Σκάνδαλο με κορωνομίζες εκθέτει την κυβέρνηση Μέρκελ

Σκάνδαλο με κορωνομίζες εκθέτει την κυβέρνηση Μέρκελ, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Σαν βόμβα έσκασε η αποκάλυψη ότι κυβερνητικοί βουλευτές έλαβαν μίζες για να διευκολύνουν, εν μέσω πανδημίας, τη σύναψη συμφωνιών για προμήθεια μασκών, και μάλιστα εν όψει δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων στα νοτιοδυτικά κρατίδια της Γερμανίας. Ο Νίκολας Λέμπελ, του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άγκελα Μέρκελ και ο Γκέοργκ Νίσλαϊν, του αδελφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, υπέβαλαν ήδη τις παραιτήσεις τους.

Οι δύο πολιτικοί κατηγορούνται ότι έλαβαν εξαψήφια ποσά προκειμένου να προωθήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο συγκεκριμένους κατασκευαστές μασκών ή να διευκολύνουν επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών, την περίοδο που ήταν επιτακτική η προμήθεια μασκών. Ήταν τότε, στις αρχές της περασμένης άνοιξης, που και η προσφορά ήταν χαμηλή αλλά και οι τιμές ανέβαιναν δραματικά. Πεδίο δόξης λαμπρό για ευκαιριακές επιχειρηματικές κινήσεις, τις οποίες αυτή τη στιγμή διερευνά η γερμανική εισαγγελία, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά να αναλάβει την υπόθεση ειδικός ανακριτής.

Ο Νίκολας Λέμπελ, ο οποίος παρέδωσε και τη βουλευτική του έδρα, κατηγορείται για αποδοχή δωροδοκιών ύψους 250.000 ευρώ, με τη μορφή προμήθειας που εισέπραξε η εταιρεία του, προκειμένου να μεσολαβήσει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης ορισμένου προμηθευτή μασκών με το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Όσο για τον Νίσλαϊν, κατηγορείται ότι άσκησε λόμπινγκ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για λογαριασμό εταιρείας προμήθειας μασκών, μέσο του οποίου κέρδισε περίπου 660.000 ευρώ, και μάλιστα χωρίς να φορολογηθεί για το ποσό.

“Δεν έχετε θέση στη Βουλή”

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ήδη παραδέχθηκε το “λάθος” του: «Ως μέλος της Βουλής, και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πανδημίας, θα έπρεπε να είχα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στις εμπορικές μου συναλλαγές».  Αρχικά ο Λέμπελ επαναλάμβανε πως λυπάται για ό,τι συνέβη και για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο δήλωνε ότι θα έπαυε και την κοινοβουλευτική του ιδιότητα ως το τέλος της θητείας του, τον Αύγουστο.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνέχιζε να λαμβάνει αμοιβές που θα έφταναν συνολικά περίπου τις 70.000 ευρώ. Τελικά, όμως αναγκάστηκε να παραδώσει την έδρα με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλιστα, ο Λέμπελ εξοβελίστηκε από κάθε αξίωμα, τυπικό και μη, που κατείχε στο πλαίσιο του κόμματος. Σε παρόμοια δήλωσε προχώρησε και ο δικηγόρος του Νίσλαϊν.

Να σημειωθεί ότι για την περίπτωση του τελευταίου, είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες έφοδοι της αστυνομίας στα γραφεία του, στο πλαίσιο γενικότερης επιχείρησης με αντικείμενο τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων. Μάλιστα, η Bundestag ήρε άμεσα την ασυλία του βουλευτή, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Πάντως, οι δύο πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά, μετά την κατηγορηματική τοποθέτηση του επικεφαλής του CDU Άρμιν Λάσετ, ότι «οποιοσδήποτε αντιπρόσωπος του λαού προσπαθεί να κερδίσει προσωπικά χρήματα από την κρίση, θα πρέπει να τεθεί εκτός κοινοβουλίου άμεσα», ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του CSU Μάρκους Σέντερ.

Πολιτικό πλήγμα

Πέρα από την έρευνα όμως, στην υπόθεση δόθηκε συνέχεια, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να δέχεται έντονες πιέσεις ακόμα και μέσα από το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Στο “μικροσκόπιο” βρίσκονται τώρα όλοι οι βουλευτές που ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο, με οποιονδήποτε τρόπο, με θέμα την προμήθεια μασκών.

Προφανώς το σκάνδαλο με τις κορωνομίζες έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τις προοπτικές του CDU στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν σε δύο νοτιοδυτικά κρατίδια, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους τοπικούς υποψηφίους. Για παράδειγμα, η βασική υποψήφια στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Σουζάν Άιζενμαν, υποστήριζε ότι τα “κλεμμένα” χρήματα πρέπει να δωρηθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ώστε να μετριαστεί η ζημιά στην εικόνα και τη φήμη του κόμματος. Στο στρατόπεδο του Κρίστιαν Μπάλνταουφ, στην Κοιλάδα του Ρήνου-Παλατινάτο επικρατεί απόλυτη αμηχανία.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις την Παρασκευή για το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, πριν ακόμα γίνει γνωστό το σκάνδαλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα βρισκόταν 11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τους Πράσινος, με συνολικό ποσοστό 24%, αν οι εκλογές γίνονταν στις 7 Μαρτίου. Μετά από όσα συνέβησαν με τον Λέμπελ, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται ζοφερό…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι