Τεστ για την οικονομία της ΕΕ τον χειμώνα το αυριανό Eurogroup
10/07/2022Με τον φόβο η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη να κλιμακωθεί, με χειρότερες επιπτώσεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες (Eurogroup και Ecofin), προκειμένου να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαΐου η οικονομία της ευρωζώνης θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο το 2022 και δεν θα μπει σε ύφεση, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα έχουν ένα ή δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα. Η αβεβαιότητα επιτείνεται από το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία, κάτι που δεν αποκλείουν πλέον η Γερμανία και η Γαλλία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε σήμερα ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ είναι επί του παρόντος το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου» τόνισε μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη νότια Γαλλία.
O Καναδάς πάντως έδωσε σήμερα την άδεια να μεταφερθεί στη Ρωσία η τουρμπίνα της Gazprom που βρισκόταν για επισκευή σε καναδικά συνεργεία. Η άδεια δόθηκε κατ’ εξαίρεση από το πλαίσιο των κυρώσεων μετά από παράκληση του Βερολίνου καθώς υπήρχε κίνδυνος πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και πριν από λίγο ο καγκελάριος Σολτς ευχαρίστησε και δημοσίως την καναδική κυβέρνηση.
Επιφυλακτικότητα Βερολίνου
Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί και η νέα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τις δύο προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και ο μηχανισμός που θα αποτρέπει τον κατακερματισμό των αποδόσεων των ομολόγων των νότιων χωρών της ευρωζώνης. Το ερώτημα είναι εάν θα συμφωνήσει με αυτόν τον μηχανισμό στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, καθώς από την πλευρά του Βερολίνου διατυπώνονται έντονες αντιρρήσεις και στο επίπεδο της ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γερμανίας Γιοακίμ Νάγκελ δεν φαίνεται να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις ότι τα κράτη που θα ευνοηθούν (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κά) θα αναλάβουν και τις απαραίτητες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και αντιτίθεται στην λειτουργία του νέου μηχανισμού. Ο λόγος είναι ότι οι προϋποθέσεις που θα τεθούν δεν θα είναι τελικά τόσο αυστηρές.
Αισιοδοξία Στουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι το νέο εργαλείο που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Φρανκφούρτη στη διοίκηση της ΕΚΤ μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να πείσει τους επενδυτές να μην δοκιμάσουν την πρόκληση αναταραχής στην αγορά ομολόγων. Σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση σε εξέλιξη σχετικά με το μέσο», εκφράζοντας την πεποίθησή για μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση» που θα εκπλήξει τις αγορές θετικά.
«Αν πείσουμε τις αγορές ότι θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ίσως να μην το χρειαστούμε», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο». Το κακό σενάριο είναι να μην επέλθει αύριο συμφωνία και η εκκρεμότητα να συνεχιστεί. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προγραμματίζει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) μέσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο την δεύτερη αύξηση, ισόποση ή και μεγαλύτερη, αναλόγως της πορείας του πληθωρισμού.
Ο Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το κοινό εργαλείο είναι απαραίτητο, ελλείψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση», είπε και στη συνέχεια τόνισε ότι «θα πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα επιτευχθεί αυτό η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη της τον συγκεκριμένο μηχανισμό». Ως προς την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος τον Ιούνιο σημείωσε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη (και στην Ελλάδα στο 12,1%) ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση σταδιακά τους επόμενους μήνες και θα πέσει σε μονοψήφιο αριθμό.