Στα τάρταρα το ΑΕΠ – Ποιοι έβγαλαν “τρελά” λεφτά

Στα τάρταρα το ΑΕΠ – Ποιοι έβγαλαν “τρελά” λεφτά, Βαγγέλης Σαρακινός

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1947 που άρχισαν να διατηρούνται τα σχετικά στοιχεία γνώρισε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών, στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, κάποιες εταιρίες, και συγκεκριμένα τα αμερικανικά μεγαθήρια του ίντερνετ κατέγραψαν τρελά κέρδη.

Τα στοιχεία για την συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη και προκάλεσαν αναταραχή στα χρηματιστήρια, καθώς κατέγραφαν κατάρρευση του ΑΕΠ με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ, η οποία είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ 10% που είχε καταγραψεί το ΑΕΠ της χώρας, στο δεύτερο τρίμηνο του 1958.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα μπήκε στον πάγο, αφού έκλεισαν τα πάντα, καθώς εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Η αμερικανική οικονομία άρχισε να ξαναζεσταίνει μηχανές τον Μάιο, ωστόσο η δυναμική της επιβραδύνεται από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μειώνει τις ελπίδες για μια εκτίναξη της ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο.

Γέρνει στη GAFA το ΑΕΠ

Την ίδια ώρα πάντως, κέρδη ρεκόρ κατέγραψαν ακριβώς την ίδια περίοδο οι  τέσσερις κολοσσοί του διαδικτύου, η γνωστή και ως ομάδα GAFA, από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon, που είναι οι εταιρίες που την απαρτίζουν. Καθώς τα καταστήματα έκλειναν λόγω των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Amazon είδε τη ζήτηση των υπηρεσιών της να εκτοξεύεται και προχώρησε σε 175.000 προσλήψεις υπαλλήλων. Έτσι, η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της κατέγραψαν ετήσια αύξηση 40% στα 88,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και τα μεγαλύτερα κέρδη στην 26χρονη ιστορία της, καθώς οι πωλήσεις της και οι συνέργειές της στην υποστήριξη εξωτερικών εμπόρων αυξήθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Amazon εκτιμούσε ενδεχόμενες ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς επρόκειτο να ξοδέψει περίπου τέσσερα  δισεκατομμύρια δολάρια σε προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό της και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την COVID-19. Η εταιρία προχώρησε σε αυτές τις δαπάνες, κατέγραψε όμως κέρδη 5,2 δισεκατομμυρίων και διπλασίασε τα καθαρά κέρδη της, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Και αφού το χρήμα φέρνει χρήμα, μόλις η μητρική της εταιρία Amazon.com Inc ανακοίνωσε αυτά τα αποτελέσματα τριμήνου, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 5%.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε και η Apple Inc, η οποία είδε να αυξάνονται οι πωλήσεις της σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων της. Βοηθούμενη κυρίως από την τηλεργασία η Apple είδε μια στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ακόμη και σε “επισκιασμένες” κατηγορίες προϊόντων, όπως οι συσκευές iPad και οι προσωπικοί υπολογιστές (Mac).

Εκεί, ωστόσο, που οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των επενδυτών, και μάλιστα κατά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών (iPhone). Με το 60% αυτών των πωλήσεων να γίνεται στις διεθνείς αγορές, η Apple είχε έσοδα 26,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις iPhone, έναντι 22,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων οδήγησε σε μια αύξηση 5% στην τιμή της μετοχής της.

Τις προσδοκίες των αναλυτών για τα έσοδά της, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ξεπέρασε και η Facebook Inc, αφού πολλές εταιρίες ανέστειλαν λόγω της πανδημίας δράσεις προώθησης προϊόντων και στράφηκαν στην διαδικτυακή διαφήμιση. Αν και η αύξηση των εσόδων του Facebook ήταν η μικρότερη που κατέγραψε μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο (11%), η εταιρία αντέστρεψε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μείωση κατά 3%. Τελικά τα έσοδα από τις διαφημίσεις αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10%, φτάνοντας στα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν σε μηνιαία βάση τους 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 2,6 δισεκατομμύρια.

Προβληματίζει το “μονοπώλιο”

Χαμένη της παρέας είναι η Alphabet Inc. Η μητρική εταιρία της Google κατέγραψε μείωση των πωλήσεων  για πρώτη φορά στα 16 χρόνια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, η πτώση ήταν της τάξης του 2%, μικρότερη δηλαδή από το 4% που περίμεναν οι αναλυτές. Η πανδημία έπαιξε και εδώ τον ρόλο της, καθώς η χρήση της πλατφόρμας αναζήτησης ήταν τέτοια που κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των διαφημιστών.

Τα συνολικά έσοδα της Alphabet, στο δεύτερο τρίμηνο, καταγράφηκαν στα 38,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 37,367 δισεκατομμυρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Έτσι η τιμή των μετοχών της παρέμεινε περίπου σταθερή, στα 1.538,37 δολάρια, αυξημένη από το υψηλό τιμής των μετοχών της, στα 1.525 δολάρια, που ήταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερβολική δύναμη αυτών των “ψηφιακών γιγάντων” προβληματίζει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ είναι σχεδόν σε ανοιχτό πόλεμο μαζί τους. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, οι επικεφαλής των τεσσάρων κολοσσών του διαδικτύου, μετείχαν με  τηλεδιάσκεψη σε έκτακτη κατάθεσή τους στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων του Κογκρέσου, με την υποψία ότι κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά.

Ο προεδρεύων σε αυτήν την “κατάθεση”, ο δημοκρατικός βουλευτής Σισιλίνι, τόνισε ότι η Γερουσία ανέλαβε δράση και στο παρελθόν, όταν ο αμερικανικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με μονοπώλια, αναφέροντας τους σιδηροδρόμους, τους μεγιστάνες του πετρελαίου και αργότερα την AT&T και τη Microsoft. «Οι Εθνοπατέρες μας δεν θα υποκλίνονταν σε έναν βασιλιά, ούτε εμείς πρέπει να υποκλιθούμε στους αυτοκράτορες της διαδικτυακής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι πλατφόρμες απολαμβάνουν την εξουσία να επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους, να ξετινάζουν τις μικρές επιχειρήσεις και να πλουτίζουν οι ίδιες, στραγγαλίζοντας τον ανταγωνισμό».

Νωρίτερα, ο Τραμπ, όπως το συνηθίζει άλλωστε, πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας με ανάρτησή του στο Twitter πως, αν το Κογκρέσο δεν αναγκάσει αυτές τις εταιρείες να «παίξουν επί ίσοις όροις, όπως θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και χρόνια», θα το κάνει ο ίδιος προσωπικά, με διατάγματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx