Τί θα πληρώσουμε για ρεύμα τον Αύγουστο – Οι τιμές ανά πάροχο

Τί θα πληρώσουμε για ρεύμα τον Αύγουστο – Οι τιμές ανά πάροχο, Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σήμερα όλες οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια τους για τον Αύγουστο. Το πόσο θα μας έρθει το ρεύμα για τον μήνα αυτό, δεν είναι αντιπροσωπευτικό για όλους, καθώς οι περισσότεροι λείπουν για διακοπές και έχουν ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος στη μόνιμη κατοικία. Όμως η τιμή θα έχει ιδιαίτερη σημασία στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη, που ο κόσμος μαζεύεται στο σπίτι του και αρχίζουν και οι καταναλώσεις σε κλιματιστικά, πλυντήρια, θερμοσίφωνες, φούρνους κ.λπ. Τον δε χειμώνα αρχίζουν και οι υπερκαταναλώσεις, ειδικά για τις πολυκατοικίες που δεν έχουν θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και “καίνε” αναγκαστικά ρεύμα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν άμεσα όσοι είχαν μέχρι τώρα σταθερό και όχι κυμαινόμενο τιμολόγιο στη ΔΕΗ π.χ. με το myHomeEnter. Αυτοί ήταν οι τρόπον τινά τυχεροί, γιατί είχαν γλιτώσει τον φρικτό χειμώνα των ξέφρενων χρεώσεων και χρεώνονται σταθερά 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Από χθες όμως η τιμή εκτοξεύθηκε στα 0,56 και –το κυριότερο– δεν δικαιούται επιδότησης! Οι περισσότεροι πελάτες που το είχαν στρέφονται πλέον στο ΓΙΝ οικιακό, που έχει με ακριβή κιλοβατώρα, αλλά επιδοτείται με τα 0.377 ευρώ και, κατά συνέπεια, η τελική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 0,15 ευρώ. Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και το ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα έχει τη σημασία του, αφού στις 1.000 κιλοβατώρες “σχηματίζει” 10 ευρώ.

Επίσης στις προσφορές των παρόχων οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν το πότε θα πάρουν και με ποιους όρους αυτές τις εταιρικές εκπτώσεις. Υπάρχουν δηλαδή εταιρείες που υπόσχονται σημαντικές εκπτώσεις και η τιμή τους εμφανίζεται ως ιδιαίτερα χαμηλή. Όμως αυτές οι εκπτώσεις μπορεί να “περαστούν” σε μετέπειτα μήνες ή και να μην είναι σταθερό το ποσοστό τους.

Οι περισσότερες εταιρείες όταν μπήκε πλαφόν στο πάγιο, άλλαξαν και τις τιμές ανά κιλοβατώρα, καθώς πολλές έδιναν αρχικά μειωμένη τιμή στην κατανάλωση, αλλά ιδιαίτερα υψηλό μηνιαίο πάγιο. Με την τροπολογία οι εταιρείες, αφού “έχασαν” το υψηλό πάγιο, ανέβασαν οι περισσότερες την τιμή της κιλοβατώρας. Σημειωτέον ότι μέχρι και πριν από δύο χρόνια το πάγιο ήταν μόλις 0,35 ευρώ. Από προχθές η ΔΕΗ το έφθασε στα 3,5 ευρώ και οι περισσότερες από τις άλλες εταιρείες γύρω στα 4-5 ευρώ το μήνα, ποσό που σημαίνει ανά τετράμηνο 14 έως 20 ευρώ διαφορά στο λογαριασμό.

Πότε μπορούμε να αλλάξουμε πάροχο

Επίσης έχει σημασία να προσέξει ο καταναλωτής αν η εταιρεία (όπως π.χ. η ΔΕΗ) χρεώνει ακριβότερα την κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο. Οι περισσότερες οικογένειες δηλαδή καίμε περισσότερες από 500 κιλοβατώρες τον μήνα και κατά συνέπεια, αφού ξεπερνούμε τις 2.000 κιλοβατώρες, μας αφορά η υψηλή τιμή και όχι η χαμηλή. Πολλές εταιρείες δεν έχουν διαφορετική χρέωση στην “υπερκατανάλωση”.

  Το όνειρο θερινής νυκτός του Ερντογάν για την λίρα

Σημαντική λεπτομέρεια: πάροχο μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή χωρίς “πρόστιμο”, αρκεί να έχετε εξοφλητικό του τελευταίου εκδοθέντος λογαριασμού. Αν δεν έχει εκδοθεί νέος λογαριασμός και είναι π.χ. 14 Αυγούστου, μπορείτε και πάλι να αλλάξετε πάροχο. Αν όμως είναι 19 Αυγούστου, επειδή πλέον πλησιάζει η έκδοση νέου λογαριασμού, μπορεί οι εταιρείες να μην δεχτούν την αλλαγή, καθώς θα θεωρήσουν ότι δεν αρκεί το εξοφλητικό του Ιουνίου και θα περιμένουν να εξοφλήσει ο πελάτης και άλλο λογαριασμό.

Με την επιδότηση των 0,377 ευρώ που δίνει το κράτος, η τιμή ανά κιλοβατώρα μειώνεται περίπου στα 0,15 ευρώ για την ΔΕΗ και ανάλογα και στις υπόλοιπες εταιρείες. Η τελική τιμή εξαρτάται ουσιαστικά από την τιμή εκκίνησης που δίνει κάθε πάροχος. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ανακοίνωση για τι τιμές δεν θα γίνει τελευταία στιγμή όπως στην “πρεμιέρα”, αλλά στις 20 Αυγούστου.

Πολύ θα σας βοηθήσει σε επιλογές και η ιστοσελίδα allazorevma.gr η οποία δεν χρεώνει τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές, αλλά μόνον προς τις εταιρείες. Μπορείτε εκεί (από το απόγευμα ή αύριο που θα έχουν “περαστεί” όλες οι νέες τιμές και οι λεπτομέρειες με τα ποικίλα προγράμματα κάθε εταιρείας) να μαθαίνεται χωρίς χρέωση πόσο θα σας στοιχίσει το ρεύμα με κάθε εταιρεία και να γλιτώνετε έτσι το κομπιουτεράκι και την ανάγνωση των “ψιλών γραμμάτων”.

Οι τιμές ανά εταιρεία

Μέχρι στιγμής, οι τιμές που δίνονται ανά εταιρεία για οικιακούς καταναλωτές έχουν μεγάλη γκάμα και οι προσθαφαιρέσεις αλλά και οι πολλαπλασιασμοί και διαιρέσεις που απαιτούνται είναι πολλές, σε σημείο να προκαλούν πλέον σύγχυση. Ομως κάναμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε τις τιμές κατά αύξουσα σειρά. Οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Μία παράμετρος για όσους προσφέρουν δωρεάν πάγιο, είναι ότι “κερνάνε” τρόπον τινά 20-40 κιλοβατώρες.

 • ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 ευρώ/kwh και για πάνω από 2.000 κιλοβατώρες 0,498 ευρώ/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 ευρώ/kwh. Αφαιρουμένης της επιδότησης για μια οικογένεια με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η τιμή πέφτει στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή στα 0,15 αν καίνε λίγο ρεύμα, ενώ το νυχτερινό πέφτει στα 0,10 ευρώ. Η ΔΕΗ προσφέρει και σταθερά τιμολόγια με 0,56 ευρώ την κιλοβατώρα αλλά αυτά δεν έχουν επιδότηση. Σε περίπτωση που έχετε μηνιαίο λογαριασμό, οι κιλοβατώρες υπολογίζονται στο τέλος του τετραμήνου με την έκδοση νέου λογαριασμού.
 • Η εταιρεία ΗΡΩΝ δίνει τιμή 0,595 ευρώ με πάγια χρέωση τα 3 ευρώ το μήνα, αλλά παρέχει έκπτωση συνέπειας 20%. Αυτό σημαινει ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα μειώνεται με την έκπτωση της εταιρείας στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με την  κρατική επιδότηση των 0,377 ευρώ, πέφτει στα 0,14 ευρώ. Ομως η έκπτωση αποδίδεται τον επόμενο μήνα και εν προκειμένω, τον Σεπτέμβριο.
 • Η Elpedison φαίνεται να έχει την υψηλότερη τιμή στην αγορά, με 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπόσχεται εταιρική έκπτωση 0,44 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κάτι που αλλάζει πολύ σημαντικό την τελική χρέωση. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πολύ χαμηλότερη τιμή την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας εξαρχής σημαντική έκπτωση, αλλά μετά την ρύθμιση που αποσυνδέει τις τυχόν εταιρικές εκπτώσεις από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς, επανήλθε με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Από σήμερα τηλεφωνικά υπόσχεται και επιπλέον δική της έκπτωση 0,44 ανά κιλοβατώρα, που  κατεβάζει την τιμή στα 0,19 και 0,15 ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα, όμως στην ιστοσελίδα δεν μπορέσαμε να βρούμε το αντίστοιχο πρόγραμμα με την εταιρική έκπτωση και αν αυτή αποδίδεται άμεσα ή το Σεπτέμβρη.
 • Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 ευρώ/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 ευρώ/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ. Με την κρατική επιδότηση, η κατανάλωση ημέρας χρεώνεται 0,17 ευρώ.
 • Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 ευρώ/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής. Αυτό σημαίνει χρέωση από 0,12 ευρώ (στο φτηνό πρόγραμμα) έως 0,19 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ακριβότερο. Στο φθηνό όμως, αναφέρει  εφάπαξ συνδρομή  75 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό.
 • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 ευρώ/kWh, ενώ χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591 ευρώ/kWh. Πάγιο 5 ευρώ. Αυτό σημαίνει περίπου 0,20 ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς και 0,21 για τους υπόλοιπους.
 • Zenith: Χρέωση ενέργειας 0,555 ευρώ/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ. Η τιμή διαμορφώνεται στα περίπου 0,22 έως 0,228 ευρώ ανά κιλοβατώρα -ακριβότερη για όσους καταναλώνουν παραπάνω από 270 κιλοβατώρες τον μήνα.
 • WATT+VOLT : 0,62 ευρώ/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών χωρίς πάγιο. Αφαιρουμένης της επιδότησης, η κιλοβατώρα έχει τελική τιμή 0,24 ευρώ.
 • Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια 4,5 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει 0,29 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι