ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί μέτρα ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας για την στήριξη της οικονομίας

Η εξειδίκευση των μέτρων για τους λογαριασμούς ρεύματος (video)

Την ευθύνη να εξειδικεύσει τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ανέλαβε ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας για την περίοδο 2020-2022 θα ανέρχεται στο σύνολο των 42.7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα μέτρα ενίσχυσης θα είναι ύψους 4 δισ. ευρώ.

«Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, η ανεργία συρρικνώνεται, επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό κλίμα κινείται σε προ πανδημίας κλίμα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερου πλούτου και τη δίκαιη κατανομή αυτού. Την τελευταία διετία, πετύχαμε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους».

Οι τωρινές εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη έχουν διαμορφωθεί στο 5,9%, ένα ποσοστό που καλύπτει κατά τον υπουργό περισσότερο από τα 2/3 της ύφεσης του προηγούμενου έτους, ενώ αποτελεί μια εκτίμηση που ενδέχεται να χαρακτηριστεί κι εκ του αποτελέσματος «συντηρητική».

Τα μέτρα

Πρώτον, επέκταση του προγράμματος “Συν-εργασία”, μέχρι και το τέλος του 2021.

Δεύτερον, τρίμηνη επέκταση του προγράμματος για την επιδότηση δόσεων δανείων, μέτρο που αφορά περί των 75.000 νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία.

Τρίτον, επέκταση του προγράμματος επιδότησης για 100.000 νέες θέσεις εργασίες, στις οποίες προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις.

Τέταρτον, μείωση του ποσοστού επιστροφής σε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της εκάστοτε επιχείρησης.

Πέμπτον, επέκταση του προγράμματος που αφορά την επιδότηση κενών θέσεων εργασίας στον χώρο του πολιτισμού, έως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Έκτον, συνέχιση της χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε καλλιτέχνες και ξεναγούς για δύο επιπρόσθετους μήνες.

Έβδομον, παροχή του πρώτου ενσήμου, με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων. Στο ίδιο πλαίσιο οι νέοι μεταξύ 18 και 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία και που θα προσληφθούν μέσα στο έτος, δικαιούνται προπληρωμένο χρόνο εργασίας που δύνανται να αξιοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Διευκρινίζεται ότι το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες πλήρους απασχόλησης. Τα 600 ευρώ από το σύνολο θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτά ο μισθός του, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το λαμβάνει ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Το ποσό θα δίνεται κατά το ήμισυ για θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.

Όγδοον, από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, δικαιούνται στεγαστικό επίδομα και οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, όπως αυτό ήδη χορηγείται και στους φοιτητές ΑΕΙ.

Ένατον, διπλή δόση για τον ερχόμενο Δεκέμβριο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Δέκατον, αύξηση του συνολικού ποσού που χορηγείται ως επίδομα θέρμανσης κατά 20%.

Ενδέκατον, επιδότηση στο ρεύμα για το σύνολο του πληθυσμού των πρώτων 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης στην τιμή του ρεύματος. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο αφορά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Μειώσεις φόρων και φοροαπαλλαγές

Πρώτον, συνεχίζεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από το σύνολο των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα.

Δεύτερον, μείωση τριών ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για το 2022.

Τρίτον, μόνιμη μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από το 24% που βρίσκεται σήμερα, στο 22%.

Τέταρτον, επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΘΑ σε μεταφορές, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και τουριστικά, μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Πέμπτον, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους σε σχολές χορού και γυμναστήρια, από το 24% που βρίσκεται σήμερα, στο 13%.

Έκτον, επέκταση στην αναστολή πληρωμών του τέλους για τη συνδρομητική τηλεόραση, μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Έβδομον, κατάργηση του φόρου που αφορά γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς πρώτου βαθμού αξίας έως και 800.000 ευρώ.

Όγδοον, κατάργηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου του 2022 και μείωση του ίδιου τέλους από 12% έως 20% που κυμαίνεται τώρα, στο 10% σταθερά για τον γενικό πληθυσμό, από την ίδια ημερομηνία κι έπειτα.

Ένατον, μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές που αγοράζονται με σκοπό την ζωική παραγωγή, από το 13% που βρίσκεται σήμερα, στο 6%.

Δέκατον, μείωση των συντελεστών κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, από το επόμενο έτος.

Μέτρα για τη ρευστότητα

Ανάμεσα στα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός προβλέπονται:

1. Επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

2. Εφαρμογή του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για νομικά και φυσικά πρόσωπα.

3. Αξιοποίηση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ

Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν ώστε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και να υπάρξει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πρώτον, καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και το 2025, το 30% των δαπανών που διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικά μέσα συναλλαγής, φτάνουν μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως και αφορούν συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Δεύτερον, μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο που αφορά τη φορολοταρία. Η στάθμιση θα συναρτάται και με το ποσοστό εισοδήματος που καταναλώνεται, αλλά και με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Τρίτον, αυξάνεται η έκπτωση σε δαπάνες που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση, την ενέργεια και την πράσινη οικονομία.

Τέταρτον, δίνονται φορολογικά κίνητρα για την προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Πέμπτον, δρομολογούνται δραστηριότητες στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1. Αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.

2. Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας.

3. Προετοιμασία του διαγωνισμού για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού.

4. Αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες.

5. Ωρίμανση έργων αξιοποίησης ιαματικών πηγών

6. Αναδιοργάνωση εταιρειών, όπως για παράδειγμα αυτή της ΛΑΡΚΟ.

Οι ανακοινώσεις Σκυλακάκη

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση του ηλεκτρονικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές, θα ισχύσουν τα εξής εάν κι εφόσον έχει τηρηθεί από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που συνόδευε τις εγκυκλίους του υπουργείου:

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει την έναρξη των εργασιών τους πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

1. Επιστροφή του εν τέταρτου (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

2. Επιστροφή του εν τρίτου (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%, ενώ αναφορικά με τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

1. Επιστροφή του εν τέταρτου (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Σύμφωνα με την τήρηση των άνωθεν οι υπολογισμοί του υπουργείου είναι ότι περίπου το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τέταρτο (25%), το 39% εξ αυτών θα επιστρέψει το εν τρίτο (33,3%) και το υπόλοιπο 33% θα επιστρέψει το 50%. Ισχύει η έκπτωση 15% για τις επιχειρήσεις που προχωράνε σε εφάπαξ κατάθεση του ποσού που κρίνεται προς επιστροφή έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η εναλλακτική είναι η κατάθεση του ποσού σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι επαγγελματικοί κλάδοι που αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι θα τους αφορά το μέτρο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι οι οικιακές υπηρεσίες, οι νομικές υπηρεσίες, τα ταξί, τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού, οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών ή ατόμων στο σπίτι και οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι