ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως ΕΕ για κρατικοποίηση της Gazprom Germania

Πράσινο φως ΕΕ για κρατικοποίηση της Gazprom Germania με 225,6 εκ. ευρώ,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την συγκατάθεσή της στο σχέδιο της Γερμανίας να αποκτήσει το 100% της ιδιοκτησίας του ενεργειακού κολοσσού SEFE, της πρώην Gazprom Germania, κρατικοποιώντας ουσιαστικά την επιχείρηση προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Η Επιτροπή ενέκρινε ένα γερμανικό σχέδιο ενίσχυσης ύψους 225,6 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της εταιρείας SESE, η οποία περνάει έτσι στον έλεγχο του γερμανικού Δημοσίου. «Χαιρετίζουμε την αλλαγή ιδιοκτησίας της SEFE, η οποία θα επιτρέψει στη Γερμανία να αναζητήσει νέους προμηθευτές φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το Βερολίνο. «Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το γερμανικό μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας ενός κράτους μέλους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η κρατικοποίηση και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Uniper και της τοπικής θυγατρικής της Rosneft και σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης η κυβέρνηση Σολτς βρίσκεται σε συνομιλίες και με την VNG.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες πρότειναν να τροποποιηθούν πάλι οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε ενεργειακές επιχειρήσεις, ώστε να επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να καλύψουν το κόστος των εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές και ασταθείς.

Πίεση Βερολίνου-ΕΕ στον Όρμπαν

Εν τω μεταξύ στην ΕΕ παρατείνεται η εκκρεμότητα με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας που έχει σχεδιαστεί για την Ουκρανία, λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας και το θέμα παραπέμπεται στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 6 Δεκεμβρίου. Εάν και εκεί δεν δοθεί λύση, το πρόβλημα θα τεθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε την Ουγγαρία για το μπλοκάρισμα 18 δισεκατομμυρίων ευρώ οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι «η Βουδαπέστη δεν πρέπει να παίζει πόκερ με τις Βρυξέλλες στην ανοιχτή διαμάχη που έχει επειδή δεν τηρεί τους κανόνες του κράτους δικαίου και κινδυνεύει να χάσει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια».

Η διαμαρτυρία του Μπάερμποκ απηχούσε τις εκκλήσεις και των άλλων χωρών της ΕΕ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση Όρμπαν για εκβιασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη ένα πακέτο στήριξης ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει την οικονομία και τις δημόσιες υπηρεσίες της στη ζωή και το προσεχές έτος και να αποκαταστήσει υποδομές που καταστράφηκαν από ρωσικά πλήγματα.

  Η ελληνική οικονομία με αριθμούς – Ληξιπρόθεσμες οφειλές και ανεργία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Μιχάλι Βάργκα προσπάθησε να δικαιολογήσει την αντίθεση της Ουγγαρίας στο πακέτο βοήθειας της ΕΕ λέγοντας ότι «η Ουγγαρία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά δεν επιθυμούμε να συμβάλουμε σε νέο δάνειο που θα δοθεί από την ΕΕ». Η Ουγγαρία κινδυνεύει από την άλλη με απώλεια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, καθώς δεν εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε βασικά θέματα του κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και βασικών διατάξεων του χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μπέρμποκ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θα κάνει παζάρι με την Ουγγαρία για υποχωρήσεις στο κράτος δικαίου, προκειμένου η Βουδαπέστη να δώσει την συγκατάθεσή της για το πακέτο της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα σχετικό ψήφισμα, στέλνοντας μήνυμα προς την Βουδαπέστη ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει παζάρι στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία βρίσκεται υπό αυξανόμενη οικονομική πίεση, καθώς η ΕΕ απειλεί να αναστείλει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα, στο πλαίσιο του μηχανισμού που συνδέει τις πληρωμές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τα πρότυπα του κράτους δικαίου. Διακυβεύονται επίσης επιπλέον 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης για τον κορονοϊό. Οι Βρυξέλλες απαιτούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και δικαστικές μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσουν και αυτά τα χρήματα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι