Ο “πολύ σκληρός για να πεθάνει” Νετανιάχου παίζει το χαρτί των εκλογών
27/12/2020Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προετοιμάζεται για ακόμα μια νέα εκλογική αναμέτρηση, του Μαρτίου 2021, εν μέσω δύσκολων συγκυριών. Δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς και έχει να αντιμετωπίσει και ένα νέο πολιτικό κόμμα. Ταυτόχρονα τα αντίπαλα κόμματα από την πλευρά τους, φιλοδοξούν να αποτρέψουν το Νετανιάχου από το να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου συνεχίζει να παραμένει στόχος χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν εναντίον του για 27η εβδομάδα, ασκώντας του πίεση για να παραιτηθεί, εξαιτίας του ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Το πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, από την εμφάνιση του ενός νέος κόμματος, της Νέας Ελπίδας, του Γεδεών Σάαρ, αντίπαλου του Νετανιάχου και πρώην υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Λικούντ.
Ο Νετανιάχου αν και στις προηγούμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δεν κέρδισε με το κόμμα του, πλειοψηφία στην Κνεσέτ, εν τούτοις κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο στην πολιτική σκηνή και να μην αφήσει τους αντιπάλους του να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου 2020, αναγκάστηκε να συμμαχήσει με το κόμμα Μπλε και Άσπρο του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και υπουργού Άμυνας Μπένι Γκάντς, βάσει συμφωνίας για εναλλαγή της πρωθυπουργίας.
Όμως η αδυναμία συμφωνίας στην Κνεσέτ για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, που σήμαινε και αυτόματη διενέργεια εκλογών, απέδειξε πόσο βραχύβιος ήταν ο συνασπισμός των δυο αντίπαλων κομμάτων. Ο Νετανιάχου όπως αναφέρεται, δεν επιθυμούσε να τον διαδεχθεί ο Γκάντς στην πρωθυπουργία και να μεταπηδήσει στο υπουργείο Άμυνας.
Ωστόσο, η απόφαση του Γκάντς να συνεργαστεί με το Νετανιάχου στοίχισε πολιτικά στο Μπλέ και Άσπρο, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Βάσει πρόσφατων δημοσκοπήσεων, φαίνεται να έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης. Ενώ, στις εκλογές του Μαρτίου 2020 είχε κερδίσει 33 έδρες, μόλις τρεις λιγότερες από το Λικούντ, τώρα βρίσκεται στο όριο που απαιτείται για να εισέλθει στην Κνεσέτ.
Νετανιάχου και “αντάρτης” του Λικούντ
Όμως, το πρόσωπο που ενδέχεται να κάνει τη διαφορά είναι ο Γεδεών Σάαρ, o οποίος φαίνεται να έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, να σχηματίσει κυβέρνηση, με τα κόμματα Τζαμίνα, Γένς Αντίντ, Ίσραελ Μπεϊτένου, Μαύρο και Άσπρο. Μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα Jerusalem Post και Maariv έδειξε, ότι το κόμμα Νέα Ελπίδα του Σάαρ κερδίζει 21 έδρες, μόλις πέντε λιγότερες από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου. Επιπλέον, η προσχώρηση στο Νέο Κόμμα, του πρώην υπουργού του Λικούντ Ζέεβ Ελκίν, του έδωσε μια περαιτέρω ώθηση στις δημοσκοπήσεις.
Ο Σάαρ είναι ο τελευταίος σε μια μακρά λίστα από ανώτατα στελέχη του Λικούντ, τα οποία έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τα τελευταία χρόνια, μετά από διαφωνίες τους με το Νετανιάχου. Ο στόχος του “αντάρτη” του Λικούντ είναι να μη γίνει ξανά ο Νετανιάχου πρωθυπουργός. Επίσης, δεν θα συμπράξει μαζί του σε καμία κυβερνητική συμμαχία. Η κίνηση του Σάαρ ενισχύει το αντι-Νετανιάχου μπλοκ στο πολιτικό σύστημα, αλλά θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του Λικούντ να τον ακολουθήσουν στο νέο του εγχείρημα και να εγκαταλείψουν το Νετανιάχου.
Μια άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του Channel 12 που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Midgam, έδειξε ότι αν διεξάγονταν αυτή την στιγμή εκλογές, ο Δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου, θα κέρδιζε 67 έδρες στην Κνεσέτ και θα σχημάτιζε μόνος του κυβέρνηση. Η δημοσκόπηση έδωσε 30 έδρες στο Λικούντ, 21 έδρες στο Τζαμίνα και στο Μαύρο και Άσπρο μόλις 10 έδρες. Τόσο το Γες Αντίντ, όσο και η Κοινή Αραβική Λίστα θα εξασφάλιζαν 17 έδρες. Ακολουθούν τα κόμματα των υπερ-ορθόδοξων εβραίων, Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά με οκτώ έδρες το καθένα και το Ίσραελ Μπεϊτένου και το Μέρετζ με επτά έδρες, αντίστοιχα.
Κατάλληλος για πρωθυπουργός
Η κεντροαριστερά, χωρίς το κόμμα Ισραέλ Μπεϊτένου, του Άβιγκορ Λίμπερμαν, θα λάμβανε 46 έδρες. Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, το 31% απάντησε ο Νετανιάχου, το 18% ο Ναφτάλι Μπενέτ (Τζαμίνα), το 13% ο Γιερ Λαπίντ (Γες Ατίντ) και το 7% ο Μπένι Γκάντς (Μαύρο-Άσπρο).
Ταυτόχρονα, το 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κανένας δεν κάνει για πρωθυπουργός, ενώ 8% δήλωσε ότι δεν έχει γνώμη. Παράλληλα, το 40% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο Νετανιάχου, για το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν πάλι εκλογές. Ωστόσο, ποσοστό 20% κατηγορεί τον Γκαντς ως τον πολιτικό που προκάλεσε τις εκλογές.
Ο Νετανιάχου έχει αποδείξει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ότι είναι “πολύ σκληρός για να πεθάνει” όμως οδεύει στις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2021, εν μέσω ιδιαιτεροτήτων. Δικάζεται για κατηγορίες για διαφθορά, δέχεται έντονες επικρίσεις από τα άλλα κόμματα και γίνεται συνεχής στόχος διαδηλώσεων, με όλους τους αντιπάλους να επιδιώκουν την απονομιμοποιησή του. Όμως, το αποτέλεσμα το βγάζει η κάλπη και εκεί θα αποδειχθεί εάν ο Νετανιάχου τελικά θα καταφέρει να επιβιώσει και πάλι.