικός ή ανεξάρτητος οργανισμός που θα πιστοποιήσει, θα τυποποιήσει και θα μαρκετάρει για τη διεθνή αγορά τα ελληνικά βότανα.

Ίδρυση Οργανισμού Ελληνικής Τεχνολογίας και Εξωστρέφειας, ο οποίος θα είναι οργανισμός-ομπρέλα που θα πιστοποιεί και θα βγάζει διεθνείς πατέντες για την ελληνική τεχνολογία και καινοτομία, θα ενισχύει τα start ups, θα προετοιμάζει ιδιωτικές ή μικτές εταιρείες για το ελληνικό, ή τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Λιμένων και Αερολιμένων θα είναι ένας μοντέρνος οργανισμός στρατηγικού χαρακτήρα, για την ανάπτυξη και το μάνατζμεντ των σημείων υποδοχής (αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες), που θα μπορεί να κάνει και εκχωρήσεις σε μικτές εταιρείες (δήμος-ιδιώτες).

Ιδέες, τροφή για σκέψη

Δημιουργία ελληνικών ιατρικών υπηρεσίες για ξένους. Θα είναι Οργανισμός πιστοποίησης μονάδων του ΕΣΥ, ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών για ιατρικές υπηρεσίες προς ξένους, μη μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας (ιατρικός τουρισμός). Παροχή χρηματοδότησης για την συγκέντρωση ιδιωτών γιατρών σε τουριστικές περιοχές, σε ιατρικά mall, ώστε να είναι όλες οι υπηρεσίες σε ένα χώρο. Ο οργανισμός μπορεί να αναλάβει επενδύσεις στα ιαματικά λουτρά της χώρας, σε συνεργασία με τους δήμους, να πιστοποιεί και να κάνει το μάρκετινγκ.

Αναβίωση της Ελληνικής Εταιρείας Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων (ΕΛΕΒΜΕ) ως holding company που θα εκμεταλλεύεται, θα ιδρύει εταιρείες, θα εκχωρεί δικαιώματα και θα έχει την εποπτεία του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ναυαρχίδα η ΛΑΡΚΟ.

Δημιουργία Διεθνούς Ακαδημίας Μουσικής της Ανατολής στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα διδάσκονται σε ανώτατο επίπεδο βυζαντινή, αραβική, περσική, ινδική, κινεζική και ιαπωνική μουσική. Στόχος να γίνει πόλος έλξης για μουσικούς όλων των ειδών. Για παράδειγμα οι τζαζίστες συχνά επιδιώκουν να μάθουν τις κλίμακες άλλων μουσικών συστημάτων της Δύσης, αλλά και της Ανατολής, κυρίως με τη μορφή μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και εργαστηρίων.

Μια Διεθνής Ακαδημία Μουσικής της Ανατολής θα αποτελέσει πόλο έλξης για καθηγητές, βιρτουόζους και θεωρητικούς από όλο τον κόσμο. Μπορεί να προκύψει και ένα ετήσιο διεθνές μουσικό φεστιβάλ. Φυσικά οι ιδέες αυτές είναι ενδεικτικές και θεωρώ ότι μπορούν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και έμπνευση, αλλά και να τύχουν επαγγελματικής επεξεργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx