Χαρακτηριστικό ανθεκτικότητας στο εγχώριο επιχειρείν η στωικότητα
29/04/2024Μοίρα αγαθή ή σκληρή σε προόρισε να ζεις και να επιχειρείς, ή να επιχειρείς να ζήσεις, στη χώρα η οποία ξαναζεί τα λάθη της εξελίσσοντας την αβελτηρία σε αυτοάνοσο νόσημα και τις παθογένειές της σε κανονικότητα. Να ασκήσεις, με άλλα λόγια, επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια ελεγχόμενη (ολιγαρχικά/κρατικομματικά) οικονομία και μια κοινωνία επιτηδευμένα τοποθετημένη αρνητικά απέναντί σου θεωρώντας τυχοδιωκτική τη συμπεριφορά και την τάση σου να ελέγχεις τα πάντα μετερχόμενος μεθόδους που εκθέτουν την αξιοπιστία σου.
Νομίζοντας πως τα ξέρεις όλα δυσκολεύεσαι να μάθεις ότι σε ένα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό περιβάλλον είναι μάταιο να προσπαθείς να ελέγξεις κάθε παράγοντα ικανό να επηρεάσει την δραστηριότητα σου στο επιχειρείν, αναλώνοντας ισχύ την οποία θα μπορούσες να διοχετεύσεις προς τον έλεγχο των δικών σου ενεργειών και αντιδράσεων. Ενέργειες όπως η καταφυγή στην “άτυπη” συναλλαγή για να αποκρύψεις έσοδα “γλυτώνοντας έξοδα για τον πελάτη|, πέρα από τον κίνδυνο να ρίξει στο στόμα ενός αδηφάγου κρατικομματικού μηχανισμού, ενισχύουν την ανυποληψία σου διευρύνοντας το χάσμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία από την οποία –αδικαιολόγητα – περιμένεις να σε στηρίξει.
Όσο θα μετέρχεσαι μεθόδους διασφάλισης της ύπαρξής σου με κάθε τρόπο, τόσο θα την εκθέτεις στρέφοντας την τοξική σου συμπεριφορά εναντίον του οργανισμού που διαχειρίζεσαι και όλων εκείνων τους οποίους επηρεάζει η δράση σου. Εμπειρίες από τις οποίες δεν βγήκες σοφότερος όχι μόνο δεν είναι άξιες αναφοράς, αλλά και σε αναγκάζουν να ξαναζείς δυσάρεστες καταστάσεις πληρώνοντας ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα. Συμβιβαζόμενος, όμως, με το καθεστώς της Μαρμότας έχεις την ευκαιρία να ενισχύσεις τη διορατικότητα και την υπομονή σου βελτιώνοντας συγχρόνως τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις «στροφές» της μηχανής του νου για την έγκαιρη αποκωδικοποίηση αλλαγών που καθιστούν βραχύβια την καινοτομία ή την ιδέα στην οποία επένδυσες, προκειμένου να αποκτήσεις την αναγκαία ευελιξία και ετοιμότητα ανανέωσης προτάσεων ικανών να διασφαλίσουν τη βιώσιμη επιχειρηματική σου πορεία.
Όντας μικρομεσαίος αποφεύγεις επικίνδυνες επενδύσεις* αν και θα έπρεπε να έλκεσαι από τα αδιάφορα για τις κατεστημένες (συστημικές;) επιχειρήσεις υιοθετώντας διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο** και εισάγοντας ανατρεπτικές καινοτομίες ή ικανές να σε καθιστούν βιώσιμο. Δύσκολο, δυστυχώς, να ξεφύγεις από την εγχωρίως καθιερωμένη αντίληψη πως τα κέρδη βρίσκονται στο -μικρών κεφαλαιακών αναγκών και γρήγορης ρευστοποίησης- εμπόριο και όχι στην παραγωγική επένδυση, μολονότι βλέπεις την άλωσή του από ξένες αλυσίδες οι οποίες έχουν την άνεση να ρυθμίζουν την αγορά κατά τα συμφέροντά τους περιορίζοντας δραστικά τον ζωτικό σου χώρο.
Σαφήνεια στόχων και στρατηγικής στο επιχειρείν
Διενεργώντας, παρά ταύτα, απολογισμό των αποτυχιών σου θα ανακαλύψεις τομείς που μπορείς να βελτιώσεις ή «ακάλυπτο» χώρο να εξελιχθείς και, διαφοροποιούμενος, να καταστείς ανταγωνιστικός κάνοντας λιγότερα (άκρως απαραίτητα) αλλά καλύτερα· οι αλόγιστες επεκτάσεις εκθέτουν σε πιθανούς κινδύνους τους οποίους δεν θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς λόγω έλλειψης πόρων (ανθρώπινων ή χρηματικών) και αλλαγών στην αγορά ή στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικής σου λειτουργίας. Ως εκ τούτου, επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια και εστίαση δεδομένου ότι χάνοντάς τους από τα μάτια σου το μόνο που βλέπεις είναι εμπόδια.
Μη βασίζεσαι σε επαγγελματίες των λόγων και των υποσχέσεων στη χώρα όπου οι περισσότεροι μιλούν παρά πράττουν, και προσανατολίσου σε όσα μπορείς να επηρεάσεις όπως τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και την επικοινωνία σου προσεγγίζοντας το αγοραστικό κοινό με σκοπό να ενισχύσεις τη μεταξύ σας σχέση, τον πραγματικό σου πλούτο! Στρέφοντας απερίσπαστη την προσοχή προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες εξοικονομείς δυνάμεις για την περαιτέρω βελτίωση των προτάσεών σου και, παρά τις αλλαγές στην αγορά και στη συμπεριφορά τους, επένδυσε εκεί όπου διαβλέπεις πλεονέκτημα.
Με επίγνωση, υπομονή, επιμονή και προσωπική εξέλιξη θα απαλλαγείς από την παλιά δημιουργώντας μια νέα νοοτροπία συνεχούς βελτίωσης και στρατηγικής σκέψης προκειμένου να ανταπεξέλθεις στους –εν πολλοίς τεχνητούς- χαλεπούς μας καιρούς. Οι αντιξοότητες συνθέτουν την αναπόφευκτη πραγματικότητα του επιχειρηματικού σου περιβάλλοντος η αβεβαιότητα του οποίου παρέχει το ηθικό έρεισμα που δικαιολογεί την επιδίωξη του κέρδους πέρα από την επιχειρηματική σου αμοιβή. Σχεδίαζε σενάρια στη βάση των δυνατοτήτων διεκπεραίωσής τους και στα συνεχώς αναδυόμενα προβλήματα πρότεινε μεστές λύσεις αξιοποιώντας τη διανοητική ισχύ των συνεργατών σου η οποία –είναι βέβαιο- πολλαπλασιάζεται όταν της αποδίδεται η οφειλόμενη αναγνώριση!
Η επιβίωση στα ταραγμένα νερά της επιχειρηματικότητας απαιτεί δεξιοτέχνη πηδαλιούχο με συναισθηματική σταθερότητα και διαρκή ετοιμότητα μάθησης από την αποτυχία και την επιτυχία, αλλά και από τρίτες πηγές. Η πρόληψη χωρίς προκατάληψη συνδράμει στην ανθεκτικότητα και στην εξίσου σημαντική για το μέλλον προσαρμοστικότητά σου. Οραματίσου που θες να πας περιλαμβάνοντας και τους ανθρώπους σου για να πάτε μαζί! Η άποψη «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα» δεν υφίσταται πλέον, όπως και όσα μετερχόσουν μέχρι τώρα· κοίτα γύρω και θα δεις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται ήδη εκεί· αυτές το κατάφεραν, γιατί όχι κι εσύ;
*Έκθεση που σε αδικεί αφού δεν αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αδιάλειπτα αναπαράγει τις παθογένειές του.
**Βλ. γιατί αποτυχαίνουν οι επιχειρήσεις στο βιβλίο-εργαλείο στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο.