ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Όχι” από Αθήνα σε ΕΕ για 15% μείωση αερίου – Πόλεμος νεύρων Ρωσίας-ΕΕ

"Όχι" από Αθήνα σε ΕΕ για 15% μείωση αερίου – Πόλεμος νεύρων Ρωσίας-ΕΕ

Την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15% διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου», είπε συγκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση για ενδεχόμενες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε και εξήγησε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαφωνία και από Ισπανία-Πορτογαλία

Η ισπανική κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση αερίου», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, αφού η Ισπανία δήλωσε ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Και η Πορτογαλία θα αντιταχθεί στο σχέδιο της Επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Ζοάου Γκαλάμπα και χαρακτήρισε το μέτρο δυσανάλογο και άδικο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τις χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% για τους επόμενους οκτώ μήνες. Την ίδια ώρα πάντως που η Ελλάδα λέει όχι στο σχέδιο αυτό, όπως και οι άλλες χώρες του Νότου της ΕΕ, στο φως της δημοσιότητας ήρθε το σχέδιο της ΡΑΕ για το ενδεχόμενο να μειωθούν δραματικά οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή και τα τερματιστούν.

Σχέδιο ΡΑΕ για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος

Το σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της ΡΑΕ προβλέπει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και το απέστειλε για διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι τα εξής:

*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Σε περίπτωση δραστικής μείωσης της ροής φυσικού αερίου ή τερματισμού της προμήθειας από την Ρωσία προβλέπονται επιπλέον τα εξής μέτρα έκτακτης ανάγκης:

*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)
*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .
*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Πόλεμος νεύρων

Την ίδια στιγμή, παιχνίδι με την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κάνει η Μόσχα, θέτοντας σήμερα σε λειτουργία τον Nord Stream 1, που καταλήγει μέσω της Βόρειας Θάλασσας στη Γερμανία και είχε τεθεί εκτός προ δεκαημέρου για συντήρηση. Η τουρμπίνα της Siemens Energy, για την οποία γίνονταν τόσος λόγος τις προηγούμενες ημέρες (επειδή είχε μεταφερθεί στον Καναδά για επισκευή), δεν έχει μπει στο σύστημα ακόμα, όμως το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την λειτουργία του αγωγού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος μεταφοράς αερίου από την Ρωσία προς τη Γερμανία, σήμερα καταγράφεται μεταφορά φυσικού αερίου ισχύος 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία Nord Stream AG και τις εταιρείες διαχείρισης μεταφοράς φυσικού αερίου OPAL και NEL από από τις 7:00 έως τις 8:00 ώρα Μόσχας, η ροή ανήλθε σε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή κυμαίνεται στο 30% της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού.

Η Ρωσία προανήγγειλε ότι θα αποκαταστήσει σήμερα και τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός κεντρικού αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, ο οποίος σε δηλώσεις στο ρωσικό πρακτορείο RIA αναφέρει ότι «έτσι θα αποκατασταθεί σημαντικά η ροή προς την ΕΕ, με 2,66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ώρα, ή 64 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προχώρησε σε άλλη μία εντυπωσιακή κίνηση, με τον υπουργό και αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ να δηλώνει ότι η τιμή του πετρελαίου τον Ιούλιο θα διατηρηθεί γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Μόσχα έχει θεσπίσει εκπτώσεις που κυμαίνονται στα 32 με 35 δολάρια.

Παιχνίδι και με το πετρέλαιο

Ο Νόβακ είπε ότι οι τιμές θα σημειώσουν άνοδο με την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο κάτω από την τιμή κόστους εάν οι χώρες της ΕΕ επιβάλουν ανώτατη τιμή. Σε ανάλογο μήκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπόφ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις συζητήσεις στην ΕΕ για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο παραπέμπει σε ψυχολογικό πόλεμο της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

H συζήτηση στην ΕΕ για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο είχε αρχίσει με την κατάρτιση του 6ου πακέτου κυρώσεων και μέχρι τα τέλη του 2022 αναμένεται να εισαχθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Μία πρόσθετη ρήτρα είναι η απαγόρευση της ασφάλισης της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια. Στόχος πάντα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αφενός να περιοριστούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αφετέρου να συγκρατηθούν οι τιμές, ούτως ώστε η Μόσχα να μην έχει πρόσθετα έσοδα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Η ΕΕ έχει θέσει ως δηλωμένο στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους. Στο θέμα του φυσικού αερίου, επίσης επισπεύδονται οι ενέργειες για περαιτέρω μείωση των εισαγωγών από την Ρωσία. Χθες η Επιτροπή παρουσίασε το νέο σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά 15% από τον Αύγουστο φέτος μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Μετά η Επιτροπή προβλέπει ότι θα λειτουργούν ομαλά οι νέες αγορές φυσικού αερίου και εισαγωγής LNG.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι