“Το καλοκαίρι σώζεται” – Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Τουρισμό

Το “καλοκαίρι σώζεται” – Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Τουρισμό, Βαγγέλης Σαρακινός

Σταδιακή επαναλειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας εισηγείται η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να “σωθεί το καλοκαίρι” για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία αρκετών χωρών, ανάμεσά τους η Ελλάδα. Στο πακέτο συστάσεων προς τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή τις προτρέπει να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα με τρόπο «συντονισμένο και αρμονικό» και κυρίως χωρίς διακρίσεις.

Η Κομισιόν δεχόταν το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις προκειμένου να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τις μετακινήσεις ανθρώπων εντός της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μην πάει χαμένο όλο το καλοκαίρι για τον ευρωπαϊκό Τουρισμό. Οι πιέσεις αυτές δεν προέρχονταν μόνον από χώρες στις οποίες ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους (ευρωπαϊκός νότος και Αυστρία), αλλά και από την “μητροπολιτική” Γερμανία, τουριστικοί κολοσσοί της οποίας έστελναν κακά μαντάτα στη Μέρκελ για τις επερχόμενες μαύρες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέσβευε αρχικά την αρχή της συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών. Καθώς όμως τα κράτη-μέλη άρχισαν να προχωρούν σε εσωτερική άρση των περιορισμών, αναζήτησε λύσεις που παράλληλα με την “συνεννόηση των γειτόνων” θα είναι περισσότερο συμβατές με τις αρχές της Σένγκεν και της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων. Πάντα βεβαίως υπό το καθεστώς της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη της ότι τα κράτη-μέλη δεν βρίσκονται επιδημιολογικά στην ίδια κατάσταση και δεν έχουν λάβει τα ίδια μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ανοίξτε προσεκτικά τα σύνορα 

Με καθηλωμένα τα φτερά της αεροπλοΐας για το επιβατικό κοινό και κλειστά τα εσωτερικά σύνορα για τον τομέα των ταξιδιών, το πλήγμα είναι ήδη τεράστιο για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Μια “βιομηχανία” που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης, επηρεάζοντας άμεσα και άλλους τομείς, όπως ο επισιτισμός και το λιανεμπόριο.

Για το θέμα των εσωτερικών συνόρων, το οποίο είναι και το πρωταρχικό, η Επιτροπή προτείνει το άνοιγμά τους στη βάση της ίσης μεταχείρισης, με κριτήριο την συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και την αντιστοιχία των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Με βάση το κριτήριο αυτό, αν για παράδειγμα η Γερμανία ανοίξει τα σύνορά της με την Αυστρία, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει το ίδιο να ισχύσει και με την Τσεχία, η οποία ελέγχει στον ίδιο βαθμό την επιδημία και έχει λάβει αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της σε μια άλλη, αυτό ισχύει για το σύνολο των κατοίκων της και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα.

Οι Βρυξέλλες καλούν τα κράτη μέλη να αποφασίσουν στη βάση της μεταξύ τους συνεννόησης, ενώ η σύστασή της για τις εκτός ΕΕ αφίξεις είναι να διατηρηθεί έως τις 15 Ιουνίου η προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ένωση. Η Γερμανία ανακοίνωσε ήδη, ότι θα προχωρήσει, από τις 15 Ιουνίου στην άρση των συνοριακών ελέγχων στο μεγαλύτερο μήκος των συνόρων της.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ, η χαλάρωση των ελέγχων ξεκινά την Παρασκευή με το Λουξεμβούργο και από το Σάββατο και το Σάββατο στα μεθοριακά περάσματα με την Αυστρία, την Ελβετία, αλλά και τη Γαλλία, παρότι σε μεγάλο τμήμα της γαλλικής πλευρά των συνόρων η περιοχή εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται επιδημιολογικά “κόκκινη”. Για την Ιταλία ανέφερε βεβαίως ότι είναι «πολύ νωρίς» για τέτοιες συζητήσεις.

Καραντίνα και αερομεταφορές

Τι θα γίνει όμως με την υποχρεωτική και την εθελούσια καραντίνα; Ο Ζεεχόφερ είπε ότι καταργείται στη Γερμανία για τους πολίτες που φτάνουν από άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά παραμένει για τους προερχόμενους από τρίτες χώρες. Την ίδια ώρα, η Ισπανία διατηρεί τα κλειστά σύνορα και την καραντίνα, η οποία λήγει στις 24 Μαΐου αλλά το πιθανότερο είναι να ανανεωθεί. Μάλιστα, αξιωματούχοι των ισπανικών αρχών δεν βλέπουν άνοιγμα των συνόρων με τις χώρες Σένγκεν νωρίτερα από τις αρχές Απριλίου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για την σταδιακή επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας είναι η ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών και κυρίως της αεροπλοΐας. Στο πακέτο των συστάσεών της προς τα κράτη μέλη, σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η Κομισιόν υιοθετεί την άποψη της ΙΑΤΑ και επισημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Διατηρεί, ωστόσο, την υποχρεωτική μάσκα για τους επιβάτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και στους χώρους των αεροδρομίων.

Η Επιτροπή συνιστά τέλος την κοινωνική αποστασιοποίηση στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, την αύξηση των δρομολογίων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες. Ανάλογες είναι οι συστάσεις και για τα κρουαζιερόπλοια, για τα οποία πέραν της μείωσης του αριθμού επιβατών, προβλέπεται και η διάθεση χώρου που θα μπορεί να λειτουργήσει ως καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη

Σε μια πρώτη αντίδραση, η ελληνική κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, αξιολογεί θετικά το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων της Κομισιόν και ετοιμάζεται να κεφαλαιοποιήσει τη θετική εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της επιδημίας. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το καλοκαίρι δεν έχει χαθεί για τον ευρωπαϊκό Τουρισμό με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, να δηλώνει ότι στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία, η  τουριστική περίοδος μπορεί να διασωθεί έως και κατά 60% .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι