Το Brexit φέρνει νέα ευρωλιτότητα
22/01/2018του Μάκη Ανδρονόπουλου –
Δύο κρίσιμοι παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν ένα νέο κύμα ευρωλιτότητας, την ώρα που όλα δείχνουν πως η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» στην Γερμανία γίνεται για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της ευρωζώνης και η χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας. Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες που αναμένεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις και ανισορροπίες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι οι πιέσεις για νέους κοινοτικούς πόρους από τις νέες χώρες-μέλη της ΕΕ και το Brexit.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα στερήσει μια συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθαρός δότης με την έννοια ότι παίρνει πίσω μόνο γύρω στα 8 δισ. ευρώ, οπότε δημιουργείται μια τρύπα 12 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, έγγραφο 72 σελίδων που αποκάλυψε το βρετανικό POLITICO και καταρτίστηκε κατά τη συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών αντιπροσώπων της ΕΕ και περιλαμβάνει εκθέσεις από 42 περιφέρειες, δήμους και επαρχίες της ΕΕ για τον αντίκτυπο του Brexit στο μελλοντικό εμπόριο, τη γεωργία, την αλιεία, τους πολίτες, λέει ότι οι επιπτώσεις θα είναι έντονα αισθητές και ότι θα προκληθούν νέες ανισορροπίες, ιδιαίτερα στο κόστος.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ γκρινιάζει συνεχώς ότι δεν του φτάνει το 1% του ΑΕΠ που παράγουν ετησίως τα 511 εκατ. των Ευρωπαίων και ότι είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών. Στο στόχαστρο είναι η γεωργία που απορροφά 340 δισ. ευρώ, αλλά και τα διαρθρωτικά ταμεία, που σύμφωνα με μια μελέτη δεν αποδίδουν τα δέοντα στην περιφερειακή ανάπτυξη και ότι αποτελούν λεία κύκλων διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος πρόεδρος για να προλάβει τις εσωτερικές πιέσεις γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στην παραδοσιακή υπεράσπιση των γεωργικών επιδοτήσεων της Γαλλίας.
Ακόμη, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως βλέπει περικοπή κατά 5-10% στα ταμεία συνοχής. Στο παρασκήνιο, λένε πως η Κομισιόν θα περιορισθεί σε τεχνικές συμβουλές και μάνατζμεντ και ότι τα λεφτά θα πρέπει να βρεθούν από τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαροί πληρωτές θα πληρώνουν λιγότερα και θα μπορούσαν να βοηθούν απευθείας τις φτωχότερες περιοχές, δηλαδή να τις αγοράζουν.
Για να δώσει το καλό παράδειγμα η Κομισιόν, ετοιμάζεται να περικόψει την επιδότηση του φόρου εισοδήματος των υπαλλήλων της, το τετραχίλιαρο μηνιαίο επίδομα των ευρωβουλευτών και δαπάνες ταξιδιών. Πάντως, κάπως έτσι, η ΕΕ μπαίνει σε ένα δρόμο που θα υποκαταστήσει την αλληλεγγύη με την οικονομική εξαγορά, θα καταλύσει κάθε έννοια σύγκλισης και κοινωνικής πολιτικής και θα μετατραπεί σε ένα ρυθμιστή κεφαλαιακών ροών υπέρ των πλουσίων.