Quantcast
Σώζονται οριστικά οι συντάξεις και τα θετικά μέτρα - slpress.gr
Σύντομα το κοινωνικό μέρισμα, λέει ο Σταϊκούρας

Καλά είναι τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις συντάξεις και το πακέτο θετικών μέτρων, τα γνωστά αντίμετρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Η Κομισιόν φέρεται να έχει πεισθεί για την επίτευξη των στόχων από την ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να δώσει και την οριστική έγκρισή της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το Εurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει χωρίς συζήτηση την μη περικοπή των συντάξεων και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα, τα οποία περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019. Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε για άλλη μία φορά ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική. Δεν πρόκειται δηλαδή για αναστολή του μέτρου, αλλά για κατάργησή του.

«Για τις χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις οι προϋπολογισμοί του 2019 θα εγκριθούν στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα» αναφέρει η DW.

Νίκη στα σημεία

Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν μία εβδομάδα και το Bloomberg, εκτιμώντας ότι «η αποφυγή της περικοπής των συντάξεων αποτελεί σημαντική νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα», καθώς αποτελεί το «κεντρικό σημείο της πολιτικής στρατηγικής του» ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν το 2019.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης στην ανάλυσή του ότι μια τετοια απόφαση δίνει στον Αλέξη Τσίπρα «κάτι να κρατηθεί», αφού, όπως εκτιμούσε, οι αγορές έχουν πλήξει τα ομόλογα της χώρας και δυσκολεύουν τον πρωθυπουργό στην προώθηση του αφηγήματος «της  ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Είχε προηγηθεί βεβαίως η τοποθέτηση του ΔΝΤ, το οποίο ήταν και παραμένει υπέρ της περικοπής των συντάξεων, ότι το Ταμείο δεν είναι σε θέση να επιβάλλει πλέον καμία πολιτική στην Ελλάδα και ότι το θέμα αφορά την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Το eurogroup της Δευτέρας

Για την Ελλάδα στο eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα γίνει μόνον μία συζήτηση πάνω στην έκθεση της Κομισιόν για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Η συγκεκριμένη έκθεση διαπιστώνει κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έντονης και σε βάθος συζήτησης. Αυτό θα γίνει άλλωστε, στις αρχές του επόμενου έτους και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Από τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα κριθεί άλλωστε και η ενεργοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι τακτικές του Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Διεξοδική συζήτηση θα γίνει ωστόσο για τους προϋπολογισμούς πέντε χωρών, κυρίως της Ιταλίας, οι οποίοι έχουν κριθεί από τις Βρυξέλλες ως προβληματικοί. Στην περίπτωση μάλιστα που οι Βρυξέλλες δεν πειστούν, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την γεφύρωση της διαφοράς, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν και την έναρξη της διαδικασίας μη συμμόρφωσης εις βάρος της Ρώμης.  Στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί θα προετοιμάσουν και τις πιθανές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι