Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Προτεραιότητες σε βάθος διετίας
04/09/2021Η ώρα της ΔΕΘ πλησιάζει και, όπως κάθε χρόνο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει τις εισηγήσεις του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού κατά κανόνα με τις ομιλίες τους στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, οι πρωθυπουργοί δίνουν το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που προτίθενται να ακολουθήσουν.
Με δεδομένο δε, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον του συνταγματικού χρόνου της, έχοντας βρεθεί αντιμέτωπη με δύο μεγάλες κρίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν με τον ανασχηματισμό, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να στείλει και το μήνυμα της συνέχειας και της επανεκκίνησης, δίνοντας τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες με την παρουσία του στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα κάνει αρχικά μια αποτίμηση τού τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του, μέσα στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Παραλλήλως αναμένεται να αναφερθεί και στις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνησή του για τον τομέα της οικονομίας μέχρι το 2023 που λήγει η θητεία της.
Συγκρατημένος ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, συνολικά, το δημοσιονομικό κόστος από αυτές τις τρεις παρεμβάσεις υπερβαίνει το 1,5 δις ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, ειδικά στο πλαίσιο των σημερινών παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν και την Ελλάδα.
Ωστόσο, καθώς οι εκτιμήσεις στην κυβέρνηση είναι ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνονται σε στοχευμένες παρεμβάσεις με «απόλυτα διαχειρίσιμο» κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις αυξητικές τάσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, το επιπλέον πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και «ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών» από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει και μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι πυρόπληκτοι. Για τις παρεμβάσεις πάντως σε βάθος διετίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι συγκρατημένος, καθώς προβάλουν στην πορεία κάποιες αιρεσιμότητες. Έτσι, αναμένεται ότι θα περιγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του και θα δεσμευθεί για την υλοποίησή τους, «εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν». Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσει «έμφαση» και στο γεγονός, ότι από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από τριετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.
Το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Μερικές από τις προτεραιότητες που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι:
- Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
- Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
- Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
- Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
- “Κούρεμα” στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.