ΑΠΟΨΗ

Τέλος οι εκλογές, τέλος και οι παροχές…

Τέλος οι εκλογές, τέλος και οι παροχές..., Θάνος Κάλλης

Για να επιτευχθεί  η παντοδυναμία Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία χρειάστηκαν παροχές, οι οποίες εντάθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2023 και εν πολλοίς οδήγησαν στα αποτελέσματα της κάλπης και του Μαΐου και του Ιουνίου. Όμως, τώρα προσγειωνόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα. Εξάλλου, εδώ και μήνες έχουμε τεθεί σε νέο μηχανισμό εποπτείας από την ΕΕ, καθώς η Κομισιόν ελέγχει τις ενέργειες της κυβέρνησης σε δημοσιονομικό επίπεδο, εντάσσοντας την Ελλάδα στις ανισόρροπες δημοσιονομικά χώρες.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει πλέον –σε αυστηρούς τόνους– ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα απενεργοποιηθεί στα τέλη του 2023. Ζητάει παράλληλα την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών κατά την περίοδο 2023-24, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Υπό τα νέα δεδομένα, θα υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις.

Για να επιτευχθεί η τήρηση της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί λιτότητα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Ακόμη, θα έχουμε περικοπές στις δαπάνες με βασικά θύματα την δημόσια υγεία και παιδεία και τέλος η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να καταργήσει από το 2024 όλα τα pass, που κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια κτλ) είχαν καταπραΰνει την οργή των πολιτών.

Παρέλκει να αναφερθεί ότι τα 18 δισ. που απομένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αφήνοντας την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών εταιριών χωρίς χρηματοδότηση. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση, μέσω διαρροών, για έξτρα παροχές για την οικονομική ανακούφιση των Ελλήνων ενόψει Δ.Ε.Θ.

Ειδικότερα, οι κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν: «Ενώ δεν έχει ακόμη “στεγνώσει το μελάνι” από την ψήφιση στα τέλη Ιουλίου των μέτρων στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ (νομοθέτηση του 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας), με βάση την λεγόμενη “υπεραπόδοση εσόδων”, υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για επικείμενες νέες παροχές. Τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ αυτά δεν εδράζονται στη πραγματικότητα διότι, με βάση και τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Δημιουργική λογιστική

Τα αυξημένα κατά 2.347 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε δημοσιονομική βάση, όπως ήταν σαφές στη σχετική ανακοίνωση, και οφείλονται σε έναν βαθμό και στην συλλογή εσόδων που αφορούσαν το προηγούμενο έτος (2022) και συγκεκριμένα:

  • (α) τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετρείται δημοσιονομικά στο έτος 2022,
  • (β) επίσης ποσό περίπου 367 εκατ. ευρώ αφορά την απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και προσμετρείται δημοσιονομικά στο έτος 2022,
  • (γ) οι επιστροφές εσόδων που μετρούν αρνητικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζονται αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Συνεπώς, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση. Τη στιγμή μάλιστα που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών».

Επίσης, σημειώνουν ότι «συνεπώς η εκτέλεση του Προϋπολογισμού δεν εμφανίζει αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά θετικές αποκλίσεις σε βάση μόνο ταμειακή» και επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μιας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας.

»Αναφέρονται ενδεικτικά, οι αυξήσεις -για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια- των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, η θέσπιση του youth pass, η απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από την συμμετοχή τους στα φάρμακα, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη κ.ά. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα». To συμπέρασμα: Από την απομάκρυνση του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι