Το πρώτο βήμα για τη Σύντηξη – Πως θα λυθεί το ενεργειακό
16/12/2022Η Τζέννυφερ Γκράνχολμ, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα εθνικά εργαστήρια “Nif” πείραμα “ανακτήσεως ενεργείας”, σε μία αντίδραση συντήξεως, κατά την οποία, για πρώτη φορά, παρήχθη περισσοτέρα ενέργεια της καταναλωθείσης. Το πρώτο βήμα για την Σύντηξη έγινε!
Εάν το πείραμα επαληθευθή και επί εμπορικής κλίμακος, τότε η αμερικανική τεχνολογία –προηγείται της ευρωπαϊκής και κινεζικής– θα μπορέσει να παραγάγει άφθονη ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς εκπομπές άνθρακος στην ατμόσφαιρα και δίχως την κατανάλωση στερεών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα).
«Πραγματοποιούμε τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα» είπε σχετικώς ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβερνήσεως Χίλ Χάρμπυ. «Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες να ξεπεραστούν για την πρακτική σύντηξη στο τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, αλλά το επιστημονικό όνειρο της καθαρής παραγωγής πλησιάζει να γίνει πραγματικότης».
Δύο ισότοπα υδρογόνου (δευτέριο και τρίτιο) συγχωνεύονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες του ηλίου μέσα σ’ ένα μαγνητικό πεδίο (magnetic confinement) για να επιτύχουν την σύντηξη του ατομικού πυρήνος των, απελευθερώνοντας ήλιον και τεράστιες ποσότητες ενεργείας υπό μορφή νετρίνων (neutrons) βραχυβίου ακτινοβολίας. «Όταν το Άγιον Δισκοπότηρο γίνει πραματικότης τότε ένα φλυτζάνι παραγώγων υδρογόνου θα επαρκεί για να θερμάνει ένα νοικοκυριό για 800 χρόνια» ανέφεραν οι Financial Times στην επιστημονική τους σελίδα.
Πόσον, όμως, απέχουμε από την ευλογημένη αυτή μέρα; Ίσως όχι πολύ χρόνο. Με την χρήση 192 ακτίνων λέiζερ και την παροχή 330 Μj ηλεκτρικής ενεργείας επί 400 μικροδευτερόλεπτα, επετεύχθη πειραματικά η παραγωγή μεγαλυτέρας ενεργείας της αρχικώς καταναλωθείσης. Θα χρειασθεί 30 έως 100 φορές περισσότερη προσπάθεια εις ένα νεώτερο αντιδραστήρα του αμερικανικού “Νif” για να φθάσουμε στο επόμενο στάδιο της εμπορικής συντήξεως. Μέχρι τότε θα υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα και η τεχνολογία δεσμεύσεως του διοξειδίου του άνθρακος κατά την καύση, μην την υποτιμάμε…