Τα βήματα στην εφαρμογή Power Pass για το επίδομα ρεύματος

Τα βήματα στην εφαρμογή Power Pass για το επίδομα ρεύματος,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άνοιξε η πλατφόρμα Power Pass για τους δικαιούχους του επιδόματος στο ρεύμα. Όσοι έχουν δικαίωμα να λάβουν επιδότηση, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην εφαρμογή μέσω του www.gov.gr .Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι ξεκινά από 18 ευρώ και φθάνει τα 600. Η πλειοψηφία αναμένεται να λάβει χαμηλά ποσά και ελάχιστοι τα 600 ευρώ.

Η επιδότηση θα εξαρτηθεί από το πόσο επιβαρύνθηκε ο λογαριασμός κάθε πολίτη από ανατιμήσεις το τελευταίο εξάμηνο, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται για τις επόμενες 13 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα ποσά θα καταβληθούν σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet, για να επιβεβαιωθεί κατ’ αρχήν η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας τους και ο αριθμός του καταμετρητή της ΔΕΗ. Ο αιτών θα καταγράφει και έναν τραπεζικό λογαριασμό (το ΙΒΑΝ).

Μπαίνοντας στην εφαρμογή Power Pass από το www.gov.gr  αντλούνται στοιχεία από την ΑΑΔΕ, ήτοι η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης -είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου. Εν συνεχεία ο ενδιαφερόμενος κλικάρει  το πεδίο “επιβεβαίωση” και δηλώνει τραπεζικό λογαριασμό. Τα βασικά στοιχεία, όπως τις χρεώσεις και την κατανάλωση ρεύματος, δεν τις εισάγει ο πολίτης, αλλά προβλέπεται να έχουν αντληθεί από την ΔΕΗ ή τους παρόχους.

Υπολογίζεται ότι 4-5 μέρες μετά την αίτηση, θα ολοκληρώνεται η επεξεργασία της, όμως τα χρήματα θα αρχίσουν να κατατίθενται όταν έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε νοικοκυριά με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα –μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020– έως 45.000 ευρώ. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα προκύπτει όταν από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 για τα εισοδήματα του 2020 αφαιρεθούν οι φόροι που αναλογούν, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Το ύψος της επιστροφής

Αναμένεται στους πολίτες που δικαιούνται επιδότησης να επιστραφεί το 60% των χρημάτων που έχουν δώσει για το αυξημένου κόστους ρεύμα, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Χθες είχε αναφερθεί ότι όσοι λάβουν τον λογαριασμό τους αρχές Ιουνίου, θα “χάσουν” τον Ιούνιο, αλλά θα “κερδίσουν” τον περασμένο Νοέμβριο ενώ όσοι είδαν να εκδίδεται ο λογαριασμός τους τέλη Μαΐου, θα επιδοτηθούν από το Δεκέμβρη και μετά. Το σκεπτικό είναι να καλυφθεί για όλους ένα εξάμηνο

  Τι διδάσκουν οι οικονομικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία πέρσι, δηλαδή το 2021. Για όσους δεν είχαν υποβάλει, δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν και εκπρόθεσμα δηλώσεις, αλλά πάντως όχι μετά την 1η Μαΐου του 2022. Όσοι όμως υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση φέτος, θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν άμεσα ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της επιδότησης ρεύματος. Ειδικά για τους τελευταίους, θα ληφθεί κατ’ εξαίρεση υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε στη διάρκεια του 2021.

Ειδικές περιπτώσεις

Για να επιδοτηθεί το ρεύμα μιας φοιτητικής κατοικίας, θα πρέπει οι γονείς που έχουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επίσης πρέπει να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας του παιδιού τους ή του φοιτητή που έχουν ως εξαρτώμενο μέλος της οικογένειάς τους ανεξαρτήτως του βαθμού συγγένειας. Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

Όσοι έχουν κοινό ρολόι, θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους, γιατί η επιδότηση θα δοθεί σε εκείνον του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στο λογαριασμό. Αν αναγράφεται ΑΦΜ τρίτου προσώπου (π.χ. του πατέρα που έχει αποβιώσει, ενώ στην διπλοκατοικία μένουν πλέον τα παιδιά και τα εγγόνια του), τότε η επιδότηση μοιράζεται στους εν ζωή δικαιούχους.

Όσοι έτυχε να μετακομίσουν στο εξάμηνο της επιδότησης, δηλαδή από τον περσινό Δεκέμβριο μέχρι τέλη Μαΐου, μπορεί στην πλατφόρμα να μην εμφανίζεται η οικία στην οποία διαμένουν ως πρώτη κατοικία και γι’ αυτό δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης. H αίτηση για το επίδομα προβλέπεται να γίνεται με τη σειρά, με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ του πολίτη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι