Θρίλερ με το Brexit, παιχνίδια με την λίρα
02/11/2018Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο δημοσιεύματα ήθελαν το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τι χρηματοπιστωτικέ υπηρεσίες μετά το διαζύγιο και η λίρα κατέγραψε ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μέι άλλαξε αιφνιδίως το σκηνικό χαρακτηρίζοντας εικασίες όλα όσα γράφονται περί δήθεν συμφωνία.
Όλα ξεκίνησαν από μία επιστολή του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντόμινικ Ράαμπ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες ο αποστολέας της άφηνε να εννοηθεί ότι αναμένεται συμφωνία έως τις 21 Νοεμβρίου. Για το θέμα ρωτήθηκε ήδη από την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο οποίος όμως απέφυγε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη συμφωνίας και δεν μπήκε καν στο περιεχόμενο της επιστολής Ράαμπ.
Ακολούθησε ωστόσο δημοσίευμα των Times, το οποίο ανέφερε ότι έκλεισε μία συμφωνία που εξασφαλίζει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit. Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι η συμφωνία καλύπτει όλες τις διαστάσεις της μελλοντικής εταιρικής σχέσης σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ανταλλαγή δεδομένων. Προχώρησε μάλιστα στην εκτίμηση ότι ενδέχεται να υπάρχει πολύ σύντομα μία συνολική συμφωνία για το διαζύγιο του Λονδίνου από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Times, ένδειξη για την οριστικοποίηση συμφωνίας ήταν και η επιστολή του αρμόδιου υπουργού Ράαμπ προς την Βουλή των Κοινοτήτων ο Ντόμινικ Ράαμπ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι το «τέλος» της διαπραγματευτικής διαδικασίας «είναι ορατό» και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της το κείμενο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Όπως ήταν αναμενόμενο η βρετανική λίρα πήρε την ανηφόρα και κατέγραψε στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος αύξηση σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, φτάνοντας, στις 10:55 ώρα Ελλάδος, τα 1,2914 δολάρια.
“Ισοδυναμία” ή προνομιακή σχέση
Ακολούθησε δεύτερο δημοσίευμα, αυτήν την φορά από το Reuters, στο οποίο Βρετανός αξιωματούχος δήλωνε, ανωνύμως, ότι σημειώνεται «πρόοδος» και ότι μία συμφωνία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα «ισοδυναμίας» της ΕΕ. Θα δίνει δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως σε μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρίες, ενώ παράλληλα θα το συνέδεε με τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς της ΕΕ για πολλά χρόνια.
Σε όλη την διαπραγματευτική περίοδο, μετά το δημοψήφισμα του 2016, αρκετοί τραπεζίτες, αλλά και πολιτικοί, εξέφραζαν την ελπίδα ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια προνομιακή συμφωνία, η οποία θα του παρέχει βαθύτερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζεται ωστόσο από μία συμφωνία, η οποία θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «ισοδυναμίας».
Σημειώνεται ότι σήμερα οι βρετανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε πελάτες σε όλη την ΈΕ για το σύνολο των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων του. Μια συμφωνία όμως στο πλαίσιο της «ισοδυναμίας» περιορίζει την συνολική πρόσβαση, καθώς αφαιρεί ένα σημαντικό φάσμα δραστηριοτήτων και κυρίως τα δάνεια εμπορικών τραπεζών.
Διαψεύδουν Λονδίνο και Βρυξέλλες
Η βρετανική κυβέρνηση πήρε θέση στο θέμα, το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να χαρακτηρίζει «εικασίες» τα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν αρνείται ωστόσο την ύπαρξη προόδου. «Είναι εικασίες. Ενώ συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο να καταλήξουμε σε νέες ρυθμίσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Την ύπαρξη συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με την οποία θα δίνεται στις βρετανικές εταιρείες πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και μετά το διαζύγιο, όπως υποστήριξαν οι Times, διέψευσε και ο Μισέλ Μπαρνιέ. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ χαρακτήρισε «παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα, γράφοντας στο Twitter: «Υπενθύμιση: η ΕΕ μπορεί να χορηγεί και να ανακαλεί αυτόνομα την ισοδυναμία (την πρόσβαση) σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όπως και με τρίτες χώρες, η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στενό διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, σεβόμενη απολύτως την αυτονομία των δύο πλευρών».
Για το αν είναι εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ρωτήθηκε, χθες, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι. Από το Παρίσι όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ο Κόβενι σχολίασε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, κυρίως από την Βρετανία. Σημειώνεται ότι το ιρλανδικό ζήτημα, η αποφυγή δηλαδή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας αποτελεί το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.