ΑΝΑΛΥΣΗ

“Το διάλλειμα τελείωσε τα κεφάλια μέσα” – Ο Μητσοτάκης απέναντι στην οικονομία

"Το διάλλειμα τελείωσε τα κεφάλια μέσα" - Ο Μητσοτάκης απέναντι στην οικονομία, Κώστας Μελάς

Το μετεκλογικό σκηνικό στην χώρα μας έχω την εντύπωση θα κινηθεί σε ένα πλαίσιο στην πολιτική και την οικονομία, του οποίου χαρακτηριστικά σημεία θα είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον: Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και η εγκαθίδρυση των πολιτικών θέσεων της στο επίκεντρο του δημοσίου λόγου. Πρόκειται για μια στρατηγική νίκη των δυνάμεων της ελληνικής κεντροδεξιάς, η οποία θα έχει διάρκεια πέρα από το μεσοπρόθεσμο προβλεπτό χρονικό διάστημα με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, αφενός στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και αφετέρου της εμφανούς έλλειψης πολιτικής δυναμικής στο χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).

Την πολιτική της κυριαρχία η ΝΔ θα επιχειρήσει να την μετατρέψει σε θεσμική, προκειμένου να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο που άρχισε την προηγούμενη τετραετία και το οποίο πραγματώθηκε μεσούσης της πανδημίας, γεγονός που βοήθησε να επισυμβεί τα μάλα, χωρίς σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις.

Μάλιστα κανείς δεν μπορεί να κομίσει τεκμήρια ικανά για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν, δεδομένου ότι επικαλύφθηκαν από μια μεγάλη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ύψους 58 δις ευρώ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν συνάδει με τις οικονομικές θεωρήσεις που πιστεύει η Νέα Δημοκρατία.

Το τοπίο στην οικονομία

Δεύτερο: Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία της νέας κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα έλεγα σε ένα σχεδόν αλλαγμένο περιβάλλον, όσον αφορά στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί, αλλά και στην απουσία όλων εκείνων των παραγόντων που έδωσαν στην προηγούμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα να ελιχθεί κάτω από έκτακτες συνθήκες.

Η επαναφορά στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου σημαίνει κατ’ αρχάς την αναίρεση της ρήτρας διαφυγής, η οποία λειτούργησε τα τρία προηγούμενα χρόνια (πανδημίας και ενεργειακής κρίσης) και έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί στην τεράστια δημοσιονομική επέκταση (ανεξαρτήτως αν αυτή πραγματοποιήθηκε με τον πρέποντα και αποτελεσματικότερο τρόπο). Επιπλέον, σημαίνει την επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων σε συγκεκριμένο ύψος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένουμε την κατάληξη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και συγκεκριμένα αν θα αντικατασταθεί η ισχύουσα θέσμιση που υποχρεώνει τα κράτη μέλη με υπερβάλλον λόγο Δημοσίου Χρέους/ΑΕΠ (η Ελλάδα είναι πρώτη σε αυτή την κατηγορία) να μειώνουν τον παραπάνω λόγο υποχρεωτικά, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος.

Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πίεση που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην ελληνική οικονομία και ειδικά στους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες που ψήφισαν πλειοψηφικά την ΝΔ.

Οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου

Τρίτο: Το πολιτικό σκηνικό θα χαρακτηριστεί, επίσης, και μάλιστα έντονα, από τις διεργασίες στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις εκλογές. Ήττα που σίγουρα δημιουργεί τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι, όχι μόνο αμφισβητείται η εκλογική στρατηγική του κόμματος, αλλά τίθεται πλέον σε συζήτηση και η ίδια η φυσιογνωμία του, τουλάχιστον όπως αυτή απορρέει και από την ίδια την ονομασία του και ειδικά από το επίθετο που προσδιορίζει το ουσιαστικό Αριστερά: Ριζοσπαστική!

Δεν είναι του παρόντος η συζήτηση για το τι σημαίνει Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά ποτέ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εξήγησε σε τι συνίσταται ο Ριζοσπαστισμός που αυτή πιστεύει! Μάλλον οι περισσότερες συνιστώσες του κόμματος θεωρούν ότι ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται η δημιουργία κάτι διαφορετικού. Το βέβαιο είναι πως μετά τις εκλογές του Ιούνη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παράξει ειδήσεις και θα έχει κινητικότητα. Για πολλούς συνυφασμένη με το μέλλον του όλου χώρου για την Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι