Τί θα μάθαινε ο Μπάιντεν αν διάβαζε το αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά
19/04/2022Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διαβάσει το βιβλίο “για μικρά παιδιά” του καθηγητού Νικολάου Δ. Φίλιππα(*) δεν θα είχε κατηγορήσει τον ομόλογο του της Ρωσίας, Βλαδίμηρο Πούτιν, ως υπόλογον «για την αύξηση των τιμών παγκοσμίως στα υψηλότερα από 40ετίας επίπεδα»! Θα ήξευρε ότι οι ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα της αναστολής παραγωγής πετρελαίου και των δικτύων του “γκαζιού”, λόγω περιβαλλοντικής υστερίας παγκοσμίως.
Επίσης θα ήξευρε ότι ο πληθωρισμός στην Αμερική –κοντά στο 9% τον περασμένο Μάρτιο– ήταν απόρροια της χαλαράς πιστωτικής πολιτικής του Γέρομ Πάουελ, διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας FED, της περασμένης πενταετίας. Στην Ρωσία, η τιμή της βενζίνης παραμένει αμετάβλητη και δεν επηρεάζεται από τις “κυρώσεις” που επέβαλε η Αμερική εξ’ αιτίας του ρωσο-νατοϊκού πολέμου.
Πληθωρισμό έχομε –κατά το σχετικό λήμμα του βιβλίου– «όταν οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών …αυξάνονται, από χρόνο σε χρόνο, κατά μέσο όρο και γενικά μένουν σπάνια σταθερές. Ο πληθωρισμός δεν είναι καλός για τους πολίτες, αφού με τα ίδια χρήματα αγοράζουν λιγότερα αγαθά».
Τα παιδιά, αν διάβαζαν το βιβλίο του δεν θα πίστευαν πιά τον Μπάιντεν ή τον δικό μας υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι ανατιμήσεις «είναι του Πούτιν» ή ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι προέρχονται από τη μείωση της «προσφοράς πετρελαίου που –κατά τον συγγραφέα– επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από πιθανές εχθροπραξίες σε ορισμένες χώρες, σημαντικές παραγωγούς πετρελαίου» (Ρωσία).
Το αλφαβητάρι της οικονομίας
Μανθάνουν έτσι τα παιδιά κι άλλα κρυμμένα “μυστικά” της Οικονομίας, άγνωστα στους πολιτικούς των χωρών με αγοραίο σύστημα κι όχι κατευθυνομένης ζητήσεως ως λ.χ. της Κίνας. «Η ζήτηση μετράει την ποσότητα των προϊόντων που ζητούν οι καταναλωτές και μεταβάλλεται ανάλογα με τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις... Στην εγχώρια Πανδημία , οι καταναλωτές μείωσαν την ζήτηση τους για πολλά προϊόντα κι αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους», γράφει πολύ σωστά ο καθηγητής στο νέο βιβλίο του.
Μετά απ’ αυτήν –νομίζομε– επανήλθε η κατανάλωση βενζίνης στα προηγούμενα επίπεδα κι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, μέχρις ότου η τιμή της ανέβηκε πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο οπότε μειώθηκε η ζήτηση, σύμφωνα με την κλασσική οικονομική θεωρία. Ακόμη και για τα σύγχρονα “κρυπτονομίσματα” μιλάει το βιβλίο του καθηγητού Φίλιππα, όχι άγνωστα στα παιδιά που συμμετείχαν στην παρουσίαση. Αυτά γνώριζαν τις πιστωτικές κάρτες, τα ΑΤΜ και για το εικονικό χρήμα (bitcoin) που κυκλοφορεί στις σημερινές συναλλαγές. Συνεπώς, η χρησιμότης του βιβλίου είναι μάλλον για τους μεγάλους, από 12 ετών κι άνω, ιδίως γι’ αυτούς.
(*) “Το αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών” του καθηγητού της Χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικολάου Δ. Φίλιππα παρουσιάσθη σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος στις 14.4.22, στην οποία μετέσχον παιδιά του Δημοτικού, που “έκλεψαν την παράστασι” με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις κατά την συζήτηση με τον καθηγητή. Το χρήσιμο βιβλίο εξετυπώθη από την Τράπεζα της Ελλάδος και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία.