Τελικώς δεν ήταν “ταύρος εν υαλοπωλείω” ο Τραμπ στη Σύνοδο G7

Τελικώς δεν ήταν "ταύρος εν υαλοπωλείω" ο Τραμπ στη Σύνοδο G7, Βαγγέλης Σαρακινός

Με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στη σκιά και της παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο, αλλά και το επίσης ακανθώδες θέμα της ψηφιακής οικονομίας, ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα στη Μπιαρίτς της Γαλλίας, η σύνοδος της Ομάδας G7. Μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία αυτών των συζητήσεων ήταν η στάση που θα κρατούσε ο Τραμπ, ο οποίος ήδη από την Κυριακή πανηγυρίζει την εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε πάντως σε αυτήν την Σύνοδο τις “εκρήξεις” που εμφάνισε σε προηγούμενες συνόδους, παρότι οι εταίροι έβαλαν πάγο στην πρότασή του για επανάκληση της Ρωσίας σε επόμενη σύνοδο της ομάδας G7. Ο Τραμπ πήγε λίγο πιο μεθοδικά αυτή τη φορά και μετά την συμφωνία με την Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα συμφωνία της Ομάδας G7 και για την ψηφιακή οικονομία.

Το θέμα αυτό, και κυρίως η πτυχή της φορολόγησης των μεγάλων αμερικανικών κολοσσών του διαδικτύου, ήταν πρώτης προτεραιότητας για τον Τραμπ. Μάλιστα, εν πτήσει προς τη Γαλλία, είχε απειλήσει τον οικοδεσπότη της Συνόδου Μακρόν, με δασμούς στα γαλλικά κρασιά, ως αντίμετρο στον γαλλικό φόρο στις αμερικανικές εταιρείες.

Συμφωνία για την Google

Ανακοινώνοντας την λήξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι οι ηγέτες της G7 έστειλαν ένα «μήνυμα ενότητας», αν και σημείωσε, παραλλήλως, ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δημιουργεί παγκόσμια αβεβαιότητα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τη Σύνοδο ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Για το μεγάλο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), ο Μακρόν είπε ότι υπήρξε μια «πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ». Διευκρίνισε επίσης ότι το Παρίσι και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν πως θα καταλήξουν στη λύση της επιβολής ενός διεθνούς φόρου το 2020, πράγμα που θα επιφέρει την κατάργηση του φόρου 3% που έχει επιβάλλει η Γαλλία σε εταιρείες, όπως η Google, η Amazon, η Facebook κ.α.

Η συμφωνία επήλθε μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν Γάλλοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές, στη διάρκεια συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών Λεμέρ και Μνούτσιν. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Γαλλία θα επιστρέφει στις εταιρείες τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον γαλλικό φόρο και αυτόν που σχεδιάζει ο ΟΟΣΑ.

Ο Τραμπ είχε συζητήσει αυτά τα θέματα με τον Μακρόν στο γεύμα που προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή, το Σάββατο, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Όλο το διήμερο μάλιστα, οι δύο ηγέτες απέφυγαν τις ευθείες αντιπαραθέσεις, παρά τις αντίθετες προσεγγίσεις που έχουν, ιδιαίτερα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ πέταξε βεβαίως την “βόμβα” φεύγοντας, όταν είπε ότι δεν θα ριψοκινδυνέψει τον αμερικανικό πλούτο για «όνειρα» και «ανεμόμυλους» σχετικά με τις πολιτικές για το κλίμα.

Ένα-ένα τα μέτωπα 

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε τη Δευτέρα και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Τραμπ και Μέρκελ εξέφρασαν την ελπίδα να προχωρήσει αυτή η συμφωνία με τον πρώτο να προσθέτει ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Η σύνοδος της Ομάδας των G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας έγινε όμως και στον απόηχο της σύγκρουσης Ουάσινγκτον-Πεκίνου, με τον Τραμπ να ανακοινώνει, την περασμένη Παρασκευή, πρόσθετους δασμούς και την Κίνα να προειδοποιεί για «επιπτώσεις» που θα επιφέρει η συνέχιση από τις ΗΠΑ «λανθασμένων πολιτικών». Μάλιστα, σύμφωνα με διευκρινίσεις του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ, μέχρι την Κυριακή, φερόταν μετανιωμένος που δεν επέβαλε υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Την Δευτέρα, ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ενημέρωσε την Σύνοδο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο» και ότι το Πεκίνο ζήτησε να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο. Λίγη ώρα αργότερα πρόσθεσε ότι το Πεκίνο «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να υποκύψει στην αμερικανική πίεση, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί απειλή, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο μονόδρομος.

Είχε προηγηθεί βεβαίως την Κυριακή η κατ’ αρχήν συμφωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Τόκιο και την Ουάσινγκτον. Μια συμφωνία που, όπως είπε ο Άμπε, αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει, για την ώρα, το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών στα ιαπωνικά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή, ωστόσο, είχε κλειστεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με την Ιαπωνία να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των αγροτικών προϊόντων και την Ουάσινγκτον να διατηρεί τους υπάρχοντες δασμούς στα ιαπωνικά οχήματα.

Στην σύνοδο της Μπιαρίτς ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει εμπορική συμφωνία και με το Λονδίνο, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον του ζητούσε να άρει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές εταιρίες στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, πήγε στη Γαλλία αποφασισμένος να κλείσει ένα-ένα τα ανοιχτά θέματα στον τομέα των εμπορικών σχέσεων και για τον λόγο αυτό απέφυγε τις επιθετικές τοποθετήσεις στα άλλα θέματα που απασχόλησαν την σύνοδο, όπως το Ιράν και οι πολιτικές για το κλίμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx