Το iPhone 12 σκιάζει το success story της Apple

Το iPhone 12 σκιάζει το success story της Apple, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την επικαιροποίηση του λογισμικού για τους χρήστες του iPhone 12 στη Γαλλία ανακοίνωσε η Apple, προκειμένου να αποσοβήσει την κρίση με την γαλλική ρυθμιστική αρχή που έδωσε εντολή να ανασταλούν οι πωλήσεις του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου, επειδή παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία. Η γαλλική κυβέρνηση καλωσόρισε την υποχώρηση της Apple. 

«Θα εκδώσουμε μια επικαιροποίηση λογισμικού για χρήστες στη Γαλλία για να καλύψουμε το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από τη γαλλική ρυθμιστική αρχή. Προσδοκούμε το iPhone 12 να συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στη Γαλλία» ανακοίνωσε η εταιρεία, την ίδια στιγμή που και το  Βέλγιο και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία, που συνδέονται από την ακτινοβολία του iPhone 12.

Προηγουμένως η εταιρεία αμφισβητούσε τα γαλλικά ευρήματα για την ακτινοβολία, υποστηρίζοντας πως το iPhone 12 έχει πιστοποιηθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ότι συμβαδίζει με τις παγκόσμιες προδιαγραφές, προτρέποντας ταυτόχρονα τους υπαλλήλους τεχνικής υποστήριξης να τηρούν “σιγή ιχθύος”: «Στους πελάτες που ρωτούν αν το τηλέφωνο είναι ασφαλές θα πρέπει οι υπάλληλοι να απαντήσουν ότι όλα τα προϊόντα της Apple περνούν από αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή».

Όμως η Apple έχει προβλήματα και στην Κίνα, καθώς όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία απαγόρευσης χρήσης των iPhone από κρατικούς υπαλλήλους, με τον κολοσσό να αντιμετωπίζει πάντα τον ανταγωνισμό από τα προϊόντα της Huawei.

Η εταιρεία-ορόσημο

“Σκιές” λοιπόν για την εταιρεία-ορόσημο της ψηφιακής εποχής, τα κέρδη της οποίας το 2023 ξεπέρασαν ακόμα και τις προσδοκίες της Wall Street. Η άνοδος της στην κορυφή της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών παγκοσμίως προέκυψε από το γεγονός ότι η διοίκηση της Apple –επί Στηβ Τζομπς και αργότερα– έχτισε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Στο κέντρο των προσπαθειών της ήταν πάντα ο συνδυασμός της τεχνολογικής καινοτομίας και της υψηλής αισθητικής.

Η Apple απέδειξε πώς με τα δύο αυτά όπλα είναι εφικτό μία εταιρεία αυτού του είδους να κατακτάει τις αγορές και να πετυχαίνει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Το Macintosh (γνωστό και ως Mac computer) έφερε την επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το iΡhone ταρακούνησε την κινητή τηλεφωνία και το iΡod τη μουσική.

Ο εκ των ιδρυτών και ουσιαστικά “πατέρας” της εταιρείας, εκλιπών πια Στηβ Τζομπς κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. Μετά απ’ αυτό πώς τα περιοδικά Fortune και Time να μην τον τοποθετήσουν στην κορυφή της λίστας με τους πιο επιτυχημένους μάνατζερ του αιώνα;

Αρχή με 1.300 δολάρια

Η πορεία της Apple, όμως, δεν ήταν πάντα σπαρμένη από ροδοπέταλα. Τουναντίον είναι ένα επιχειρηματικό θρίλερ που έχει γίνει και ταινία. Το 1976 ιδρύεται από τους Στηβ Τζομπς, Στηβ Βόζνιακ και Ρόναλντ Γέιν. Ο Τζομπς πουλάει το Volkswagen φορτηγάκι του, ο Βόζνιακ το Hewlett-Packard επιστημονικό κομπιούτερ του και ο Γέιν ζητάει χρήματα από τους γονείς του. Οι τρεις νεαροί συγκεντρώνουν 1.300 δολάρια. Ο θρύλος θέλει η Apple να πήρε αυτό το όνομα, λόγω ενός καλοκαιριού που ο Τζομπς πέρασε, μαζεύοντας ως εργάτης μήλα στο Όρεγκον. Το Apple I κυκλοφορεί με τιμή 666,66 δολάρια.

Το 1977, ο Μάϊκ Μαρκούλα επενδύει 92.000 δολάρια στην εταιρεία με πρόθεση η επένδυσή του να φτάσει μέχρι τα 250.000 δολάρια. Λίγους μήνες αργότερα ο Apple II βγαίνει στην αγορά με τιμή 1.295 δολάρια. Ο Ρόναλντ Γέιν αποχωρεί από την εταιρεία και πουλάει το μερίδιο του για 800 δολάρια στους Τζομπς και Βόζνιακ. Πόσες φορές άραγε θα έχει χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο για εκείνη την ενέργειά του;

  Ναρκωτικά με συνταγή γιατρού στην αμερικανική showbiz

Το 1980, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Apple μπαίνει στο χρηματιστήριο με 4,6 εκατομμύρια μετοχές, που κοστίζουν 22 δολάρια η κάθε μία. Η μετοχή της Apple ανεβαίνει 32%, κάνοντας 40 υπαλλήλους εκατομμυριούχους. Ο Τζομπς, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, βγάζει 217 εκατομμύρια. Σε ηλικία 24 ετών γίνεται ο νεότερος και πλουσιότερος αυτοδημιούργητος άνθρωπος των ΗΠΑ.

Το 1982, η εταιρεία πραγματοποιεί πωλήσεις 583 εκατομμυρίων, σχεδόν διπλάσιες από το 1981, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 61 εκατομμύρια. Την επόμενη χρονιά, ο τζίρος προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο. Την ίδια χρονιά ο “πατέρας” του Macintosh Τζεφ Ράσκιν παραιτείται. Τον Μάιο του 1983 η Apple μπαίνει για πρώτη φορά στον κατάλογο του περιοδικού Fortune. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της βρίσκεται στη θέση 411 των 500 πιο δυνατών εταιρειών και γίνεται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κόσμο.

Η γέννηση του Macintosh

Το 1984 το Macintosh κυκλοφορεί στην αγορά και η Apple πληρώνει 1,5 εκατομμύριο για τη θρυλική διαφήμιση “1984” (σκηνοθετημένη από το Ridley Scott), κατά τη διάρκεια του Superbowl, του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της Αμερικής. Οι πωλήσεις εκείνο το έτος φτάνουν τα 1,5 δισ. και τα κέρδη της εταιρείας στα 64 εκατομμύρια.

Στη διετία 1985-1986, ο Τζομπς εκδιώκεται από την εταιρεία, μετά από μια σκληρή μάχη που έδωσε με τον Τζον Σκάλι, τον οποίο ο ίδιος είχε φέρει στην εταιρεία. Ο Σκάλι αναλαμβάνει τα ηνία της Apple και ο Τζομπς πουλάει τις 6,5 εκατομμύρια μετοχές του για να δημιουργήσει την NeXT, μια άλλη εταιρεία υπολογιστών. Αγοράζει παράλληλα την κινηματογραφική εταιρεία Pixar για 10 εκατομμύρια δολάρια, την οποία μετατρέπει σ’ ένα από τα πιο διάσημα στούντιο κινουμένων σχεδίων στον κόσμο.

Η δεκαετία του 1990 είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Apple. Η εταιρεία καταφέρνει να  διατηρήσει ψηλά τις πωλήσεις της μέχρι το 1996. Από τότε, όμως, ο τζίρος της αρχίζει να πέφτει κατακόρυφα και η Apple γίνεται ζημιογόνος. Το 1996 οι πωλήσεις πέφτουν από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια με τις ζημιές να αγγίζουν το ένα δισ. Την επόμενη χρονιά η πτώση συνεχίζεται. Ο τζίρος πέφτει στα επτά δισ. με τις ζημιές στα επίπεδα του 1996.

Η εταιρεία είναι στο νεκροκρέβατο, όταν τον Δεκέμβρη του 1997 η Apple αγοράζει την NeXT για 430 εκατομμύρια. Ο Τζομπς επανέρχεται στην εταιρεία και ανακοινώνει ότι η Microsoft θα κάνει μία επένδυση 150 εκατομμυρίων σε μετοχές. Το 1998 κυκλοφορεί το iMac/233, σχεδιαστής του οποίου είναι ο Τζόναθαν Άιβ, που αργότερα θα σχεδιάσει το iPod και το iPhone. Το iMac πουλάει 800.000 κομμάτια μέσα σε πέντε μήνες. Η εταιρεία επιτέλους επιστρέφει στην κερδοφορία. Την επόμενη χρονιά, η Apple επενδύει 100 εκατομμύρια δολάρια στη Samsung.

Το έτος-καμπή

Το 2001 είναι έτος-καμπή. Κυκλοφορεί το iPod και ανοίγει και το πρώτο Apple Store στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο τζίρος της εταιρείας κινείται στα επίπεδα των πέντε δισεκατομμυρίων και οι ζημιές στα 25 εκατ. Η μετοχή της εταιρείας είναι στα 10 δολάρια. Δέκα χρόνια αργότερα, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 4.000%. Ξεπέρασε σε αύξηση κάθε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της Netflix, η μετοχή της οποίας σημείωσε αύξηση την ίδια περίοδο περίπου κατά 3.000%. Ράλι έκαναν και οι μετοχές της Amazon.com και της Google, αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά αύξησης ήταν αντιστοίχως 1.100% και 474%.

  Η γυμναστική βοηθάει την άνοδο των πολιτικών!

Το 2006 ο τζίρος φτάνει τα 19 δισ. και τα κέρδη τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Το PowerMac, το iBook και το PowerBook συνταξιοδοτούνται και αντικαθίστανται από το MacPro, το MacBook και το Macbook Pro. Μεταξύ 2003 και 2006, η τιμή της μετοχής της Apple αυξάνεται από 6 σε 80 δολάρια. Στην τετραετία 2006-2010 ο τζίρος της Apple εκτοξεύθηκε από τα 19 στα 65 δισ. δολάρια και αντιστοίχως τα κέρδη από τα δύο στα 14 δισ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 έκλεισε με υψηλά κέρδη. Ο συνολικός τζίρος του τριμήνου έφτασε τα 24,67 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,99 δισεκατομμύρια, ενώ το ίδιο τρίμηνο του 2010 ο συνολικός τζίρος ήταν 13,5 δισ. δολάρια και τα κέρδη 3,07 δισ. Το μικτό περιθώριο κέρδους για την Apple διαμορφώθηκε στο 41,4% έναντι του 41,7% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις εκτός ΗΠΑ άγγιξαν το 59% του συνολικού τζίρου.

Οι πωλήσεις των προϊόντων της Apple παρέμειναν εντυπωσιακές και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011. Συνολικά, πουλήθηκαν 3,76 εκατομμύρια υπολογιστές Mac, αύξηση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Αύξηση 113% υπήρξε στις πωλήσεις των iPhone (18.650.000 συσκευές). Ακόμα, η Apple πούλησε 9.020.000 iPod (μείωση 17%) και 4.690.000 εκατομμύρια iPad. Τότε, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο πρόωρα χαμένος Τζομπς είχε προσωπική περιουσία έξι δισ. δολάρια, η οποία τον τοποθετούσε μέσα στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

Στη γραμμή Τζομπς ο Κουκ

Μετά τον θάνατό του και στα 12 έτη διοίκησης του Τιμ Κουκ, πολλά έχουν αλλάξει, αλλά και τίποτα συγχρόνως, καθώς μοιράζονταν κοινό όραμα για την εταιρεία. Όπως ο Τζομπς, έτσι κι ο Κουκ είναι φανατικός οπαδός της μυστικότητας όσων project δουλεύει η εταιρεία κι έχει καταφέρει να φέρει τεράστια κέρδη, πουλώντας ακριβά και υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Τιμ Κουκ αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters ότι ο αμερικανικός κολοσσός υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, όχι μόνο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης ενός προγράμματος γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να έχει διαρρεύσει ποτέ κάτι για αυτή την δραστηριότητα της εταιρείας.

Επιπλέον ο Κουκ έχει την ίδια διάθεση να συγκρουστεί εκεί που θεωρεί ότι θίγεται το συμφέρον της Apple, αλλά και πάθος να πραγματοποιήσει οράματα του μέντορά του, όπως η ενασχόληση της εταιρείας με την καταπολέμηση του διαβήτη. Αυτό δεν τον εμποδίζει να πιάνει συγχρόνως αστρονομικά νούμερα στις πωλήσεις και στην κερδοφορία.

«Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να γίνω ο Στηβ όταν έγινα διευθύνων σύμβουλος», έχει εκμυστηρευτεί. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι ο Στηβ. Νομίζω ότι πρόκειται για το είδος ατόμου που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια, ένα πρωτότυπο από κάθε πλευρά της φαντασίας. Και αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου».

Η διοίκηση Κουκ βρέθηκε αντιμέτωπη με τον φόβο της πτώσης των εσόδων της εταιρείας όταν ξέσπασε ο κορονοϊός, λόγω του σκληρού lockdown στην Κίνα που υποχρέωσε σε κλείσιμο των καταστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Τώρα βρίσκεται ενώπιον της κρίσης του iPhone 12, που υποχρέωσε σε υπαναχώρηση τον κολοσσό, την ίδια στιγμή που βρίσκεται και στο μικροσκόπιο της Κομισιόν από το 2020, αρχικά για ενδεχόμενο παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου περί ανταγωνισμού.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι