ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με την ροή ρωσικού αερίου – “Κάντε οικονομία” λέει το Βερολίνο!

Θρίλερ με την ροή ρωσικού αερίου – "Κάντε οικονομία" λέει το Βερολίνο
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ μέσω Ουκρανίας ενδέχεται να μειωθεί σήμερα κατά περισσότερο από 25%, δηλαδή μέχρι και κατά 53,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου OGTSU, ενώ σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία Gazprom θα μειωθεί κατά 30%.

Από χθες η Ουκρανία έχει σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του σταθμού της Sokhranovka, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Το Κίεβο επικαλείται το γεγονός ότι η Σοχρανόβκα στο Ντονμπάς, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και το προσωπικό δεν μπορεί υπ’ αυτές τις συνθήκες να εργαστεί για την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τώρα υπάρχει μόνο μία είσοδος μέσω του σταθμού της πόλης Sudzha βορειότερα από τη Sokhranovka. Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η μεταφορά όλων των όγκων αερίου μέσω του σταθμού Sudzha “είναι τεχνικά αδύνατη”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες και οι υπηρεσίες διαμετακόμισης πληρώνονται στο ακέραιο.

Οι συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς ΕΕ μέσω Ουκρανίας ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, ή περίπου 109,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Gazprom έχει το δικαίωμα να μην προμηθεύει με αέριο την Ουκρανία, αλλά να πληρώνει για τη διέλευση σε ρούβλια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα μέσω της πόλης Sudzha έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, εκτίμησε η διοίκηση της Gazprom που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δηλαδή μείωση σχεδόν 30% μετά την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Τι συμβαίνει με την ροή αερίου

Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του GIS Sudzha μειώθηκε σήμερα κατά 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο δείκτης μειώθηκε κατά 27,5%, στα 53,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι 73,4 εκατομμυρίων μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την Gazprom. Η ροή μέσω του GIS Sokhranovka είναι στο μηδέν ενώ στις 10 Μαΐου ήταν 24 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 

  Made in USA η μετα-νεοφιλελεύθερη εποχή

Περίπου κατά 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μείωσε τις παραγγελίες για σήμερα η Σλοβακία, όπως έγινε γνωστό από την σλοβακική εταιρεία Eustream. Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal-Europe που διέρχεται μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας και καταλήγει στη Γερμανία τώρα μεταφέρει φυσικό αέριο μόνον για γερμανικές παραγγελίες, καθώς η Πολωνία αρνήθηκε να πληρώνει με το νέο τρόπο που αποφάσισε η Μόσχα.

Η κύρια οδός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι ο σκανδιναβικός αγωγός Nord Stream AG. Mέσω αυτού μεταφέρονται περίπου 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

“20 εταιρείες της ΕΕ στη Gazprombank”

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιαστικής ασφάλειας για τις χώρες της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Ιταλία) έχουν αποθηκεύσει φυσικό αέριο ωστόσο το τρίτο δεκαήμερο του μήνα λήγουν οι προθεσμίες πληρωμών προς τη Gazprom και αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα γίνει με τον τρόπο πλήρωμής και ποια θα είναι η συνέχεια.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg , ο οποίο επικαλείται πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν τι γίνεται με τη Gazprom, άλλες 10 ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank για να πληρώνουν σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει επιβάλει η Μόσχα. Συνολικά, με τις πληροφορίες του πρακτορείου οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν θέλουν να ρισκάρουν διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου, ανέρχονται σε 20. Σχετική δήλωση έκανε χτες για το ζήτημα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του και της ΕΕ. Ο Χάμπεκ κάλεσε τους καταναλωτές να εξοικονομούν το κατά το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, «ώστε να μην καταλήξουμε σε λύσεις έκτακτης ανάγκης». Η μικρότερη κατανάλωση «είναι το Α και το Ω σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», τόνισε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Στις 18 Μαϊου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέο σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, εφόσον βεβαίως μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ για την επιβολή σταδιακού εμπάργκο κατ’ αρχάς στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία επιμένει στις αντιρρήσεις της και έτσι το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων αναμένεται να επανεξεταστεί την προσεχή εβδομάδα, μαζί με το νέο σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι