Σε θετικά πεδία η οικονομία με νέο ομόλογο και αναβάθμιση τραπεζών

Σε θετικά πεδία η οικονομία με νέο ομόλογο και αναβάθμιση τραπεζών

Σε θετικό πεδίο κινήθηκε την Τρίτη η ελληνική οικονομία με την έκδοση ομολόγου που είναι το πρώτο της νέας κυβέρνησης και το τρίτο κατά σειρά από την αρχή του έτους. Την ίδια ώρα,  ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την προοπτική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, ενώ θετικές για την πορεία της οικονομίας ήταν οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στο συνέδριο του Economist.

 

Το επταετές ομόλογο, με λήξη στις 23 Ιουλίου 2026, είχε πολύ ισχυρή ζήτηση από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές και οι προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετών και δεκαετών  ομολόγων. Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, κάτι που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε σε θετική από σταθερή την προοπτική (outlook) για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο Caa1 των καταθέσεων της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας. Γενονός, το οποίο αποδίδεται στις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού, στην χρηματοδότηση και στην κερδοφορία το 2019-20.

Θετικά σχόλια Αμερικανών και Ευρωπαίων

Το θετικό outlook αντανακλά και την προσδοκία του Moody’s για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με διεθνή οίκο, αυτό θα συμβεί με την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους, αλλά και με την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς διασφαλίσεις. Ο Moody’s περιμένει, άλλωστε, ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των capital controls στη χώρα.

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της έστειλαν όμως και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι με τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο του Economist. Η υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ομπάμα, Βικτόρια Νούλαντ, τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια» και ότι, αν και «η οικονομία δεν είναι εκεί που πρέπει, η χώρα έχει πετύχει πολλά».

Τα εύσημα της κ. Νούλαντ πήγαιναν βεβαίως στην προηγούμενη κυβέρνηση. Νωρίτερα πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε χαρακτηρίσει καλοδεχούμενη την μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις εκλέχθηκε και ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματός της θα  δουν το φως της δημοσιότητας προσεχώς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα, με τον νέο υπουργό Οικονομικών  και τόνισε ότι ο κ. Σταϊκούρας τον «διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2020». Ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για να επαναλάβει ότι προκύπτει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ότι κάποια από τα πρόσφατα θετικά μέτρα είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη, υπονομεύοντας προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Μία από τα ίδια ο Ρέγκλινγκ

Επιμένοντας ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη, αλλά με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεων, πρότεινε, σε ό, τι αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα, την διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την συνέχισή τους, την θωράκιση του τραπεζικού κλάδου, την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών και μέτρα με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  προσδιόρισε τέσσερις προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία, οι οποίες είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο – επενδυτικό και φιλο – εξαγωγικό πρόσημο, η τόνωση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και στην υιοθέτηση κινήτρων για την στήριξη της οικογένειας, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων για τους μακροχρόνια άνεργους.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η μείωση του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας δόσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και η διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι