Τα πέντε υπαρξιακά προβλήματα του Τσίπρα
20/12/2017του Μάκη Ανδρονόπουλου –
Μετά την ψήφιση του τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού, ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο είναι τεράστιος. Ήδη άρχισαν να ξεδιπλώνονται τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της τελικής διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα και οι προσδοκίες που θα χρειαστεί να χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.
Ο φιλοσοφών Στέλιος Ράμφος στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, όπου κατέθεσε πρόταση πολιτικής “στρατηγικής”, είπε μεν ότι η νίκη της ΝΔ είναι «πολύ πιθανή», αλλά τόνισε δε πως θα αντιμετωπίσει το «χάος των προβλημάτων» και των προσδοκιών που θα καταστήσουν «Γολγοθά» την πορεία της και ο «ενθουσιασμός θα πέσει»…
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την κυβέρνηση Τσίπρα αν κερδίσει τις εκλογές. Βέβαια, αυτό δεν απασχολεί τόσο τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Εκείνο που τους απασχολεί –ακόμη και στον ύπνο τους– είναι να χάσουν τις εκλογές. Κι αυτό γιατί ξέρουν ότι ο συμβιβασμός του 3ου Μνημονίου και ό,τι έκαναν αυτά τα χρόνια στη συνείδηση του εκλογικού σώματος δεν θα αποτελέσει μια ύψιστη πατριωτική θυσία, αλλά το ανάθεμα της Αριστεράς.
Μια ήττα θα επικυρώσει όχι μόνο τη ρητορική της Δεξιάς, το μίσος του ΠΑΣΟΚ και τη φρίκη της ΔΗΜΑΡ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποτελέσει και την ταφόπλακα ολόκληρης της ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση είναι υπαρξιακής βαρύτητας γι’ αυτό το κόμμα. Έτσι, μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 2018, αρχίζει μια υπόγεια προεκλογική περίοδος, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέσα σ’ αυτή την περίοδο η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει όλα της τα υπαρξιακά προβλήματα.
Πλειστηριασμοί
Το πρώτο είναι οι πλειστηριασμοί που αναδεικνύονται σε κεντρικό πολιτικό-κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα. Εξ ου και η παραίνεση Τσίπρα προς τους τραπεζίτες «προστατέψτε την πρώτη κατοικία». Η προστασία τελειώνει στο τέλος του 2018 και ο επικαιροποιημένος Νόμος Κατσέλη στην πράξη καταρρέει, καθώς ο Άρειος Πάγος και τα δικαστήρια έχουν υιοθετήσει ένα σκεπτικό που λέει: «κακώς δανείστηκες, δεν φταίει η κρίση ή η απώλεια εργασίας, αλλά ο υπερδανεισμός σου, οπότε δεν έχεις δικαιολογία, είσαι υπεύθυνος, χάνεις το ακίνητο».
Με αυτό τον τρόπο, η ζούγκλα εγκαθίσταται στο σύστημα. Με τη βία των ηλεκτρονικών διαδικασιών και με 18.000 πλειστηριασμούς, αλλά και με 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες και άλλα τόσα προς το κράτος, η Κόλαση του Δάντη θα μοιάζει με τα Ηλύσια Πεδία…
Τράπεζες και αγορές
Το δεύτερο υπαρξιακό πρόβλημα είναι οι τράπεζες, που η κυβέρνηση παρέδωσε στα funds έναντι 6 δισ. ευρώ και οι οποίες οδεύουν προς την 4η ανακεφαλαιοποίηση. Δι΄ αυτής η ελληνική οικονομία θα παραδοθεί σε άγνωστα χέρια.
Το τρίτο είναι η επιτυχής έξοδος στις αγορές και η υποκατάσταση του σημερινού μνημονιακού δανεισμού (με επιτόκιο 1-2%) με δανεισμό από τις αγορές με επιτόκιο της τάξεως του 4%. Έτσι, θα πληρώνουμε πολύ μεγαλύτερους τόκους για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών δανείων (250 δισ. ευρώ περίπου). Το κέρδος θα είναι ότι θα έχουμε ανακτήσει κάπως την εθνική μας κυριαρχία.
Συντάξεις και χρέος
Το τέταρτο υπαρξιακό πρόβλημα είναι η περικοπή 4 δισ. ευρώ περίπου το 2019 από τις συντάξεις και από τη μείωση του αφορολόγητου. Μόνο έτσι θα βγαίνουν τα μυθικά δημοσιονομικά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η δέσμευση είναι μάλλον απίθανο να ανατραπεί.
Το πέμπτο πρόβλημα είναι η διευθέτηση του χρέους από την οποία εξαρτώνται τα πάντα και ίσως, η παραμονή μας στην Ευρωζώνη κ.ο.κ.
Τα πέντε αυτά υπαρξιακά προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους εφιάλτες του Τσίπρα και των συριζαίων, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επί αυτών «δεν λένε κουβέντα, κι έχουν κρυμμένα μυστικά».