ΑΠΟΨΗ

Στον αέρα το κοινό νόμισμα Βραζιλίας-Αργεντινής “πέσο-ρεάλ”

Στον αέρα το κοινό νόμισμα Βραζιλίας-Αργεντινής "πέσο-ρεάλ", Κωνσταντίνος Κόλμερ

Προκειμένου ν’απαλλαγούν απ’ το αμερικανικό δολάριο στις μεταξύ των εμπορικές ανταλλαγές, η Αργεντινή κι η Βραζιλία “σκέπτονται” να δημιουργήσουν “νομισματική ένωση”. Δηλαδή ένα κοινό νόμισμα, διατηρώντας όμως τα εθνικά νομίσματα: η πρώτη το πέσο κι η Βραζιλία το ρεάλ.

Δεν θα έχουν διαβάσει προφανώς τον Αριστοφάνη όπου στην κωμωδία «Βάτραχοι» προβλέπει ότι «κακό νόμισμα θα διώξει το καλό». Προχθές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λώρενς Σάμμερς υπεστήριξε ότι «οι διαφορές στην οικονομία των δύο χωρών δεν επιτρέπουν την νομισματική των ένωση», ενώ ο Ολιβιέ Μπλάνχαρντ του ΔΝΤ αποκάλεσε την πρόταση «παλαβή».

Πράγματι, η τυχόν νομισματική ένωση Αργεντινής και την Βραζιλίας «κινδυνεύει να ανατρέψει την σταθερότητα τιμών στη χώρα αυτή», ανέφερε ο Χιλιανός κεντρικός Τραπεζίτης Ζοζέ Ντε Γκρηγκόριο, ενώ ο γνωστός Αιγύπτιος οικονομολόγος Μοχάμετ Έλ ‘Αριαν δήλωσε ότι η οικονομία της Αργεντινής δεν είναι σε θέση να στηρίξει μία «κοινή μονέδα» με την Βραζιλία, που είναι πολύ ισχυρότερη οικονομία, η εβδόμη στον κόσμο. Η Αργεντινή στην 23η  θέση, έχει πολλά προβλήματα εξωτερικού χρέους και μακρά ιστορία χρεοστασίων. Θα ήταν ένας επισφαλής συνεταίρος του κοινού νομίσματος.

Αλλά ποιαν ανάγκη αποδείξεως υπάρχει όταν έχομε προ οφθαλμών την ιδική μας εμπειρία από την ένταξη στην ευρωζώνη το 2002, που ανεξαρτήτως πολιτικών σκοπιμοτήτων, κατήργησε την στιγμιαία βαλβίδα εκτονώσεως των οικονομικών ανισορροπιών της Ελλάδος, διά της εξωτερικής υποτιμήσεως του νομίσματος, της δραχμής, μετατρέψας την αναπροσαρμογήν εις  μία παρατεταμένη εσωτερική υποτίμηση. Με το ευρώ, απωλέσθη το ¼ του εθνικού εισοδήματος της Ελλάδος.

Ο Λαός της χώρας υφίσταται μία μακρά και επώδυνη προσαρμογή της οικονομίας του, με χιλιάδες πτωχεύσεις, τελεία καταστροφή του τραπεζικού συστήματος, φορτωμένου με “κόκκινα δάνεια”, ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπέστη την φυγή 500.000 Ελλήνων στο εξωτερικό, να εξεύρουν εργασία. Το κόστος ζωής στην Ελλάδα τριπλασιάσθηκε και το δημόσιο εξωτερικό χρέος ανήλθε στο 200% του ΑΕΠ, που είναι αδύνατον να εξοφληθεί έστω και μερικώς.

Ο Τζών Μπαρντήαρ, της Τραπέζης της Αγγλίας, ονόμασε την ιδέα κοινού νομίσματος Αργεντινής και Βραζιλίας «φιλόδοξη», ενώ ο αριστερός Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα έσπευσε να κάνει την απαραίτητη κυβίστηση της προτάσεως, διδαχείς προφανώς υπό του ιδικού μας πρωταθλητού της “κωλοτούμπας”, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Κόπα Καμπάνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι