Ο Σταύρος Λυγερός στις “Αντιθέσεις” για την κρίση των Ιμίων

Ο Σταύρος Λυγερός στον Γιώργο Σαχίνη για τις "Πρέσπες του Αιγαίου"

Στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη, με αφορμή τα 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και τις συνέπειες της μέχρι και σήμερα, μίλησε ο επικεφαλής του SLpress.gr Σταύρος Λυγερός. Η εκπομπή αποπειράθηκε να δώσε την γεωπολιτική εικόνα πάνω στα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την επέτειο από την κρίση:

  • Γιατί η κρίση των Ιμίων άλλαξε ταχύτητες και την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την κούρσα των εξοπλισμών και τις καταστάσεις που αυτή δημιούργησε, μέχρι τα αφηγήματα, της “γαλάζιας πατρίδας” , της διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό και της αμφισβήτησης στο πεδίο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Η στρατηγική της “γκριζοποίησης” στο Αιγαίο και οι προεκτάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Ο ρόλος της Κύπρου , η αντίληψη του στρατηγικού της βάθους , το “κλειδί” της οριοθέτησης ΑΟΖ , μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η ατολμία και οι εξηγήσεις της.
  • Η στρατηγική της αποτροπής, η διαφορά της λεκτικής αναφοράς και της εφαρμογής στο πεδίο τα υπέρ και κατά.
  • Μήπως τα Ίμια οδηγούν σε “Ιμιοποίηση” της επιλογής που επιλέγει διαχρονικά η ελληνική πολιτική ελίτ;
  • Oι νέοι συσχετισμοί ισχύος και ο ρόλος των μεγάλων παικτών στην ευρύτερη περιοχή, οδηγεί σε ανατροπή και ευκαιρίες ή επώδυνους συμβιβασμούς.
  • Ο ρόλος στις εξελίξεις των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός του Σταύρου Λυγερού στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους οι:

  • Σπύρος Κονιδάρης, Αντιναύαρχος ε.α , πρώην Υπαρχηγός του Στόλου και κυβερνήτης της τορπιλακάτου “Σταράκης” την κρίσιμη νύχτα 30ης προς 31η του 1996 στην γραμμή του πυρός στο θαλάσσιο χώρων των Ιμίων/
  • Στέλιος Φενέκος , Υποναύρχος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής.
  • Από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής Ελληνικών και Κυπριακών ΜΜΕ , ερευνητής – συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου.

Στο στούντιο της εκπομπής ο αντιπτέραρχος ε.α και γεωπολιτικός αναλυτής Θανάσης Παπανικολάου. Η παρέμβαση του Σταύρου Λυγερού από το 14:00 λεπτό της εκπομπής και  ακριβώς από την πρώτη μία ώρα της εκπομπής:

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι