ΑΠΟΨΗ

Πράσινα πειράματα και κρίση στη Βρετανία – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Πράσινα πειράματα και κρίση στη Βρετανία – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα, Γιώργος Αδαλής

Ο Μπόρις Τζόνσον ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής. Αναλύοντας όσα χαοτικά συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Βρετανία, οι μυημένοι στις διεθνείς αγορές αντιλαμβάνονται ότι ο εκεί πρωθυπουργός θυσίασε στον βωμό του πράσινου οράματος και την αγορά ενέργειας, αλλά και τους καταναλωτές.

Η Βρετανία μοιάζει με κάποια αποικία της του παρελθόντος, παρά με την μητρόπολη που κάποτε εξουσίαζε τα κύματα. Πόσο πιθανό είναι άραγε το χάος που επικρατεί εκεί να συμβεί και στην Ελλάδα; Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει στη Βρετανία, αφού τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν και πολλά. Φέτος, λοιπόν, φαλίρισαν επτά εταιρίες ενέργειας και την προηγούμενη εβδομάδα άλλες δύο.

Εκατομμύρια καταναλωτές βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα, χωρίς πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας! Τί θα κάνει ο Τζόνσον το τρίμηνο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος όπου η ζήτηση ενέργειας εκτοξεύεται; Θα τετραπλασιάσει τα τιμολόγια; Από τις υπόλοιπες 60 εταιρίες ενέργειας στην Βρετανία, οι 50 θα κινδυνέψουν άμεσα να πτωχεύσουν και ζήτημα είναι 10 εξ αυτών να γλυτώσουν.

Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτές τις ημέρες τα βενζινάδικα στην Βρετανία κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα καυσίμων, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές; Είναι, μάλιστα, θέμα χρόνου να δούμε ανάλογα φαινόμενα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει μια γενικότερη τάση, οι αιτίες της οποίας συνοψίζονται στα εξής:

  • H εφοδιαστική αλυσίδα ενέργειας παράγινε “πράσινη” με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας κατακόρυφα το 2021.
  • Πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού με το μεγάλο μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στα λιμάνια χτυπά και την αγορά του υγροποιημένου αερίου.
  • Μείωση του αριθμού των οδηγών φορτηγών.
  • Ξαφνική παύση εξόρυξης φυσικού αερίου από το ολλανδικό πεδίο Γκρόνινγκεν που τροφοδοτούσε την Βρετανία.
  • Ο φόβος της επέλασης του ρωσικού αερίου, ως φθηνή λύση, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών από χώρες όπως το Κατάρ σε υψηλές τιμές.
  • Η μεγάλη πτώση των στρατηγικών αποθεμάτων σε φυσικό αέριο. Δεν ξεπερνούν τις τέσσερις ημέρες όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πέντε εβδομάδες.
  • Η παύση ερευνών για νέα πεδία υδρογονανθράκων λόγω covid-19.
  • Η παύση λειτουργίας πολλών λιγνιτικών μονάδων.
  • Η μεγάλη περίοδος άπνοιας το καλοκαίρι. Τα Αιολικά Πάρκα δεν συνεισέφεραν ούτε το ήμισυ των προβλέψεων.

Σε κρίση η Βρετανία

Τα παραπάνω δεν προβλημάτισαν την βρετανική κυβέρνηση, η οποία διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι παρόλες τις δυσκολίες, η επάρκεια σε καύσιμα ξεπερνά τις 100 ημέρες. Τελικά η Βρετανία “στέγνωσε” από καύσιμα σε 67 ημέρες! Την 68η τα βενζινάδικα άρχισαν να κλείνουν, βάζοντας ταμπέλες “άδειες δεξαμενές”! Οι κινήσεις του Τζόνσον θύμιζαν παίκτη χρηματιστηρίου και όχι πρωθυπουργό.

Οι κινήσεις του Μητσοτάκη, ταυτίζονται σε αρκετά σημεία με αυτές του Τζόνσον. Και οι δυο ανήκουν στην ομάδα Ευρωπαίων πολιτικών, που δεν καταλαβαίνουν ότι οι πολίτες δεν είναι μετοχές. Στην πανδημία τα λαϊκά στρώματα αναζητούν φθηνή ενέργεια για να δροσιστούν τα καλοκαίρια, να ζεσταθούν το χειμώνα και κάνουν το παν προκειμένου να βρουν φθηνή τροφή.

Η λέξη “green” κυριαρχεί στο λεξιλόγιo αυτών των πολιτικών κι από πολιτική τείνει να γίνει είδος θρησκείας! Από την εποχή του Tony Blair που έμεινε στην ιστορία ως Tony Bliar (ψεύτης), όλα έγιναν πράσινα! Ενέργεια, ανάπτυξη, πολιτική, μέχρι και η τραπεζική έγινε πράσινη! Η ανάγκη για μετάβαση σε έναν πλανήτη απαλλαγμένο από ρύπους, φιλικό στους ανθρώπους, την χλωρίδα και την πανίδα, μετατράπηκε σε επενδυτική μόδα!

Πράσινες αυταπάτες

Κανείς δεν διαφωνεί με την προστασία του περιβάλλοντος. Για να εφαρμόσεις μια “πράσινη πολιτική”, όμως, πρέπει να είναι εφικτή. Αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε όσο κι αν το προσπαθείς, θα αποτυγχάνεις. Η παγκόσμια οικονομία είναι πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη, αλλά όλα μαζί κινούνται γύρω από έναν σταθερό άξονα απλών κανόνων. Η Γη περιστρέφεται ακόμα κι όταν κοιμόμαστε. Έτσι ακριβώς κινείται και η οικονομία. Στο τέλος της ημέρας θα την πληρώσει αυτός που παραβιάζει τους κανόνες της.

Τζόνσον και Μητσοτάκης πίστεψαν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές και ειδικά οι ανεμογεννήτριες μπορούν να επιτρέψουν στον πλανήτη να πορευτεί “πράσινα”. Ίσως στην περίοδο των παχέων αγελάδων, κάτι τέτοιο να μπορούσε να συμβεί, κι αυτό πολύ αμφίβολο. Όμως η οικονομία έχει τους κύκλους της: ανάπτυξη-κρίση-ύφεση-ανάκαμψη. Η μετάβαση σε έναν πράσινο πλανήτη προϋποθέτει τεράστια κεφάλαια που θα ενισχύσουν τις νέες υποδομές και θα χρηματοδοτήσουν την έρευνα σε τεχνολογίες που δεν έχουν ανακαλυφτεί ακόμα, όπως η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

Σε περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, όπως η σημερινή, δεν μπορείς να κάνεις καμία μετάβαση, διότι θα καταστραφεί το υφιστάμενο σύστημα που κινεί την διεθνή οικονομία και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τελικώς δύο: Πρώτον, δεν θα πετύχει η πράσινη μετάβαση. Δεύτερον για να αντισταθμιστεί η αποτυχία, θα χρειαστεί τελικά να υιοθετηθούν πιο “βρώμικες” ενεργειακές πολιτικές, προκειμένου να διασωθούν οι οικονομίες!

Ο “πράσινος Μπόρις” και ο “πράσινος Κυριάκος”

Ο “πράσινος Μπόρις” και ο “πράσινος Κυριάκος” , συζητούν για το κλίμα και την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση. Και επέλεξαν να σταματήσουν οι εξορύξεις φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Βρετανία και η Ολλανδία, που δίπλα τους έχουν το μεγάλο πεδίο φυσικού αερίου Γκρόνινγκεν, αποφάσισαν να τερματίσουν την λειτουργία του, γιατί πίστεψαν ότι μπορούν να το αντικαταστήσουν με ηλιακά και αιολικά πάρκα. Κάπως έτσι και στην Ελλάδα αποφασίσαμε ότι δεν μας χρειάζονται τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και σταματήσαμε τις έρευνες!

Και οι δύο πρωθυπουργοί αποφάσισαν ότι δεν τους χρειάζονται οι λιγνίτες και σε μια διετία θα τερματίσουν πλήρως την λειτουργία αυτών των μονάδων! Απόφαση που αντί να διαλύσει το διοξείδιο του άνθρακα, το μόνο που διαλύει είναι τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η βεβιασμένη αυτή επιλογή οδήγησε και τις δύο χώρες στην εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμές εξωφρενικές.

Αν ρωτήσει κανείς τους Ευρωπαίους ηγέτες πόσα προϊόντα καθημερινής χρήσης έχουν την βάση τους στους υδρογονάνθρακες, μάλλον ουδείς θα γνωρίζει ότι υπάρχουν 6.500 τέτοια προϊόντα. Η άγνοια τούς κάνει να πιστεύουν ότι μπορούμε να καταργήσουμε πλήρως τις εξορύξεις και υπογράφουν νόμους, αγνοώντας ότι ακόμα και το στυλό με το οποίο υπογράφουν, όπως όλα τα πλαστικά, έχει την βάση του στους υδρογονάνθρακες!

Διατροφή και ενέργεια

Αγνοούν ότι το φυσικό αέριο σχετίζεται άμεσα με τα αγαθά που τρώμε καθημερινά. Αν τους ρωτήσουμε ευθέως πώς σχετίζεται το αέριο π.χ. με το ψωμί, δεν θα λάβουμε απάντηση. Αγνοούν ότι το αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αμμωνίας, η οποία με την σειρά της χρησιμοποιείται για την παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων. Οι μέγιστες αποδόσεις που επιτυγχάνονται σήμερα στις καλλιέργειες, οφείλονται στα λιπάσματα!

Καθόλου φυσικό αέριο σημαίνει καθόλου λίπασμα, τουτέστιν κάθετη μείωση της αγροτικής παραγωγής στο ένα τρίτο. Πανάκριβες τιμές φυσικού αερίου σημαίνει πανάκριβα λιπάσματα, μικρότερες παραγόμενες ποσότητες και άρα υψηλές τιμές στα βασικά είδη διατροφής. Καταλήξαμε λοιπόν οι ηγέτες με τις “πράσινες μπαντιέρες” να επαίρονται ότι σώζουν τον πλανήτη, αλλά ουσιαστικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να διευρύνουν το φάσμα της φτώχειας. Τα χωράφια οργώνονται από τρακτέρ που καίνε πετρέλαιο!

Το διευθυντήριο δεν καταλαβαίνει ότι πανάκριβο αέριο και πανάκριβο πετρέλαιο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών, που οδηγεί σε άνοδο των τιμών, σε μείωση της ζήτησης και τέλος σε ελλείψεις στα ράφια! Όσο κι αν είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών, δυστυχώς αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τους υδρογονάνθρακες. Χρειάζεσαι φθηνούς υδρογονάνθρακες για να τραφεί ο πλανήτης. Δεν μπορεί ηγέτες να συμπεριφέρονται σαν φανατικοί. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Βρετανία, που στο ενεργειακό της μείγμα περιλαμβάνεται και η πυρηνική ενέργεια, είναι μία προειδοποίηση και για την Ελλάδα, που δεν έχει αυτή την ενεργειακή συνιστώσα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το εξής: Η μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια και το όνειρο της Πράσινης Ανάπτυξης, έτσι όπως εξελίσσονται στην Ευρώπη, απειλούν τις κοινωνίες με ελλείψεις ηλεκτρισμού, καυσίμων και διατροφικών αγαθών. Οι πράσινες πολιτικές σε περιόδους οικονομικής κρίσης οξύνουν την κρίση. Με την υφιστάμενη τεχνολογία, υπάρχει ένας κανόνας ο οποίος δεν μπορεί να παραβιαστεί: “Όσο η Πράσινη Ενέργεια κάνει ζιγκ τόσο το βιοτικό επίπεδο κάνει ζαγκ”!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι