Που θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα και πως θα καταγράφονται οι υπερωρίες
12/05/2021Την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά, προτάσσει ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι με αυτήν θα ελέγχεται ο εργοδότης και για τις υπερωρίες των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, το οποίο εκτιμούν ότι οδηγεί στην κατάργηση του οκτάωρου.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως «επανάσταση» τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας, σημειώνοντας ότι είναι η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει η εργασιακή μεταρρύθμιση. Και αυτό γιατί, όπως είπε, «κάθε εργαζόμενος θα μπορεί ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο να καταγράφει πότε πάει στη δουλειά του, πότε φεύγει και πόσες ώρες δούλεψε υπερωριακά».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα μπορεί να συνδέει το υπουργείο Εργασίας με το κινητό ή τον υπολογιστή του κάθε εργαζόμενου. Στο πλαίσιο αυτής της σύνδεσης θα φαίνεται η ώρα προσέλευσης του εργαζόμενου καθώς και η ώρα αποχώρησής του από την εργασία. Έτσι θα είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν και για πόση ώρα απασχολήθηκε περισσότερο ο κάθε εργαζόμενος.
Πως θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα
Όπως έγινε γνωστό, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τις μεγάλες βιομηχανίες και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν εφαρμόζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επιβάλλονται πρόστιμα. Έγινε μάλιστα γνωστό, ότι αρχικά το πρόστιμο θα είναι 11.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν ο εργοδότης συνεχίσει να παραβιάζει το μέτρο θα επιβάλλεται προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.
Με το νομοσχέδιο θα αυξηθούν οι συνολικές ετήσιες ώρες υπερωριών. Η μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση είναι στη βιομηχανία, όπου από τις 96 ώρες θα πάμε στις 150, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους η αύξηση θα είναι από τις 120 στις 150 ώρες ετησίως. Παρουσιάζοντας πάντως το νομοσχέδιο, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κατάθεσή του επιβάλλεται, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι «απαρχαιωμένη η εργατική νομοθεσία». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την τηλεργασία, η οποία μπήκε δυναμικά στον εργασιακό βίο, εξαιτίας της πανδημίας.
Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι το νομοσχέδιο διέπεται από τρεις αρχές που είναι:
- Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με εργαζομένους «στα κεραμίδια».
- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να έρχεται με τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα οφέλη της ανάπτυξης.
- Η νομοθεσία μας προσαρμόζεται σε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας σε ανάρτησή του στο twitter, ότι «προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύει τα δικαιώματά τους και αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας». Ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι το νομοσχέδιο «προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος». Έκλεισε δε την παρέμβασή του, επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».
Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να εστιάζουν κυρίως στην δυνατότητα διευθέτησης του εργασιακού χρόνου, κάνοντας λόγο για κατάργηση του οκτάωρου. Στα κάγκελα είναι και τα συνδικάτα, τα οποία προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας ενάντια στο «αντεργατικό έκτρωμα», όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά και οι διοργανωτές απηύθυναν κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Πέμπτης.