Τα βήματα εμπρός στην οικονομία και η αμηχανία της αντιπολίτευσης

Τα βήματα εμπρός στην οικονομία και η αμηχανία της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Χρήστου

Όταν δεν εγκαταλείπεις μια παρατεταμένα αποτυχημένη αντιπολιτευτική τακτική, κινδυνεύεις στο τέλος να μην βρίσκεις σοβαρό επιχείρημα, ώστε να σε προτιμήσουν οι πολίτες για την επόμενη κυβέρνησή τους. Σε αυτή την δραματική κατάσταση βρίσκεται σήμερα η αντιπολίτευση. Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία είναι χαρακτηριστικές.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα το σκληρό μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ υποδέχτηκε θετικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόκειται για ένα ποσό 3,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,1% στο συνολικό δάνειο των 9,8 δισ. Παράλληλα το ΔΝΤ έκανε πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% το τρέχον έτος. Όλα αυτά καθώς και ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά από το 2005!

Σε άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg αξιολογεί τις θετικές επιδράσεις στα μακροοικονομικά της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το γεγονός αυτό, έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ευρωζώνης». Ένα χρέος που θα μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης έως το 2024 δηλαδή κάτω από 140%.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της HSBC στη χώρα μας Peter Yeates, καθώς και διευθυντικά στελέχη της τράπεζας, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος εμπιστεύεται τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και τα ουσιώδη μεγέθη που παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση και λανσάρει ξανά προϊόντα στον τομέα της λιανικής που είχαν «παγώσει».

Το χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει το ισχυρότερο ράλι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γράφει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζότζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital. Η ομάδα στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets – EM) της UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της σε υπεραπόδοση (overweight) από ουδέτερη (neutral) για την Ελλάδα, με αφορμή το ισχυρό ράλι στην τοπική αγορά των ομολόγων και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των κινδύνων που αφορούν τη χώρα.

Εντυπωσιακό ήταν και το δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Die Welt που γράφει ότι: «Στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ, και όλοι τρίβουν τα μάτια τους με έκπληξη». Ενδιαμέσως είχαμε και την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών που αφορά εκατομμύρια ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους που αναμένεται να ψηφιστεί έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Οι ευνοϊκές διατάξεις του δεν αφορούν μόνο τη νέα πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών για 1,5 εκατ. οφειλέτες με χρέη-μαμούθ που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, αλλά και συνταξιούχους, κυρίως χήρους και χήρες, εργαζόμενους σε Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Διεθνής στήριξη στην κυβέρνηση

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αντίδραση του Βάλντις Ντομπρόβσκις όταν ερωτήθηκε για τη διακήρυξη του έλληνα πρωθυπουργού, πως δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο παρότι υπάρχει προσύμφωνο με την τρόικα για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι: «Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν, ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων» . Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημερινή κυβέρνηση έχει πείσει τα ευρωπαϊκά κέντρα για το ρόλο της στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον έχει πείσει ότι είναι ένας πολύτιμος αξιόπιστος εταίρος για την σταθερότητα της δοκιμαζόμενης από τα ακροδεξιά πολιτικά ρεύματα ΕΕ.

Επιπλέον, θεωρείται πλέον από τις ΗΠΑ ο σταθερότερος σύμμαχος στην κρίσιμη λόγω της πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό δεν αποδεικνύεται από τις θετικές δηλώσεις και την εξοπλιστική βοήθεια προς την Αθήνα, αλλά και από τη συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων σε νέα επενδυτικά σχέδια. Όσοι μάλιστα ξέρουν να διαβάζουν συνθέσεις και συμμετοχές, παρατήρησαν τη θερμή υποστήριξη προς τους ελληνικούς τίτλους από τα αμερικανικά επενδυτικά μεγαθήρια.

Να σημειώσουμε ολοκληρώνοντας και το μεγάλο άνοιγμα της χώρας στην αγορά των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, στα πλαίσια συνεργασίας 16 ευρωπαϊκών χωρών με την Κίνα. Ένα άνοιγμα που δίνει στρατηγικό ρόλο στην ελληνική οικονομία ως εισόδου και εξόδου του κολοσσιαίου Κινεζικού και Ασιατικού εμπορίου προς την Ευρώπη και από την Ευρώπη, από τα ελληνικά λιμάνια τους σιδηροδρόμους και τους ενεργειακούς αγωγούς. Άνοιγμα που δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα, χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αφελείς και αμήχανες δικαιολογίες…

Και πως αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει όλα αυτά η αντιπολίτευση. Προσπαθεί να τα αγνοήσει επιλέγοντας θέματα όπως η φωτογραφία του Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ενώ τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, Novartis, Siemens και ΚΕΕΛΠΝΟ είναι όλα σκευωρίες της κυβέρνησης!

Και όταν το πράγμα φτάνει στο απροχώρητο, εκεί δηλαδή που δεν χωρούν υπεκφυγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι όλα αυτά τα θετικά γίνονται, διότι έχει προεξοφληθεί η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές! Και σε όλα αυτά τα θετικά δεν είχε ρόλο και συμμετοχή η σημερινή κυβέρνηση; Μαγικό!

Και ποιες είναι τελικά οι οικονομικές επιλογές και οι πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ που κάνουν τους επενδυτές να τρέχουν στην Ελλάδα, επειδή απλά και μόνο θα είσαι ο επόμενος πρωθυπουργός; Όταν συμμαχείς με την ακροδεξιά και όλο το σκοταδιστικό σύμπλεγμα δημιουργώντας εσωστρεφή αντανακλαστικά, ταυτιζόμενος με τα συμφέροντα της Άγκυρας και της Μόσχας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, δεν αξιολογείται;

Όταν αυτές τις κρίσιμες στιγμές αντιμετωπίζεις ως κόμμα την ελληνική οικονομία, με μοναδικό ουσιαστικά στόχο την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, χωρίς εργαλεία μέσα και σχέδιο για την κατάκτηση της νέας οικονομίας της υψηλής προστιθέμενης αξίας και αξιοποίησης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, κανείς δεν σε εμπιστεύεται, ούτε και πρόκειται να σε εμπιστευτεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx