Ο εκρηκτικός συνδυασμός Ζωής-Ραχήλ

Νεφέλη Λυγερού
9

«Η μία είναι αυταρχική και η άλλη είναι αντιδραστική», λέει άτομο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σχέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή. «Ο συνδυασμός αυτός είναι εκρηκτικός» προσθέτει, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις φήμες που θέλουν τις μέχρι πρότινος κολλητές να έχουν έρθει σε ρήξη. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο επιλέγουν να τηρήσουν σιγή ιχθύος, καταδεικνύοντας διαφόρους κακοθελητές σαν διασπορείς των σχετικών φημών. Η πραγματικότητα είναι ότι, ως συνήθως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Μπορεί οι δύο γυναίκες να μην πιάστηκαν μαλλί με μαλλί, αλλά η αλλοτινή στενή σύμπλευσή τους, αν δεν έχει περάσει στην ιστορία, σίγουρα πνέει τα λοίσθια.

Εκτός από τις κοινές εμφανίσεις τους που ανήκουν στο παρελθόν, η Ραχήλ Μακρή φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί και από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που μέχρι προσφάτως προωθούσε με ιδιαίτερο πάθος. Σήμερα, δηλώνει «μοναχικός λύκος», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ποιός θα ξεχάσει, όμως, ότι την ημέρα που η πρώην πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της, η Ραχήλ έσπευσε με μία ανάρτησή της να ταχθεί στο πλευρό της κολλητής της. «Δεν χαρίζουμε το μέλλον. Το διεκδικούμε και το κερδίζουμε», έγραψε δίπλα στο νέο λόγκο “Πλεύση Eλευθερίας”.

Αρκετές εβδομάδες αργότερα βρέθηκε και στον Λυκαβηττό που γιορτάστηκε μετά μουσικής η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος. Η Μακρή, μάλιστα, δεν σταμάταγε να αποθανατίζει με το κινητό της τη φίλη της όταν αυτή ανέβηκε στη σκηνή με την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και άλλους καλλιτέχνες για να απευθυνθεί στο κοινό που την τίμησε με την παρουσία του.

[quote pull="center"]Η Ραχήλ είχε φροντίσει να εκφράσει την ταύτισή της με το πολιτικό μέλλον της Ζωής πολύ νωρίτερα. Όταν το εγχείρημα της ΛΑΕ ηττήθηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015. Τότε, σε μία ανάρτηση, ενδεικτική της σχέσης που ένωνε τις δύο γυναίκες, έγραφε: «Έζησα υπέροχες στιγμές δίπλα σου και αισθάνομαι την τιμή να ανήκω στους ανθρώπους σου στις λαμπρές μα λυπημένες μέρες της κρίσης. Λίγοι πολιτικοί είναι στις μέρες μας τόσο λαμπροί όσο εσύ. Είμαι επίσης περήφανη που σε ακολούθησα χωρίς δισταγμό, που ταυτίστηκα με τον τρόπο που σκέφτεσαι και που εκτιμάς τους κινδύνους».[/quote]

Αυτή ήταν, άλλωστε, που είχε διακινήσει τις αρχηγικές βλέψεις της Κωνσταντοπούλου, όταν είχε εκφράσει την προτίμησή της στο πρόσωπό της έναντι του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Συγκεκριμένα, είχε πει πως θα έπρεπε αυτή να εκπροσωπήσει το κόμμα στο ντιμπέιτ με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι παθιασμένες αυτές διακηρύξεις θαυμασμού έχουν πια δώσει τη θέση τους σε χλιαρές και αμφίθυμες δηλώσεις. Τί αποδυνάμωσε, όμως, μία σχέση που η ίδια η Ραχήλ είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει αδελφική; Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο γυναίκες τα πήγαιναν άριστα όσο είχαν ανοικτό μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα και το πρώην κόμμα τους. Αυτό ήταν, άλλωστε, που τις έφερε εξαρχής κοντά.

Οι πρώτες εμφανίσεις τους ήταν σε πορείες και διαμαρτυρίες. Τις πρωτοείδαμε σε κοινή εμφάνιση όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ, τότε που η μία φώναζε βοήθεια και η άλλη σκαρφάλωνε στα κάγκελα. Η κοινή στάση τις ώθησε σε συνεργασία, η οποία είχε συνέχεια εντός και εκτός Βουλής. Όταν, όμως, βρέθηκαν κάτω από την ίδια πολιτική σκέπη, τα ηνία της οποίας κράταγε η Κωνσταντοπούλου άρχισαν τα προβλήματα. «Η Ζωή είναι ιδιαίτερα απαιτητική με τους συνεργάτες της. Απαιτεί να υπάρχει μία ενιαία γραμμή που αυτή ορίζει και τα στελέχη της να μιλάνε με ενιαία φωνή. Δεν αποδέχεται την παραμικρή παρέκκλιση», σχολιάζει πρώην συνεργάτης της. Σ’ αυτό αντέδρασε η Ραχήλ που έχει αποδείξει ότι δυσκολεύεται να ακολουθεί κανόνες.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στην σχέση τους, όμως, προήλθε από τρίτους και όχι από την καθεαυτή σχέση τους που όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα στενή. Όταν η Ζωή ίδρυσε την “Πλεύση Ελευθερίας”, ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων την πλαισίωσε και την στήριξε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. «Πρόκειται για άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Το μόνο που τους ένωνε ήταν η αγάπη και η πίστη που είχαν στο πρόσωπο της Ζωής. Πολλοί απ’ αυτούς, όμως, αντιπαθούν τη Ραχήλ», μας είπε πηγή που γνωρίζει τα πράγματα.

Από τη μία υπάρχει το άκρως αριστερό κομμάτι που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μνημονιακή στροφή του. Είναι και τα άτομα που δεν εντάχθηκαν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προέρχονταν από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον διάσπαρτο χώρο των κινημάτων. Αυτοί δεν αποδέχτηκαν ποτέ τη Ραχήλ. Την αντιμετώπιζαν σαν ξένο σώμα. Το πολιτικό της ξεκίνημα στους ΑΝΕΛ και οι πατριωτικές της ανησυχίες αρκούσαν και περίσσευαν για να τη στοχοποιήσουν.

Μάλλον αρνητική στάση τήρησαν κατά κανόνα και τα στελέχη που προέρχονται από τον φιλικό κύκλο και της μητέρας της Ζωής, της παλιάς δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου και του πατέρα της πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου. Αρκετοί εξ αυτών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η παρουσία της Ραχήλ αποδυναμώνει το εγχείρημα, επειδή προσελκύει λάθος κόσμο. Όταν κάποιος από αυτούς ρώταγε τη Ζωή αν θα ενταχθεί στο κόμμα της η Ραχήλ απαντούσε με ένα ξερό ναι και μετά ρωτούσε προκλητικά: «Γιατί; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;»

Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις, όμως, φαίνεται ότι τελικά επηρέασαν τη σχέση των δύο γυναικών. Η Ραχήλ ένιωσε ότι παρότι στάθηκε με ιδιαίτερη θέρμη και πίστη δίπλα στη Ζωή, άρχισε να παραμερίζεται από ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν. Αν και δημοσίως δεν κατηγορεί τη φίλη της, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της χρεώνει ότι δεν την προστάτεψε από όσους επιδιώκουν την πολιτική  περιθωριοποίησή της. Στην αντίπερα όχθη, η Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι πάλεψε για να επιβάλει τη Μακρή και δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Επιπλέον, τώρα που έχει το δικό της κόμμα δεν επιθυμεί ούτε να κλέβει την παράσταση η Ραχήλ, ούτε να παρεμβαίνει στα πάντα, χωρίς πρώτα να πάρει γραμμή από την ίδια.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ρευστά με τη Μακρή να μένει έξω από το κομματικό πυρήνα της Πλεύσης και την προσωπική σχέση των δύο γυναικών να έχει μπει στον πάγο. «Δύσκολα οι δυο τους θα φτάσουν στα άκρα. Η σχέση τους βασίστηκε σε μία συμπάθεια που μετατράπηκε σε φιλική αγάπη. Δεν νομίζω ότι ακόμα και αν οι πολιτικοί δρόμοι τους χωρίσουν θα βγουν να κακολογούν η μία την άλλη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Έχουμε δει και χειρότερα. Είναι και οι δύο τρομερά συγκρουσιακές και αυτό δεν αποκλείει καμία εξέλιξη», σχολιάζει άνθρωπος που γνωρίζει από μέσα τα πράγματα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.