Ψευδαίσθηση η ανάκαμψη του Γ’ τριμήνου στην Ευρωζώνη ενόψει νέων lockdown

Ψευδαίσθηση η ανάκαμψη του Γ’ τριμήνου στην Ευρωζώνη ενόψει νέων lockdown, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Αύξηση ρεκόρ σημειώθηκε στην οικονομική επίδοση στην Ευρωζώνη κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Το ΑΕΠ των 19 μελών της ζώνης του ευρώ ήταν συνδυαστικά 12,7% μεγαλύτερο από το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και είχε σημειωθεί ύφεση 11,8%. Τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σημείωσε η Γαλλία, με 18,2%, η Ισπανία, με 16,7% και η Ιταλία, με 16,1%.

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε οικονομική μεγέθυνση 12,1%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, οι εξελίξεις απέχουν μακράν από το να σημάνουν αισιοδοξία στους οικονομικούς κύκλους, αφού το δεύτερο κύμα του ιού φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα και κατά συνέπεια νέο πλήγμα στις οικονομίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι το τρίτο τρίμηνο θα “έκλεινε” με ανάπτυξη, με την έννοια ότι δεν θα μπορούσε να έχει τη “βουτιά” του δευτέρου, οπότε και ο κόσμος βίωσε μαζικό lockdown λόγω της πανδημίας. Όμως πίσω από τα θετικά πρόσημα βρίσκονται τα lockdown που ήδη έχουν ανακοινωθεί, όπως στη Γαλλία, και επίκεινται σε διάφορες χώρες, γεγονός που επισφραγίζει τα αρνητικά πρόσημα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακόμη, πάλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και 3,8% μείωση στην ΕΕ.  Οι δείκτες οικονομικού κλίματος μειώθηκαν τον Οκτώβριο, άλλωστε, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με επισήμανση της ING.

Δύσκολος ο Νοέμβριος για την Ευρωζώνη

Τούτο προμηνύει έναν αρκετά δύσκολο Νοέμβριο, ιδίως για τους τομείς των υπηρεσιών, που πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ο μόνος τομέας που φαίνεται πιο ανθεκτικός είναι η βιομηχανία, και αφορά φυσικά τις πλέον βιομηχανικές χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες επωφελήθηκαν από τις εξαγωγές (βλέπε Κίνα).

Για άλλη μια φορά η Ευρώπη αποδεικνύεται ο “αδύναμος κρίκος” της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω της επιδημίας. Ως είναι γνωστό, η Κίνα βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα ανάπτυξης με την περίοδο πριν τον ιό, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν 3,5% από το αντίστοιχο όριο. Σύμφωνα με εκτίμηση της Barclays, η αμερικανική οικονομία θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της πανδημίας κατά τους τελευταίους μήνες του 2021, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί στην Ευρώπη πριν το 2023!

Τα περιοριστικά μέτρα έρχονται να προστεθούν στις παθογένειες των ευρωπαϊκών οικονομιών και την ανεπάρκεια των επενδύσεων. Την δυσοίωνη κατάσταση παραδέχθηκε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας αρνητικό πρόσημο, διψήφιο κατά πολλούς, στο τέλος του 2020. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τράπεζα εξετάζει νέο πακέτο μέτρων στήριξης, για το οποίο θα γίνουν διεργασίες το Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε στέλεχος της ING, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορείς να ανοιγοκλείσεις μια οικονομία σαν διακόπτη, χωρίς να προκαλέσεις δομική ζημιά, ή ακόμα και βραχυκύκλωμα»…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι