Quantcast
Πράσινοι φόροι - Η ΕΕ προδίδει τον φιλελευθερισμό - slpress.gr
Πράσινοι φόροι - Η ΕΕ προδίδει τον φιλελευθερισμό, Σωτήρης Καμενόπουλος

Οι πολίτες της Αλμπέρτα του Καναδά υπέστησαν πράσινους φόρους και αποφάσισαν γι’ αυτόν το λόγο να αλλάξουν την κυβέρνησή τους. Ας σημειωθεί το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2018 ο κ. Τριντό επέβαλλε πράσινους φόρους σε όλους τους πολίτες του Καναδά. Η κυβέρνηση της Αλμπέρτα δεν είναι η μοναδική τοπική καναδική κυβέρνηση που έπεσε εξαιτίας της πράσινης φορολογίας. Τον Ιούνιο του 2018 έπεσε και η τοπική κυβέρνηση του Οντάριο του Καναδά για τον ίδιον ακριβώς λόγο.

Παρόμοια κυβερνητική κρίση πέρασε και η Αυστραλία τον Αύγουστο του 2018 όταν ξαφνικά παραιτήθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος (Assistant Minister to the Deputy Prime Minister). Ο εν λόγω Αυστραλός αξιωματούχος παραιτήθηκε λόγω της κακής ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης της Αυστραλίας πέρυσι το καλοκαίρι, όταν κόντεψε να πάθει συνολικό blackout όλη η χώρα. Ο λόγος του blackout; Οι ΑΠΕ δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της ενεργειακής ζήτησης.

Φυσικά ακολουθεί η συνεχιζόμενη κυβερνητική κρίση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, η οποία ξεκίνησε με την επιβολή πράσινων «περιβαλλοντικών» φόρων στις τιμές της βενζίνης. Μέχρις στιγμής, λοιπόν, έχουμε τέσσερις σημαντικές κυβερνήσεις οι οποίες είτε έπεσαν, είτε πέρασαν/περνούν σημαντική κρίση εξαιτίας των πράσινων φόρων και των επιδοτούμενων ΑΠΕ.

Κακά τα ψέματα, μέχρι σήμερα η πράσινη οικονομία μόνο έμμεσες επιδοτήσεις σε διάφορους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες έχει να καταδείξει. Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις στηρίζονται στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών. Το υπερδεκαετές αυτό κρατικοδίαιοτο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να τελειώσει. Από πού κι ως πού να υποχρεώνεται ο καταναλωτής, με χρήση οικονομικής βίας από το κράτος, να υιοθετήσει μία νέα τεχνολογία;

Η ΕΕ προδίδει τον φιλελευθερισμό

Στη σύγχρονη εποχή, η περίπτωση της ωμής κρατικής παρέμβασης -με σύμπραξη της κατά τα άλλα φιλελεύθερης ΕΕ- ώστε να επιβληθεί η μετάβαση σε μία νέα τεχνολογία προσομοιάζει σε μία βίαιη φοροεπιδρομή που αντίκειται στον φιλελευθερισμό. Από πότε η Κομισιόν κατάντησε αντι-φιλελεύθερη;

Οι πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογιών –δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί- αυτό δεν το ανέχονται πλέον και αντιδρούν με την ψήφο τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το παγκόσμιο πολιτικό εκκρεμές σιγά-σιγά μετατοπίζεται. Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Θα είναι ο πλούσιος σε ορυκτούς πόρους Καναδάς η επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού; Καθόλου απίθανο.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Ερντογάν – Ο Μπάιντεν απαιτεί υποταγή

Εκτιμώ ότι σε παγκόσμιο επίπεδο από εδώ και στο εξής θα συμβεί άτακτη οπισθοχώρηση διάφορων «εταίρων» στο συγκεκριμένο θέμα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχω υποστηρίξει ότι αξίζει η καταψήφιση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, όλων των κομμάτων που στηρίζουν τους πράσινους φόρους, δεξιών και αριστερών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που διαφωνούν με αυτή τη φορολογία οφείλουν να αντιδράσουν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.