Στη μέγγενη των αγορών και πάλι η Αργεντινή

Στη μέγγενη των αγορών και πάλι η Αργεντινή, Κώστας Μελάς

Για ακόμη μια φορά η Αργεντινή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Η προεδρία Μαουρίσιο Μάκρι παρά το ότι άλλαξε ολοκληρωτικά την οικονομική πολιτική της χώρας δεν κατάφερε να λύσει τα βασικά της προβλήματα και πρώτο μεταξύ αυτών εκείνο του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο του 25%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό επιτόκιο της στο 40,0% για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα (1η -6η Μαΐου) από 27,25%, προκειμένου να σταματήσει την πτώση του αργεντίνικου νομίσματος, peso. Δραστικές παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας με χρησιμοποίηση 5 δισ. δολάρια προκειμένου να σταματήσει την πτώση του νομίσματος κατά την ίδια περίοδο δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Το αργεντίνικο νόμισμα έπεσε στο χειρότερο επίπεδο της ιστορίας του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο: 22,25/1. Ένα χρόνο πριν η ισοτιμία ήταν 15/1. Στη Γραφική παράσταση 1 παρουσιάζεται η πορεία του αργεντίνικου νομίσματος σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, τα τελευταία τρία έτη.

Αντίστοιχα στη Γραφική παράσταση 2 παρουσιάζεται η ισοτιμία του αργεντίνικου νομίσματος με το αμερικάνικο δολάριο το έτος 2018.

Η πίεση του δολαρίου στο πέσο συνδέεται με την πρόσφατη ανοδική τάση του πρώτου και με τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων από τη Fed. Μαζί με το αργεντίνικο νόμισμα πολλά ακόμη νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών (τουρκική λίρα, ρωσικό ρούβλι κτλ) «υποφέρουν» από τον ίδιο λόγο.

Η μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας έφθασε στο 2,7% το 2017 μετά από μείωση -1,8% το 2016. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δίνουν ρυθμό μεγέθυνσης γύρω στο 2,0% για το 2018, αλλά μετά τις εξελίξεις στο νομισματικό τομέα κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η αφορμή για τις συγκεκριμένες εξελίξεις ήταν αφενός η εισαγωγή ενός φόρου (5%) στις χρηματοοικονομικές προσόδους που αναστάτωσε τη ρηχή χρηματοπιστωτική αγορά της χώρας και αφετέρου η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το «σφίξιμο» των επιτοκίων θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο. Αντιθέτως η κίνηση αυτή προκάλεσε περαιτέρω αύξηση του.

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας (βλ. πίνακα παρακάτω), ο υψηλός εξωτερικός δανεισμός (περίπου 100 δισ. δολάρια) τα τελευταία δύο έτη, η εμφάνιση δημοσιονομικών ελλειμμάτων καθώς και η ανοδική τάση των αμερικανικών επιτοκίων (που προκαλεί σημαντικές πιέσεις στο πέσο), θέτουν για ακόμη μια φορά την οικονομία της χώρας υπό πίεση.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx