ΡΕΠΟΡΤΑΖ

O πληθωρισμός στην Τουρκία σπάει τα κοντέρ – Στο 79,6% τον Ιούλιο

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Στο 79,6% τον Ιούλιο,

Στο 79,6% καταγράφηκε από το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ με τον ρυθμό που αυξάνει σε μηνιαία βάση 2,73% σύμφωνα πάντα με την επίσημη μέτρηση, στο τέλος του χρόνου θα φθάσει ή και θα υπερβεί το 100%, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού τρέχει με υπερδιπλάσια ταχύτητα και μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία κάθε προσπάθεια να τιθασευτούν οι τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Ινστιτούτου της Τουρκίας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 45,72% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και κατά 79,6% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο.

Συγκρίνοντας τους μέσους όρους 12 μηνών από τον Ιούλιο το Ινστιτούτο συμπεραίνει ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 49,65% από τις αρχές του 2022 και οι εγχώριες τιμές παραγωγού κατά 97,3%, αυτό σε εξαμηνιαία βάση. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,37% και ο δείκτης τιμών παραγωγού κατά 5,17%.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Τουρκίας, βλέπουν τα ομόλογά τους να δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του πληθωρισμού και της τουρκικής λίρας και να παροξύνεται η κρίση. H λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της τους τελευταίους μήνες έναντι του δολαρίου, καθώς τα χρέη τους είναι κυρίως σε δολάρια. Τα βραχυπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 16 δισ. δολάρια με ημερομηνία αποπληρωμής έως το τέλος του 2024.

Με τις εταιρικές αποδόσεις του χρέους σε δολάρια κατά μέσο όρο σχεδόν στο 12%, οι πιέσεις αναχρηματοδότησης επιδεινώνονται λόγω της αδύναμης λίρας. Το νόμισμα, έχει χάσει πάνω από το ¼ της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος και αυτή η υποτίμηση ασκεί τεράστια πίεση στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και πωλούν τα προϊόντα τους στην Τουρκία, αλλά έχουν χρέος σε δολάρια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx