Το αρνί του Πάσχα: Πόρσε και φιατάκια…
07/04/2023Ο πολιτικός διάλογος για το “καλάθι” του Πάσχα προκάλεσε μελαγχολικά μειδιάματα όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρομοίασε το αρνάκι από κρεοπωλείο με… Porche, σε συζήτηση που είχε επ’ αυτού με τον Χρήστο Σπίρτζη, λέγοντας ουσιαστικά ότι το καλό αρνί είναι είδος πολυτελείας! Στόχος του υπουργείου είναι να κρατηθεί το αρνί στα 10 ευρώ στα σουπερμάρκετ και στα 12-15 στα συνοικιακά κρεοπωλεία, με τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες όμως να ζητούν επιδότηση, επειδή “τρία χρόνια μας ρίχνει το υπουργείο και χωρίς επιδότηση δεν μπορούμε να πουλήσουμε τόσο φτηνά το αρνί”.
Όσον αφορά στα αρνιά… πολυτελείας και στα αρνιά για πληβείους, έγινε ο εξής διάλογος: Είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τις τιμές στο αρνί, «άμα εσύ θέλεις Πόρσε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν όλοι Πόρσε αυτοκίνητο» και ο Χρήστος Σπίρτζης ρώτησε: «Δηλαδή αν πάρεις αρνί από το χασάπη αγοράζεις αρνί Porsche;». Ο υπουργός είπε « ναι, άμα θέλεις καλύτερη ποιότητα πας προφανώς στο χασάπη»!
Οι καταναλωτές εν τω μεταξύ, παρότι ελάττωσαν ακόμα περισσότερο τις αγορές τους στα σουπερμάρκετ και τις μείωσαν πολύ (κατά 1,7% την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου), εντούτοις πλήρωσαν κατά 8,9% περισσότερα ευρώ! Όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο Food Retail Summit 2023, ο Έλληνας καταναλωτής «ζορίζεται να τα βγάλει πέρα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, δηλαδή δυσκολεύεται πολύ το 31% στην Ελλάδα σε σχέση με το 19% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Έλληνας παράλληλα καταναλώνει περισσότερο στο σπίτι, τρώει το φαγητό της δεύτερης και τρίτης μέρας, είναι αγχωμένος και ακολουθεί τη λογική του περιορισμού της κατανάλωσης».
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο συνέδριο, λόγω υψηλότερων τιμών, πρώτα στη λίστα δαπανών των Ελλήνων καταναλωτών έρχονται τα απαραίτητα καθημερινά προϊόντα, η μετακίνηση και η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. Η κατανάλωση εκτός σπιτιού, η διασκέδαση, τα προϊόντα τεχνολογίας και η αγορά ρούχων είναι δαπάνες που έρχονται δεύτερες σε προτεραιότητα. Δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο δεν έγινε αναφορά στα εφιαλτικά ενοίκια, που αποτελούν τη μεγάλη πληγή στα εισοδήματα των νέων, αλλά και των ηλικιωμένων που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι…
Πανηγυρίζει η ΑΑΔΕ!
Εν τω μεταξύ ο καταναλωτής αντιμετωπίζει την οικονομική στενότητα σε όλο το φάσμα των δαπανών του, και η ΑΑΔΕ υπερηφανεύεται ότι αύξησε τα έσοδα του κράτους με διπλασιασμό των κατασχέσεων σε λογαριασμούς οφειλετών. Το “μορατόριουμ” της πανδημίας πήρε τέλος με επιθετικές κατασχέσεις, καθώς το 2021 είχαν γίνει “μόλις” 230.014 και πρόπερσι, το 2020, είχαν γίνει 189.004. Όπως προκύπτει από την έκθεση Απολογισμού Δράσεων του 2022 που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, «το περασμένο έτος οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε εισοδήματα και καταθέσεις οφειλετών, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία υπεδιπλασιάστηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 104,9% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας συνολικά τις 518.622».
Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι “κακοπληρωτές”; Οι πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιμετώπισαν κατασχέσεις, ανήλθαν πλέον σε 1.412.322 (περίπου ο ένας στους τρεις αφού οι πολίτες ή τα νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα είναι συνολικά 3.990.717). Από αυτούς, το 81% χρωστάει το πολύ 3.000 ευρώ και οφείλουν όλοι μαζί μόλις το 1,4% του συνόλου των φορολογικών ληξιπρόθεσμων της χώρας.
Το 13% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφείλεται από 731.800 άτομα ή νομικά πρόσωπα που χρωστούν από 3.000 έως 300.000 ευρώ. Ο κύριος όγκος των ληξιπρόθεσμων δηλαδή το 86% ή 97 δισ. ευρώ αφορά όλους και όλους 20.943 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ. Είναι ολοφάνερο, κατά συνέπεια, ότι η “δεξαμενή” από όπου αντλεί λεφτά η ΑΑΔΕ είναι οι μεσαίοι. Δεν μας δόθηκε μεγαλύτερη ανάλυση, παρότι άλλο είναι να οφείλεις στην εφορία 3.500 ευρώ και άλλο να οφείλεις 299.000 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ χαίρεται διότι είχε στόχο το 66% και κατάφερε να φτάσει το 69,34% (δείκτης ληξιπρόθεσμων ΑΦΜ σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης). Αυξήθηκαν κατά 93,7% οι αναγγελίες προγραμμάτων πλειστηριασμού για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και κατά 118,1% οι παραγγελίες κατάσχεσης. Μοναδική ελπίδα των οφειλετών είναι οι ρυθμίσεις που αρχίζουν να γίνονται εκ νέου, αν και αποτελούν δίκοπο μαχαίρι, διότι είναι υψηλός ο τόκος, αλλά και αν “μείνεις πίσω” δύο μήνες χάνεις την ρύθμιση. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν δόσεις της τάξης των 200 ή 500 ευρώ όταν παράλληλα πρέπει να καλύπτουν και τις τρέχουσες ανάγκες…