Θα γίνει Lehman Brothers για την Ευρώπη η Credit Suisse;
17/03/2023Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, κρίθηκε από τους οικονομικούς αναλυτές ως η πιο επικίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές. Στην προσπάθειά της όμως η Κεντρική Τράπεζα να αμβλύνει τις ανησυχίες ορισμένων τραπεζών και επενδυτών, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει νέες δανειοδοτικές πράξεις στις τράπεζες, εάν χρειαστεί. H κίνηση της ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στον πληθωρισμό, έναντι των άλλων ανησυχιών.
Πρέπει επίσης να εκτιμηθεί, ότι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξής της, θα είχε ληφθεί ως ένδειξη πανικού από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι τράπεζες και οι επενδυτές απογοητεύτηκαν που η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κάτι απτό για να αποτρέψει τις ανησυχίες για περισσότερα ζητήματα ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, καθώς περίπου 550 δισ. ευρώ υφιστάμενων TLTRO* πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μη στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Και ενώ οι αγορές αντέδρασαν ανοδικά στην απόφαση της SNB να δώσει στην Credit Suisse σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν άλλες τράπεζες θα βρεθούν μέσα στην καταιγίδα. Αυτές τις μέρες, ο μύθος της ασφάλειας στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κλάδο, τόσο στις επενδύσεις όσο και στις καταθέσεις, αμφισβητείται.
Η ασφάλεια των ελβετικών τραπεζών δέχτηκε καίριο πλήγμα στην περίπτωση της Credit Suisse, η οποία έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης. Κατέστη αναγκαία η επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, προς αποφυγή συστημικού κινδύνου. Αυτοί που θα πληρώσουν βέβαια το λογαριασμό είναι για άλλη μια φορά οι απλοί φορολογούμενοι! Να σημειωθεί ότι στην Ελβετία η Credit Suisse έχει τη “συμβολική” αξία που έχει για μας η Εθνική Tράπεζα.
Όταν ένας από τους διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς φτάσει να καταγράφει πτώση άνω του… 85% μέσα σε δύο χρόνια, με συνεχή πτώση, μέσα στο τελευταίο 12μηνο, που μεταφράζεται σε απώλειες 68,55%, τότε πολύ δύσκολα θα πιστέψει κάποιος ότι υπάρχει καπνός χωρίς… φωτιά. Την Τετάρτη 15 Μαρτίου, η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί σχεδόν 30%, στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off. Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα επτά δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους τεσσάρων δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.
Η δικαίωση του Κιγιοσάκι
Προ ημερών ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street που είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, είχε αποκαλύψει ποια τράπεζα πιστεύει ότι θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα. Εν μέσω των κλυδωνισμών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB) δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου είναι, ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει». Δυστυχώς για το διεθνές οικονομικό σύστημα επαληθεύτηκε.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, η ρευστότητα που παράσχει η SNB στην Credit Suisse «δεν είναι αρκετή» για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι επί του παρόντος το πιο πιθανό σενάριο για την επίλυση των συνεχιζόμενων προβλημάτων της τράπεζας που οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης της αγοράς. Αυτό αναφέρει η JP Morgan, σχολιάζοντας την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να παράσχει στην Credit Suisse στήριξη ρευστότητας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων.
Από την πλευρά του ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί κάνει λόγο με φόντο την κρίση στην ελβετική τράπεζα, για «στιγμή Lehman Brothers» στην Ευρώπη. O Ρουμπινί, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για κραχ στις διεθνείς αγορές, προειδοποιεί ότι η Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει αλλά και πολύ μεγάλη για να διασωθεί.
«Η αμερικανική Silicon Valley Bank αφορούσε μόνο 150 δισ. δολάρια ενεργητικό, ενώ στην περίπτωση της Credit Suisse μιλάμε για τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια. Οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό χρηματοικονομικό σύστημα αλλά στο παγκόσμιο», τόνισε ο διάσημος οικονομολόγος. «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV, η κρίση της Credit Suisse είναι μια στιγμή ανάλογη με τη “Lehman Brothers” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία», έγραψε στο Twitter o Ρουμπινί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικοινώνησαν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύουν λόγω της κρίσης την Credit Suisse. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse. Οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ελβετικής τράπεζας, Credit Suisse, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα επιφέρει μια νέα κρίση ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Προειδοποιήσεις και από τον Λάρι Φινγκ
Η προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με βραδυφλεγή τραπεζική κρίση προχώρησε ο Λάρι Φινγκ, ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock των 8,6 τρισ. δολαρίων. Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους ο Λάρι Φινγκ τονίζει πως η πτώχευση της Silicon Valley Bank είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες του εύκολου χρήματος». Παράλληλα, εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν στις ΗΠΑ περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το αφεντικό της BlackRock υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί, το ίδιο και οι αυξήσεις επιτοκίων, τάσεις που και οι δύο συνέβαλαν στην κατάρρευση της SVB. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές, που η βασική τους στρατηγική εστιάζεται στη μόχλευση, είναι πιθανό να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση.
«Δεν είναι σαφές ακόμη εάν ο αντίκτυπος από το εύκολο χρήμα και τις ρυθμιστικές αλλαγές θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, αντίστοιχες με την κρίση του 1980, οδηγώντας σε περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα. Τα χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση εξασφάλισαν άφθονη ρευστότητα… που βοήθησε στη δημιουργία υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η εποχή τελείωσε», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο.
Ο Φινγκ περιέγραψε την κατάσταση ως τo «κόστος του εύκολου χρήματος» που έπρεπε να πληρωθεί μετά την απόφαση της Fed να αρχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, επισημαίνοντας ότι: «Κάτι θα προέκυπτε καθώς ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 αποκάλυψε ρωγμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις αγορές να παραμένουν σε πολύ δύσκολη θέση».
Η ευαισθησία στις αρνητικές ειδήσεις
Παρά τις κρατικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των καταθετών της Silicon Valley Bank και της Signature με έδρα τη Νέα Υόρκη, κορυφαία στελέχη της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι οι κρίσεις που επηρεάζουν τις περιφερειακές ή μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν τέλος, με περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά. «Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, μετά την έκπληξη στις αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του κινδύνου και σε άλλες τράπεζες» δηλώνει στο Bloomberg o Φρανσουά Λαβιέ, επικεφαλής αναλυτής στη Lazard Freres Gestion.
Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, σχετίζεται με τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί για τον κίνδυνο ενός μπαράζ τραπεζικών καταρρεύσεων, μετά την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ (SVB, Signature Bank, Silvergate).Ο Ρέι Ντάλιο, ο ιδρυτής της Bridgewater, ανέφερε στη σελίδα του στο LinkedIn ότι η αποτυχία της Silicon Valley Bank υπήρξε μέρος του «πολύ κλασικού τμήματος ενός κύκλου βραχυπρόθεσμου χρέους που έσκασε σα φούσκα», προσθέτοντας: «Η χρεοκοπία της SVB είναι “το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” που θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο των venture capital** και πολύ πέρα από αυτόν».
* Πρόκειται για το πρόγραμμα Στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης, γνωστό ως TLTRO III, που ενεργοποιήθηκε μέσα στην πανδημία για να στηρίξει τις τράπεζες έτσι ώστε να διοχετεύσουν φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο -1%.
**Το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι μια μορφή χρηματοδότησης ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου που παρέχεται από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου ή κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε αρχικό στάδιο και σε αναδυόμενες εταιρείες που έχουν κριθεί ότι έχουν υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης ή έχουν επιδείξει υψηλή ανάπτυξη.