Στην μείωση των εμπορικών φραγμών συμφώνησαν Τραμπ και Γιούνκερ

Σύνταξη SLpress.gr
181

Συμφωνία στην κατεύθυνση της μείωσης των εμπορικών φραγμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις ΕΕ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε για να μηδενίσουμε τους δασμούς, να μηδενίσουμε τα μη δασμολογικά εμπόδια και να μηδενίσουμε τις επιδοτήσεις σε μη αυτόματα βιομηχανικά προϊόντα», δήλωσε ο Τραμπ έχοντας δίπλα του τον Γιούνκερ.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν «για την μείωση των εμποδίων και την αύξηση του εμπορίου σε υπηρεσίες, χημικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα, αλλά και σόγιας», που αποτελεί το βασικό αγροτικό προϊόν των αμερικανικών εξαγωγών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν στην μείωση της γραφειοκρατίας για το εμπόριο, ενώ ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα αφήσουν κατά μέρος τις εντάσεις, που προέκυψαν από τις πρόσφατες αυξήσεις των δασμών, για όσο διαπραγματεύονται μια συμφωνία με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των εισαγωγικών δασμών, των κρατικών ενισχύσεων και άλλων φραγμών στο διμερές εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό φυσικά βασίζεται στο ότι όσο διαπραγματευόμαστε, εκτός αν το ένα μέρος σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, θα απόσχουμε από την επιβολή περαιτέρω δασμών και θα επανεκτιμήσουμε τους υπάρχοντες δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο», επισήμανε ο Γιούνκερ.

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές αν οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο από την κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, καθώς και οι δασμοί που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα, θα αρθούν αμέσως ή όχι.

Ικανοποίηση στο Βερολίνο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκε τις λύσεις για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που προτάθηκαν από τον  Τραμπ και Γιούνκερ, ο σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών DIHK, προειδοποιώντας ότι οι επαπειλούμενοι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.

Για τον γερμανικό σύνδεσμο ανήκουν πλέον στην Ουάσινγκτον οι πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με την Ευρώπη και την άρση των παράνομων, όπως σημειώνει, δασμών που  επέβαλε.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, εκτιμώντας ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, η οποία θα συμβάλλει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος και να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

 

Το πλαίσιο της συνάντησης

Η συνάντηση Τράμπ-Γιούνκερ έγινε στον απόηχο της έντασης που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, όταν, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ευρωπαϊκής περιοδείας του αποκάλεσε «εχθρό» την Ευρώπη, έχοντας κυρίως στο μυαλό του τα γερμανικά αυτοκίνητα.

Κατά την υποδοχή του Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα καταλήξουν σε μια δίκαιη και αμοιβαία συμφωνία για το εμπόριο, επισημαίνοντας ότι αναμένει να βγει κάτι «πολύ θετικό» από αυτήν την συνάντηση. Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ είπε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί και ότι παραμένουν «στενοί εταίροι».

Η τετ-α-τετ συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αναμενόταν τεταμένη, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο Γιούνκερ, έδειχνε να κρατάει μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των συνομιλιών. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος» είχε δηλώσει, νωρίτερα, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην στιχομυθία που είχαν στην σύνοδο της G7, όταν ο Τραμπ του είπε «Ζαν-Κλοντ, είσαι ένας στυγνός δολοφόνος», για να σημειώσει ότι θεωρεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος «το εννοούσε ως κομπλιμέντο» για να προσθέσει όμως ότι δεν είναι σίγουρος.

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους γεωργούς που πλήττονται από τους δασμούς που επέβαλαν σε αμερικανικά προϊόντα η ΕΕ, η Κίνα και ο Καναδάς ως  αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ. Έγινε όμως και εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, για την πολιτική των δασμών που ακολουθεί.

Ο Τραμπ απειλεί συχνά τις Βρυξέλλες ότι αν δεν κάνουν υποχωρήσεις, θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, απειλή που ανησυχεί κυρίως την Γερμανία, καθώς στην αυτοκινητοβιομηχανία της απασχολούνται περίπου 800.000 άνθρωποι. «Αυτό που μας κάνει η ΕΕ είναι απίστευτο. Φαίνονται ευγενικοί, αλλά είναι σκληροί», κατήγγειλε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Γιούνκερ. Ειρωνεύτηκε μάλιστα την έλλειψη θάρρους των εταίρων, προτείνοντας όλος ο κόσμος να εγκαταλείψει «όλους τους δασμούς, τα μη δασμολογικά εμπόδια και τις επιδοτήσεις» και τονίζοντας ότι "αυτό θα ήταν πραγματικά ελεύθερο εμπόριο".

 

 

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.