Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Ένα εικοσιτετράωρο μετά τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έγιναν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της συνεδρίασης του Ουάσιγκτον Γκρούπ, η Handelsblatt δίνει την δική της «ψήφο εμπιστοσύνης». Επικαλούμενη τρεις τραπεζικές πηγές, η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι «τα τέσσερα μεγάλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρειάζονται νέες εισφορές κεφαλαίου».

Με τον τίτλο «Ανακούφιση στην Αθήνα» το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι “η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγουν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες”.

Η εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι η εξέλιξη αυτή «δεν είναι καλά νέα μόνο για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους», αλλά και «ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας». Προσθέτει επίσης ότι προτιμήθηκε «ο έλεγχος να γίνει την άνοιξη αντί του φθινόπωρου» και αυτό για να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών την ώρα που θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή τον Αύγουστο.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής στις 5 Μαΐου είναι όμως ήδη σαφές από τώρα, ότι καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες  δεν θα αποτύχει. Και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια ενίσχυσης σχεδόν 20 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν από το τρίτο ελληνικό πακέτο για δράσεις διάσωσης.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη ότι, την περασμένη εβδομάδα, κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη, όπου συζήτησαν με ιθύνοντες της υπηρεσίας τραπεζικής εποπτείας SSM της ΕΚΤ όλα τα θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία προσομοίωσης  ακραίων καταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διάρκεια της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές και αυτό, σύμφωνα με την Handelsblatt, τις καθιστά άρτια θωρακισμένες σε σύγκριση με τις τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα τέλη του 2017, η Alpha Bank πέτυχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18,3%, η Εθνική Τράπεζα 16,7%, η Τράπεζα Πειραιώς 15,4 % και η Eurobank  15,3 %.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι