Το “καμπανάκι” Σημίτη για τον έλεγχο της οικονομίας από ξένους
11/03/2023«Το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που όμως μέχρι σήμερα έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».
Την απρόσμενη αυτή επισήμανση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη που δημοσίευσε η “Οικονομική Επιθεώρηση”, η οποία με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς για το ζήτημα του αφελληνισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας γράφω -βοώντας εν τη ερήμω- από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας της χρεοκοπίας. Το σημαντικότερο όμως που είπε, είναι ότι οι ξένοι παίρνουν λεφτά από τις ελληνικές τράπεζες (θυμάστε την Fraport που δανείστηκε από την Alpha Bank). Το ερώτημα τώρα είναι πόσα θα πάρουν οι ξένοι και από το Ταμείο Ανάπτυξης…
Το πρόβλημα καταγράφεται ήδη από το 2007 όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άγγιξε το 15% του ΑΕΠ, αλλά κανείς τότε δεν θορυβήθηκε αφού οι πάντες έπλεαν ανέμελα μέσα στην ευμάρεια του ευρώ όπως ο Τιτανικός ανάμεσα στα παγόβουνα. Στη συνέχεια ήρθε η δεκαετία της χρεοκοπίας για να καταγράψει επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ, την εκποίηση μπιρ-παρά σε ξένους των ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια, των τραπεζών (μαζί με όλη την καλλιεργήσιμη γη/ΑΤΕ και ΒΙΠΕ), στρατηγικών ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, τώρα ΔΕΗ κ.ά.).
Σήμερα το 70% περίπου της ξενοδοχείας, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, έχει περάσει στον έλεγχο των ξένων, η ακτοπλοΐα, σιδηρόδρομοι κλπ επίσης και όποιο ελληνικό τεχνολογικό start up γράφει στο παγκόσμιο μόνιτορ το αγοράζουν οι Αμερικάνοι. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ξενιτεύτηκε νωρίς και τώρα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος χτυπάει τις καμπάνες του κινδύνου για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ κάποιοι άλλοι διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τον αμερικάνικο IRA που έχει ένα πράσινο δόλωμα στο αγκίστρι του 369 δισ. δολαρίων…
“Καμπανάκι” για την κατάσταση της οικονομίας
Συνεπώς, καλά τα είπε ο Κ. Σημίτης, έστω και στο παραπέντε των εκλογών, τονίζοντας επίσης ότι «οι ξένοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι αν φέρνουν δικά τους κεφάλαια, ανεβάζουν την εθνική ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Φωτεινή εξαίρεση φυσικά η επένδυση της Microsoft και μερικές παρόμοιες. Ακόμα και αυτές όμως αφορούν κυρίως σε data centers και δεν οδηγούν σε άμεση παραγωγική δραστηριότητα. Δεν τις υποτιμώ καθόλου, αλλά πρέπει να προσπαθούμε να προσελκύσουμε κεφάλαια για όλο το φάσμα παραγωγής».
Επίσης βαρύτητα έχουν και οι ενδοιασμοί του πρώην πρωθυπουργού για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης που ενδέχεται να μείνουν «αναποτελεσματικές» αν δεν γίνουν «ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» γιατί αλλιώς «μεγάλο μέρος των πόρων θα κατανεμηθεί πελατειακά και οι συνέπειες της κρίσης θα είναι επώδυνες».
Για τον βιομηχανικό τομέα υπογράμμισε την ανάγκη μιας διαφορετικής διαχείρισης της ενέργειας, ενώ για την περιβόητη ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου τονίζει ότι δεν έχει διατυπωθεί «μια καθαρή εικόνα για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό του, η στόχευσή του και ειδικότερα με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων, μπορεί να υλοποιηθεί». Ακόμα εξέφρασε ανησυχία για την «κοινωνική ευστάθεια της αναπτυξιακής διαδικασίας και τις ασύμμετρες συνέπειες που θα έχει στις προοπτικές ευημερίας των νοικοκυριών».
Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι διαθέτει ένα «πειστικό πρόγραμμα δράσης» και ότι είναι «ένας κρίσιμος παράγοντας της πολιτικής σκηνής».