Το κόλπο του Κυριάκου με τα ακίνητα

Ανδρονόπουλος Μάκης
93

Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος  - 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ακίνητα, η αγορά real estate είναι απόλυτη προτεραιότητα στο σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό και δεσμεύτηκε σε έξι μέτρα για την τόνωσή της. Είναι εντυπωσιακή η επιλογή αυτή ως «απόλυτη  προτεραιότητα» μετά από οκτώ χρόνια αποεπένδυσης στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Ως προτεραιότητα είναι μια απόλυτα συντηρητική επιλογή, που υποδεικνύει είτε την αδυναμία κατανόησης του περιβάλλοντος του διεθνούς ανταγωνισμού στην βιομηχανική παραγωγή και στις προτεραιότητες που οφείλει να επιλέξει η Ελλάδα, είτε πρόκειται για τον γνωστό πολιτικό λαϊκισμό επί των ακινήτων. Ως γνωστόν, η επιλογή των κυβερνήσεων πριν από την κρίση είχε εστιαστεί, σε σύμπλευση με την τυχοδιωκτική  στρατηγική των τραπεζών, στην αγορά της κατοικίας.

Εκεί συντελέστηκε ένα άγριο πάρτι ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αδιανόητης φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Με την χρεοκοπία, το πάρτι είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η αγορά αφήνοντας 200.000 νεόδμητα ακίνητα στον αέρα. Έτσι, κατέρρευσαν οι τιμές και τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που είναι γύρω στα 43 δισ. ευρώ.

Χωρίς αμφιβολία τα στεγαστικά δάνεια, κόκκινα και ρυθμισμένα, αποτελούν ένα τεράστιο ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου πρέπει ο γόρδιος αυτός δεσμός να λυθεί. Αντί όμως να προτείνει λύσεις επί του τραπεζικού προβλήματος έρχεται με τις 6 προτάσεις της να τονώσει(;) την αγορά ακινήτων με μικροπολιτικές προθέσεις, καθώς τα δάνεια και ο ΕΝΦΙΑ και οι λοιποί φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα έχουν σημαντική επίπτωση στις πολιτικές επιλογές των πολιτών.

Αγχωμένοι ιδιοκτήτες και τράπεζες

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ακούγονται πολύ καλές, αφού περιλαμβάνουν αναστολή φόρων και μειώσεις, που όμως είναι άγνωστο εάν μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας. Συγκεκριμένα προτείνεται:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
  • Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
  • Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom).

Ο λαϊκισμός της πρότασης συνίσταται ακριβώς και στην τριετή αναστολή κάποιων από τα μέτρα. Σκοπός είναι να ανέβουν οι εμπορικές τιμές, να κρατηθούν ψηλά οι αντικειμενικές ώστε να διασωθούν οι υποθήκες και οι ισολογισμοί των τραπεζών και αργότερα βλέπουμε. Τα μέτρα αυτά, που μοιάζουν να εξυπηρετούν τους αγχωμένους φορολογούμενους.

Ουσιαστικά, όμως, εξυπηρετούν τις τράπεζες. Και βέβαια τις εταιρείες, που σε συνεργασία με τις τράπεζες και το σύστημα των πλειστηριασμών, θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία των ακινήτων, με αποτέλεσμα πρώην ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε ενοικιαστές. Αυτό είναι το σχέδιο, έστω κι αν για προφανείς λόγους παρουσιάζεται αλλιώς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.