Σνόμπαραν ξένοι ηγέτες τη φιέστα Ερντογάν για τον αγωγό ΤΑΝΑP

Μαρτίδου Μελαχροινή
1415
Σνόμπαραν ξένοι ηγέτες την φιέστα Ερντογάν για τον αγωγό ΤΑΝΑP, Μελαχροινή Μαρτίδου

«O σχεδιασμός έγινε για να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία στα θέματα των ενεργειακών πόρων». Αυτή ήταν η προμετωπίδα της φιέστας που οργάνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες ημέρες με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η τελετή, στην τελευταία επαρχιακή πόλης της τουρκικής Ανατολικής Θράκης, στα Ύψαλα, μεγαλοπρεπή όσο δεν θα γινόταν περισσότερο, περιορίστηκε όμως μόνο σε τουρκική και αζερική πολιτική εκμετάλλευση. Οι ηγέτες βαλκανικών και ευρωπαϊκών χωρών αν και προσκλήθηκαν εγκαίρως, δεν ήλθαν.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ δεν προσήλθε --αν και σε ελληνικά Μίντια αναφέρθηκε η παρουσία του-- γιατί έλειπε σε επίσημο ταξίδι στην Αμερική. Ο Έλληνας υπουργός Κώστας Χατζηδάκης επίσης, ενώ ο αντ' αυτού υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου που μετείχε μόλις αντιλήφθηκε το αναιτιολόγητο για την στιγμή παραλήρημα του Ερντογάν για την συμφωνία με Λιβύη κι άλλους σχεδιασμούς του, αποχώρησε μαζί με την Ελληνίδα πρόξενο της Αδριανούπολης.

Έμειναν μόνο οι τεχνικοί και η αντιπροσωπεία του ελληνικού κομματιού του αγωγού του TAP που συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους του αγωγού ΤΑΝΑP, αφού το αέριο μέσω Υψάλων συνεχίζει στις εγκαταστάσεις του αγωγού που "κουμπώνουν" στους Κήπους για την διέλευση του μέσω Ελλάδας στην Ιταλία. Το έργο μεγάλων αξιώσεων σηματοδοτεί πολλά.

Ο αγωγός που ξεκινά από τα τουρκικά σύνορα με την Γεωργία από το τουρκικό χωριό Τουργκοζιού, διαπερνά 20 επαρχίες και 67 πόλεις της Τουρκίας ενώ επισήμως εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2018 στην κεντρική τουρκική επαρχία το Εσκί Σεχίρ. Η διέλευσή του είναι από τις επαρχίες Eskişehir, Bilcik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Τσανάκκαλε, Τεκίρδαγκ και Οντίν, Kars, Erzurum, Erzincan, e Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale καταλήγοντας το σημείο, που συνδέεται με το TAP για να μεταφέρει φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η κύρια γραμμή του έργου περιλαμβάνει 7 σταθμούς συμπιεστών, τέσσερις σταθμούς μέτρησης, 11 σταθμούς χρωματισμού, 46 σταθμούς βαλβίδων μπλοκ και δύο βάσεις εκτός σταθμού για την προμήθεια του δικτύου φυσικού αερίου της Τουρκίας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δύο σημεία εξόδου που θα τροφοδοτούν το αέριο στο ευρωπαϊκό σύστημα από το τουρκικό δίκτυο. Τα σημεία βρίσκονται στο Εσκί Σεχίρ και στην τουρκική Θράκη.

Ο αγωγός Τρανς Ανατολια ΤΑΝΑΡ περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μια σειρά αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και στην κεντρική Ευρώπη. Ο αγωγός κόστους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων διασχίζει το πλάτος της Τουρκίας, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζέρι το χρόνο.

Η τεράστια δημοσιότητα του έργου

Τεράστια αεροπανό και ειδικές κατασκευές έκαναν όλους τους διερχόμενους κοινωνούς της τελετής των εγκαινίων και της ολοκλήρωσης του αγωγού, όπως και η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε. Έμπλεοι χαράς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ οι οποίοι κυριάρχησαν με τις ομιλίες του ενώ κατά την άφιξή τους τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή.

Ξεκινούσαν από την Κωνσταντινούπολη κατά μήκος της εθνικής οδού και κορυφώνονταν στη συνοριακή πόλη με τις εγκαταστάσεις του αγωγού ΤΑΝΑΡ, με αστυνομικούς πάνοπλους εμφανείς κι μυστικούς, συνοριοφύλακες, στρατιωτικούς, ειδικά οχήματα δεκάδες περιπολικά για τη φύλαξη των υψηλών καλεσμένων υπουργών, περιφερειαρχών, βουλευτών δημάρχων που έφτασαν απ' όλη την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 25 Νοεμβρίου έγινε και η σχετική ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς ότι ο Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ ΑG είχε ξεκινήσει την εισαγωγή της πρώτης ποσότητας φυσικού αερίου σε ένα τμήμα των δυο χιλιομέτρων του αγωγού στην χώρα μας μεταξύ του ποταμού Έβρου και του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους. Αφορά την αρχική φάση της θέσης του αγωγού σε δοκιμαστική λειτουργία στην οποία ελέγχεται ότι η υποδομή είναι απόλυτα ασφαλής κι έτοιμη για λειτουργία σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα λειτουργίας και ασφαλείας.

Τα εγκαίνια καλύφθηκαν απ' όλα τα τουρκικά μέσα και δέσποζαν για τις επόμενες μέρες ενισχύοντας το προφίλ του Τούρκου Προέδρου που έχει επιδοθεί σ΄ένα μαραθώνιο πρωτοβουλιών και συμφωνιών με στόχο να κυριαρχήσει σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας ορθόδοξες κι ανορθόδοξες μεθόδους ως "κυρίαρχος" του παιγνιδιού με απρόβλεπτες κινήσεις αιφνιδιασμού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.