ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεφτέ για τους παρόχους με… φτηνό ρεύμα 486 ευρώ τις 1000 KWh

Σεφτέ για τους παρόχους με... φτηνό ρεύμα στα σχεδόν 500 ευρώ τα χίλια κιλοβάτ! Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Απίστευτες τιμές ανακοινώνονται σήμερα για το ρεύμα, με θεωρητικά απούσα μεν την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά με την τιμολόγηση του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι πάροχοι ανακοινώνουν τα τιμολόγια για το ρεύμα, που θα ισχύσουν σε κάθε έναν από αυτούς τον Αύγουστο, δηλαδή σε πέντε μέρες από σήμερα. Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε 0,486 ευρώ ανά KWh (κιλοβατώρα) και 0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 KWh το τετράμηνο.

Όμως τα περισσότερα νοικοκυριά καίνε ασφαλώς πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα και άρα ισχύει η δεύτερη τιμή. Στα 0,495 ευρώ είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα και στα 0,549 της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν για το ρεύμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με 337 ευρώ. Αφαιρώντας από τις τιμές που ανακοινώνονται την κρατική επιδότηση, το κόστος για τον καταναλωτή θα μειωθεί αισθητά. Όλα κρίνονται δηλαδή από το ποσά με τα οποία “τσοντάρει” στο λογαριασμό η πολιτεία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκας δήλωσε ότι επεκτείνεται η μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας, με το σύνολο της επιδότησης να ανέρχεται σε 1.136.100 δισ. για το μήνα Αύγουστο και υποστήριξε ότι απορροφάται το 90% της αύξησης για τους μηνιαίους καταναλωτές. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τελική τιμή για τον καταναλωτή θα διαμορφωθεί κοντά στα 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η παλιά επιδότηση που ήταν 200 ευρώ, για μια οικογένεια που καίει 1.000 KWh το μήνα, θα σήμαινε ότι ο καταναλωτής θα έβαζε τα άλλα 300 από την τσέπη του και κόστος κιλοβατώρας 0,30 ευρώ.

Με τα ποσά που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, όμως, αν αφαιρεθεί από το θεωρητικό κόστος των 500 ευρώ η κρατική επιδότηση των 337 ευρώ για τα οικιακά τιμολόγια, ο λογαριασμός ελαφρύνεται σημαντικά και μειώνεται στα 163 το μήνα. Ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση προβλέπεται για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ επιδότηση προβλέπεται και για μικρές επιχειρήσεις. Για τα κοινωνικά τιμολόγια συγκεκριμένα θα δοθούν 377 ευρώ και για τους μικρομεσαίους (εστιατόρια, περίπτερα, κ.λπ.) 300 ευρώ.

Επιδότηση για το ρεύμα

Ακόμα και με αυτή την αύξηση της επιδότησης για το ρεύμα η κιλοβατώρα θα εξακολουθεί να κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το 2020. Τότε η κιλοβατώρα κόστιζε στον καταναλωτή 0,11 ευρώ και έφτασε πέρσι το Σεπτέμβρη τα 0,24. Στη συνέχεια η κατάσταση “ξέφυγε” ακόμα περισσότερο, όμως και η επάνοδος στα 0,24 ή και 0,20, σημαίνει διπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο (από το 2020 μέχρι το φθινόπωρο του 2021).

  Θεωρία συνωμοσίας στο Βυζάντιο για τον supernova

Το χρονικό περιθώριο για αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ μικρό και το γεγονός ότι οι τιμές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν στις 20 Αυγούστου, που σχεδόν όλη η Ελλάδα είναι σε διακοπές, δεν βελτιώνει ιδιαίτερα τις δυνατότητες ελιγμών του καταναλωτή. Επιπλέον είναι άγνωστο πόσο θα στοιχίζει κάθε αλλαγή παρόχου, ακόμα κι αν ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος κάθε 20 του μήνα να κάνει έρευνα αγοράς και να αλλάζει προμηθευτή. Μπορεί δηλαδή να μην υπάρχει “ποινή” για διακοπή συμβολαίου, αλλά είναι πολύ αμφίβολο οι εταιρείες να μην χρεώνουν τίποτα για το “πήγαινε-έλα” των καταναλωτών, οι οποίοι θα μετατραπούν σε… νομάδες ενέργειας.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι ίσως η δυνατότητα αλλαγής παρόχου ρεύματος στην πράξη να μην έχει καμία σημασία, αν όλες οι εταιρίες προβλέπουν εξίσου υψηλές τιμές ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές ανακοινώνονται σήμερα, διότι με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο κατατέθηκε  προ τριημέρου στη Βουλή, ορίζεται ότι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν για όλο τον Αύγουστο θα πρέπει να ανακοινωθούν ως την Δευτέρα 25 Ιουλίου. Στο εξής τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή θα ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε προηγούμενου μήνα (δηλαδή τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ.)

Οι τιμές του φυσικού αερίου που οδηγούν ουσιαστικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν πολύ υψηλές και μέχρι χτες ήταν στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες = 1 μεγαβατώρα)  ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο, που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν που έχει μπει στους παραγωγούς. Η διαφορά στις δύο τιμές, δηλαδή όταν αφαιρείται από την χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί, το ποσό της διαφοράς μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι