ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σχεδόν 600 εκατομμύρια υπερκέρδη από τις εταιρείες ρεύματος λέει η ΡΑΕ

Σχεδόν 600 εκατομμύρια υπερκέρδη από τις εταιρείες ρεύματος λέει η ΡΑΕ,

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα, τις οποίες χαρακτηρίζει ανυπόστατες. Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τον Ιούλιο θα καταργηθεί ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, ενώ με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ, παραδέχεται τα υπέρογκα κέρδη των εταιρειών, που υπολογίζονται κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Τονίζεται ακόμη, ότι από τα ποσά που έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους (συνολικά 591 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται στο πόρισμα) εκτός από τις εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, θα αφαιρεθούν και «οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%». 

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι ρυθμίσεις, θα φανεί φυσικά στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα πάρουν οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας

Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία, η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%. Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

Τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Όπως προκύπτει από το τεκμηριωμένο πόρισμα της ΡΑΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μακριά από ανέξοδες υποσχέσεις και ατεκμηρίωτους υπολογισμούς.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση ζήτησε δραστική παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις των τελευταίων μηνών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μάλιστα, τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής την οποία η πλειοψηφία απέρριψε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι