ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το νέο πενταετές ομόλογο και η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών

Το νέο πενταετές ομόλογο και η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών, slpress

Ως νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτιμάται η αντίδραση των αγορών απέναντι στο νέο πενταετές ομόλογο, που εκδόθηκε σήμερα, καθώς οι προσφορές ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια Ευρώ και η απόδοση βελτιώθηκε  στο 0,20% από το αρχικό 0,28%. Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ καταγράφει ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο, βοηθούμενη και από την επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, που κατέγραψε για την ίδια περίοδο έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Σημειώνεται ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει αντλήσει ήδη έξι δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των δέκα έως δώδεκα δισεκατομμυρίων που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός, τον οποίο έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε, στις 17 Μαρτίου, η έκδοση του τριακονταετούς ομολόγου, με λήξη τον Ιανουάριο του 2052, από το οποίο το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. Ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Σε εκείνη την δημοπρασία είχε καταγραφεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 26,1 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, στις 27 Ιανουαρίου, με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, το Δημόσιο είχε αντλήσει άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Σε εκείνη την έκδοση, οι επενδυτές είχαν προσφερθεί να δανείσουν στο Ελληνικό Δημόσιο 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο πενταετές ομόλογο

Η σημερινή έκδοση, όπως είχαν επισημάνει κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έγινε για να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, το οποίο οφείλεται βέβαια στην υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου ήταν να αντλήσει τα διαθέσιμα απέναντι στις αυξημένες δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται μάλιστα, ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου “σκληρού μαξιλαριού” που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυμαίνονται στα 30 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο σημερινός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου διευκολύνθηκε και από τις θετικές εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ενισχυτικά λειτούργησε όμως και το γενικότερο κλίμα που επικράτησε τον προηγούμενο μήνα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά τα lockdown.

Κατά την έρευνα της εταιρείας IHS Markit, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών επανήλθε στην ανάπτυξη. Έτσι, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) στην Ευρωζώνη, ο οποίος θεωρείται ότι αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, ανήλθε τον Απρίλιο στις 53,8 μονάδες από 53,2 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο. Παραμένει δηλαδή, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικά πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία της έρευνας για τον Απρίλιο περιέχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη θα βγει από τη διπλή ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο. Οι ίδιοι παρατηρούν ότι καθώς πολλές οικονομίες βγαίνουν από τα lockdown ενισχύεται η εσωτερική και εξωτερική ζήτηση και αυτό οδηγεί σε μια έξαρση της μεταποίησης, η οποία συνοδεύεται από ενδείξεις και για την επιστροφή του τομέα των υπηρεσιών στην ανάπτυξη. Μάλιστα, ειδικά για τις υπηρεσίες, η έρευνα έδειξε ότι ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,5 μονάδες από 49,6 που ήταν τον Μάρτιο.

Ψήφος εμπιστοσύνης και για τον Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, το ΙΟΒΕ καταγράφει τον μήνα Απρίλιο περαιτέρω ενίσχυση του  δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων που ήταν τον Μάρτιο. Σύμφωνα δε με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020.

Η έρευνα καταγράφει γενικώς βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση την βιομηχανία, όπου εμφανίζεται μια «ανεπαίσθητη υποχώρηση». Οι υπόλοιποι τομείς πάντως δείχνουν «να εισπράττουν ήδη τα πρώτα οφέλη από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων». Για «ενθαρρυντικά δεδομένα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποίας αντανακλώνται στην οικονομία μίλησε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στον δημοσιογράφο Ben Hall, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου “The Global Boardroom”, που διοργανώνει η εφημερίδα “Financial Times”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για ένα rebound και τόνισε ότι αναμένει επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων με την αξιοποίηση και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη χώρα. Έκλεισε δε την αναφορά του στην οικονομία με την σημερινή, μετά από καιρό, έκδοση πενταετούς ομολόγου, την οποία αποκάλεσε και ο ίδιος ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx