ΘΕΜΑ

Ξέφρενη αύξηση του πληθωρισμού – Νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα

Ξέφρενη αύξηση του πληθωρισμού - Νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα

Ξέφρενη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καταγράφει η Eurostat και σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% από 6,3%, αντίστοιχα.

Στην κορυφή βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 44,7% στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεγάλες αυξήσεις, της τάξης του 7,8%, υπήρξαν και στις τιμές των νωπών τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα είναι φέτος μικρότερη κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της ΕΚΤ λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοφήματος των καταναλωτών αλλά και της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το Συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πιο απαισιόδοξο τις προβλέψεις που ανακοίνωσε και εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί φέτος μόνο 1,8% αντί του 4,6% που εκτιμούσε πριν τον πόλεμο.

Για την Ελλάδα, οι έως τώρα προβλέψεις δείχνουν μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Το ΔΝΤ προέβλεψε την Παρασκευή ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για φέτος, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθετα μέτρα από Σταϊκούρα

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το επιπλέον πακέτο των μέτρων (έως σήμερα τα μέτρα προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ) που έχει εξαγγελθεί, θα έχει στόχο, σύμφωνα με τον υπουργό να περιορίσει, όσο είναι εφικτό, τις πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.

  • Θα δοθεί έως τις 21 Απριλίου εισοδηματική ενίσχυση 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Δρομολογείται εντός του Απριλίου η επιπρόσθετη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για τη στήριξη στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
  • Περαιτέρω στήριξη στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να περιοριστεί το κόστος σε λιπάσματα, καύσιμα κ.ά. των αγροτών.
  • Από την 1η Μαΐου θα δοθεί δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί πρώτα η απόδοση των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι περαιτέρω παρεμβάσεις εάν κριθούν απαραίτητες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι