Το σκωτσέζικο ντους του Τραμπ στο Πεκίνο «κοκκινίζει» τα Χρηματιστήρια

Σύνταξη SLpress.gr
582

Στο κόκκινο κινούνται από το πρωί τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αμερικανική αγορά ομολόγων εκπέμπει ανησυχίες για την ανάπτυξη και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Την ίδια ώρα ο Τραμπ πάει «ζεστό-κρύο» το Πεκίνο, το οποίο ωστόσο διαμηνύει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που καθόρισαν οι πρόεδροι των δύο χωρών.

Μετά την αρχική ευφορία της Δευτέρας, η οποία ακολούθησε το μορατόριουμ που αποφάσισαν στο Μπουένος Άιρες οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, οι μετοχές υποχωρούν παγκοσμίως, κυρίως λόγω των αντιφατικών δηλώσεων του Τραμπ.  Η αρχή έγινε την Τρίτη με την Wall Street να κάνει βουτιά 3% και συνεχίστηκε σήμερα στην Ασία και την Ευρώπη.

Στις 10:30, ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,2%, κινούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου, ενώ ο γερμανικός DAX, ο γαλλικό CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρούσαν κατά 1,3%. Νωρίτερα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχανε 1,7%, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες των κυριότερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (0,5% έως 0,8%», λόγω του σχετικά θετικού κλίματος που επικράτησε στην συνάντηση που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου στον Λευκό Οίκο

Σκωτσέζικο ντους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής που συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του και η οποία  προβλέπει την μη ενεργοποίηση νέων δασμών και προθεσμία 90 ημερών για την σύναψη εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο, πριν καν περάσει ένα εικοσιτετράωρο, επανήλθε με νέες απειλές για την επιβολή πολύ «μεγάλων δασμών» στα προϊόντα κινέζικης παραγωγής, αν δεν επιτευχθεί μία «πραγματική» συμφωνία, εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος.

Στον Αμερικανό πρόεδρο απάντησε άμεσα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας με μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να επιτύχει διευθέτηση της διένεξης με τις ΗΠΑ. Αναφέρει μάλιστα, ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων στα οποία συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών και επικαλείται το «σαφές χρονοδιάγραμμα» και τον σαφή «οδικό χάρτη» που συμφωνήθηκε στο Μπουένος Άιρες.

Είχε προηγηθεί ωστόσο ένα σαρανταοκτάωρο σιωπής από το Πεκίνο, μετά την ανακωχή, ενώ στις ΗΠΑ  είχε ξεκινήσει  η συζήτηση για την ανάγκη άμεσων δράσεων από την κυβέρνηση της Κίνας.

Σόγια και αυτοκίνητα   

Την σχετική συζήτηση άνοιξε, ήδη από την  Δευτέρα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, ο οποίος δήλωσε  ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να καταργήσει αμέσως τους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα. Με το ξεκίνημα δηλαδή, της  τρίμηνης «ανακωχής».

Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει αυτοί οι δασμοί που σήμερα φτάνουν το 40% να «πέσουν στο μηδέν». Το ίδιο ανέφερε και για τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως την αμερικανική σόγια, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι δασμοί θα αρθούν πολύ γρήγορα.

Στο θέμα είχε αναφερθεί, μία ημέρα μετά την συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, και ο ίδιος ο Τραμπ, γράφοντας στο Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%». Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλωστε  πήγε με προσδοκίες στην συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό, πιέζοντας όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα των δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας μάλιστα,  ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εμπορίου (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, χαρακτήρισε δυσανάλογους τους δασμούς που επιβάλλει η Κίνα στα αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Το 40% είναι «πολύ υψηλότερο από το 15% που επιβάλλει η Κίνα στους άλλους εμπορικούς εταίρους της», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι μετά από εντολή του Τραμπ εξετάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την εξίσωση των  τελωνειακών δασμών.

Τρέχουν να προλάβουν οι Γερμανοί

Ο Τραμπ πιέζει όμως, εδώ και μήνες, και την ΕΕ και κυρίως την Γερμανία για το θέμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ίδιο έκανε και στην συνάντηση που είχε χθες στον Λευκό Οίκο με υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στην συνάντηση, ο Τραμπ ζήτησε από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ και τα στελέχη των εταιρειών αυτών ανέφεραν ότι σχεδιάζουν ήδη να το  κάνουν. Σημείωσαν ωστόσο ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια, αν ο Αμερικανός πρόεδρος  προχωρήσει στην επιβολή δασμών.

Ο Κάντλοου, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο οποίος μετείχε στην συνάντηση, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι επίκεινται άμεσα οι δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ανάλογη δέσμευση είχε αναλάβει, άλλωστε, ο ίδιος  ο Τραμπ κατά την συνάντησή του με τον Γιούνκερ.  Πριν από λίγο πάντως, η γερμανική ένωση αυτοκινήτων VDA ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και του προέδρου Τραμπ αφορούσαν τα σχέδια των εταιριών για τις ΗΠΑ. Διευκρίνισε επίσης ότι οι συζητήσεις  αυτές πρέπει να θεωρηθούν ξεχωριστές από τις εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.